Connect with us

Majčino mleko – više od hrane za prevremeno rođene bebe
Vesti

Majčino mleko – više od hrane za prevremeno rođene bebe

Nakon Beograda i Novog Sada, nova banka humanog mleka u Kragujevcu

Nakon Beograda i Novog Sada, nova banka humanog mleka u Kragujevcu

 

Na Institutu za neonatologiju u Beogradu svakodnevno se primi više od sto beba, a oko 10 odsto mališana je težine manje od hiljadu grama. Zahvaljujući Rosa vodi, 2010. godine, ovoj ustanovi pružena je podrška u opremanju i razvoju Prve srpske banke humanog mleka, a danas, više od 50 beba koje su smeštene na Institutu za neonatologiju, svakodnevno dobijaju upravo donorsko humano mleko.

Značaj majčinog mleka

Značaj dojenja i majčinog mleka je neprocenjiv. Majčino mleko je najveće bogatstvo koje mama može da pokloni svom detetu odmah po rođenju. Ono je nezamenljivo, najprirodniji i najzdraviji vid ishrane tek rođene bebe. Shvatajući njegov značaj, Rosa u okviru akcije pomoći prevremeno rođenim bebama pomaže otvaranje nove banke humanog mleka na Klinici za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra.

„Kada smo pre četiri godine započeli akciju Podržimo razvoj banaka humanog mleka namera nam je bila da prevremeno rođenim mališanima u našoj zemlji omogućimo prekopotrebno majčino mleko koje je veoma dragoceno za njihov razvoj u prvim danima. Sada nam je izuzetno drago što će pored Beograda i Novog Sada, i bebe iz Kragujevca i okoline čije majke nisu u mogućnosti da ih doje, moći da dobijaju majčino mleko”, reči su Tanje Petrović, predstavnice Rosa vode povodom iniciranja nove banke humanog mleka u Srbiji. Nova banka humanog mleka, kao i prethodne dve biće opremljena najsavremenijom medicinskom opremom.

Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs.

Loading...
Ostavite komentar

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top