Ljubiteljima trilera i filozofije predstavljamo roman ’40 dana’ Uroša Timića

Objavljeno: 28.03. 12:26

(foto: PR)

(foto: PR)

Roman „Četrdeset dana“ objavljen je avgusta prethodne godine i od tada je bio zapažen među ljubiteljima trilera, misterije, ali i pshologije i onih koji na život gledaju očima filozofa.

Uroš Timić na književnu scenu stupio je u maju 2015. kada je njegov roman „Osmi život“ ugledao svetlost dana u izdanju IP Laguna. Roman je bio jedan od tri pobedničke knjige konkursa „Literarni Onlajn Inkubator“ Centra za omladinu Tvoja Srbija, uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

(foto: PR)

(foto: PR)

Svojim drugim romanom Timić je istupio iz okvira fikcije u svet uzvišenog i pokušao da da još jedan odgovor na duboka pitanja filozofije, iz ugla Stefana, glavnog junaka koji doživljava tragediju već na samom početku romana; starca Todora, čiju životnu priču pratimo nakon njegove smrti i dečaka Pavla, koji se na svoj način nosi sa gubitkom drage osobe. Tri junaka se prepliću, ali se ne susreću, cela misterija je začinjana sa još nekoliko epizodnih priča (koje su, kako Timić kaže „skupljane od sela do sela“) i jednim istorijskim događajem koji se dogodio u toponimu koji u romanopisac naziva „Nesvakidešnje selo“.

Pored tih tema, autor nas upoznaje sa mnogim srpskim običajima i verovanjima vezanim za to šta se događa sa dušama umrlih. Svaka činjanica je interesantna, a svaka nova informacija vredna pažnje čitaoca.

(foto: PR)

(foto: PR)

Junaci su i heroji i antiheroji, oni biju unutrašnje bitke i glavni protivnici su isključivo sami sebi. Takođe, da ne bi roman bio ništa menje interesantan od bilo kog drugog trilera, pa i od „Osmog života“ Timić dodatno obogaćuje radnju sa jednom krimi – pričom povezanom sa „Nesvakidašnjim selom“.

Mladi pisci, u fazi afirmisanja, tek treba da dokaži pokažu svoje umeće, a Timić je sa svoja dva romana i te kako uspeo da izazove pažnju ljubitelja ovog žanra.

Loading...

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite komentar


Komentari koji sadrže vređanje i širenje mržnju, kao i netoleranciju biće obrisani. Ukoliko želite sličicu pored komentara, registrujte se na sajtu www.gravatar.com

2 komentara

  1. Talliya

    Odlican roman, citala sam ga u dahu. Sve pohvale i sve preporuke.

  2. Nata93

    одлична кнјига. тешка, али добра. препоручујем свима који би да читају нешто другачије

Screen Shot 2017-07-21 at 11.30.52 PM
Hot or not

Hot or not: Kim Kardashian West na otvaranju Balmain radnje

A post shared by Kim Kardashian Army (@kimkardashianarmy) on Jul 21, 2017 at 1:07am PDT Kim Kardashian West pojavila se u četvrtak uveče na otvaranju nove Balmain radnje...