Prati nas

J.K. Rowling i internet proslavili 20. godišnjicu izlaska prve knjige o Harry Potteru

Knjige

J.K. Rowling i internet proslavili 20. godišnjicu izlaska prve knjige o Harry Potteru

(foto: natedsanders.com)

Prvo izdanje knjige (foto: natedsanders.com)

Prva knjiga iz serijala o Harry Poteru, Harry Potter i kamen mudrosti, pojavila se u prodaji pre tačno 20 godina.

Fantastična priča o dečaku čaobnjaku unela je pravu revoluciju u čitalački svet i naterala klince širom sveta da ponovo uzmu knjige u ruke i utonu u svet magije i mašte.

giphy

Međutim, iako je danas jedna od najcenjenijih autorki na svetu, J.K. Rowling je davne 1997. godine živela od socijalne pomoći i imala velikih problema da nađe izdavača za svoju prvu knjigu. Njih 12 je odbilo, dok urednik izdavačke kuće Bloomsbury nije svojoj osmogodišnjoj ćerki dao odlomak knjige i, kada ona nije mogla da prestane da je čita, odlučio je da knjigu Harry Potter i kamen mudrosti štampa u tiražu od 500 primeraka. Urednici su joj predložili da umesto svog imena, Joanne Rowling, koristi pseudonim J.K. kako bi svoje delo probližila i muškoj publici.

U naredne dve decenije knjige su oborile skoro sve rekorde, a sedam nastavaka do danas je prodato u skoro 500 miliona primeraka i najprodavaniji su literarni serijal ikada. Prevedene su na 73 jezika, a poslednja, Harry Potter i relikvije smrti, najbrže je prodata knjiga ikada.

(foto: USAtoday)

(foto: USAtoday)

Nakon što je kao samohrana majka 1995. godine završila pisanje prve knjige o mladom čarobnjaku, živeći u malom stanu u Ediburgu i pišući u kafićima, i nakon što nije imala dovoljno novca ni da plati fotokopiranje svog rukopisa, J.K. Rowling nije mogla ni da pretpostavi da će jednog dana biti prvi pisac na svetu koji je postao milijarder zahvaljujući isključivo svojim delima.

Nakon sedam knjiga, osam natavaka filma, koji su zaradili 6.5 milijadi dolara, magija nastavlja da živi, jer kako Rowlingova kaže: “Bilo da mu se vraćate u knjizi ili na velikom platu, Hogwarts će uvek biti tu da vam poželi dobordišlicu kući”.


Loading...
Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top