Prati nas

Donesena presuda protiv Facebooka!

Vesti

Donesena presuda protiv Facebooka!

Američko sudstvo donelo je istorijsku presudu – nakon brojnih pritužbi na račun Facebooka zbog kršenja privatnosti, doneta je presuda po kojoj Facebook mora da više vodi računa o zaštiti privatnosti svojih korisnika i da pristane na stalnu proveru od strane nezavisne komisije narednih 20 godina!

Problem je nastao još 2009. godine, kada je Facebook počeo da koristi privatne informacije korisnika u javne svrhe i to bez njihovog znanja i pristanka. Na suđenju je utvrđeno i da je Facebook u nekim slučajevima oglašivačima dopuštao uvid u privatne informacije korisnika. Najintrigantnije otkriće spora je to da i nakon brisanja profila Facebook i dalje koristi podatke korisnika, iako već godinama tvrde da to ne rade.

Ove mere uneće dodatne komplikacije i gnjavažu korisnicima najpopularnije društvene mreže. Pretpostavlja se da će korisnik svaki puta kada nešto želi da podeli i učini vidljivim svim korisnicima ove mreže, morati da prvo prođe proveru autentičnost.

Izvor: Index.hr

Loading...


9 komentara

9 Comments

 1. aham

  30/11/2011 at 2:19 pm

  a jos ne tako davno bilo nam dobro i bez njega

 2. Tina

  30/11/2011 at 3:52 pm

  A sto takva presuda? Pa svi idioti koji tamo imaju nalog su se vec samim tim odrekli svoje privatnosti :))

 3. Nicol

  30/11/2011 at 4:22 pm

  A sta ste ocekivali?? Da unesete ulicu, broj, mesto, godiste, rodjake, s kim ste u braku, vezi, s kim se druzite, s kim ste u svadji, s kim se j***te i da to niko ne koristi?! Drustvena mreza tip:otvoren, pravljenje profila: svojevoljno. Sto kazu nema kajanja posle …..

 4. XOXO Gossip Girl

  30/11/2011 at 5:06 pm

  Brt sad ce jos vise da mi koci facebook!!! >.< Mislim jesu mozda oni upravu, ali mi vise ne mozemo da zivimo bez toga. :P

 5. JZB

  30/11/2011 at 7:08 pm

  Za Zuckerberg-a novac koji bi ulozio u zastitu privatnosti korisnika nije nista naspram onoga sto su mu ti isti korisnici stavili u dzep. Malopre je CNN prenosio nekoliko prica korisnika fb povodom ove presude, a koji su postali zrtve kradje identiteta na taj nacin i kako oni kazu ta “dodatna gnjavaza” je mala za onu koja ti padne na ledja kad ti iskoriste podatke koji bi trebalo da su zasticeni.

 6. JZB

  30/11/2011 at 7:13 pm

  @Tina Takva je presuda jer kada otvoris nalog na fb tebi fb garantuje zastitu privatnosti i da tvoji podaci nece biti korisceni.

 7. Tina

  01/12/2011 at 10:19 am

  Ok, hvala ti ali sve jedno..ko ti danas bilo sta garantuje?! Te drustvene mreze su potpuno unistile ljude i medjuljudske odnose. Pa pazi pacenika koji ovde kaze da ne moz da zivi bez toga. Imala sam i ja nalog na FB, ugasila ga pre godinu dana i divno mi je. Sa ljudima koji su mi pravi prijatelji se rado druzim i vidjam (njih je svega nekoliko), a ne 100 i vise komada!!

 8. JZB

  01/12/2011 at 9:32 pm

  @Tina Apsolutno delim tvoje misljenje vezano za negativne posledice socijalnih mreza. Meni je ovo pitanje uze strucno, pa sam pokusala da ti odgovorim zasto je ovakva presuda. Sud ne bi tako bas presudio da svaki korisnik otvarajuci nalog na fb pristaje da njegovi podaci budu iskorisceni u javne svrhe. Naprotiv, tebi obecavaju da do do toga nece doci. Zato i i mislim da je presuda sasvim na mestu. Zasto bi bilo koji korisnik trebao da trpi to sto se fb ne drzi sa svoje strane uslova pristupanja, a fb da bude nagradjen ne samo novcem od oglasivaca nego i privilegijom da se zazmuri na jedno oko na krsenje jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na privatnost… :)

 9. Annn_85

  02/12/2011 at 11:47 am

  xaaaxaaa ja sam bas interesantna neka me iskoriste zabole me uvo xaxaa:)neka em siluju na netu xaxaxaa:Dionako niko ne gleda moje slike pa mogu bar oni xaxaxaa

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top