Neka Google zavoli vaš web sajt

Objavljeno: 01.12. 13:09

61% korisnika interneta na globalnom nivou započinje proces online kupovine upravo na Google-u. Preko njega traže informacije, upoređuju cene proizvoda i usluga. A slična situacija je i u Srbiji, prema poslednjim istraživanjima Republičkog zavoda za statistiku.

Ukoliko želite da se dobro predstavite korisnicima, Vaš prioritet mora da bude uspešno rangiranje na visokoj poziciji na internet pretraživačima. Prema istraživanjima, 70% korisnika interneta pogleda samo prva tri rezultata pretrage na početnoj strani pretraživača, a čak 75% ne ode na drugu stranicu sa rezultatima.

Search Engine Optimization (SEO) je tehnika internet marketinga koja za cilj ima poboljšavanje rangiranja web sajtova u rezultatima pretrage na pretraživačima. Spominjanje termina SEO odnosi se pre svega na optimizaciju za Google, gde se obavlja 95% svih pretraga na internetu.

U svetu, a i kod nas, postoje agencije koje su specijalizovane za digitalni marketing. Na osnovu ekspertiza tih agencija plasiraju se proizvodi i usluge u digitalnim medijima. Agencija Fastbridge iz Beograda, predstavlja deo internacionalne mreže i specijalizovana je za digitalne medije, a svojim mnogobrojnim klijentima omogućuje i SEO uslugu.

Radomir Basta, SEO specijalista agencije Fastbridge

Radimir Basta, jedan od članova tima stručnjaka agencije Fastbridge, jeste SEO specijalista sa bogatim višegodišnjim iskustvom u radu na najrazvijenijim svetskim tržištima. Radomir objašnjava da je cilj SEO povećavanje tzv. besplatnih poseta sajtu dizanjem autoriteta sopstvenom sajtu, a u skladu je sa Google-ovim pravilima rangiranja.

“Najizraženija konkurencija jeste u finansijskoj industriji, turizmu i on-line prodavnicama, najviše zbog prirode tih industrija koje su sa razvojem svetske mreže široko primenile internet u svom svakodnevnom poslovanju. Kategorije koje takođe ne zaostaju u primeni SEO čine automobilska industrija, kozmetika, kućni uređaji i tehnika, kao i mobilna telefonija.”

Search Engine Optimization postao je bitan i kao PR alat u cilju podizanja reputacije proizvoda ili kompanija. Reputacija je u direktnoj vezi sa rangom u pretraživanju na Google-u. Daleko više se veruje rezultatu sa vrha pretrage nego plaćenim oglasima ili plaćenim rezultatima pretrage koji su uokvireni i izdvajaju se na vrhu stranice.

Radomir dodaje da je potrebno kontinuirano pratiti i kontrolisati gde se nalazi sajt na pretraživačima kao i da SEO optimizacija treba da se sprovodi druži period, posebno ako je prozivod, odnosno usluga nešto za čim postoji stalna potreba i ako potrošači o tome redovno traže informacije na internetu. Prvi efekti, u vidu poboljšavanja pozicije na Google-u i povećanja poseta na sajtu, mogu se videti već nakon prvog meseca kampanje. Rezultati zavise i od drugih faktora od kojih je možda najbitniji stanje konkurencije u određenoj industriji, tačnije koliko je ponuda na tržištu raznovrsna.

Poznavanje tehnika SEO jeste ključno za kvalitetno urađenu SEO kampanju, jer se trendovi u interent industriji brzo menjaju s obzirom na to da je u pitanju dinamična industrija. Naravno, za Search Engine Optimization jeste izuzetno važno biti i u toku sa SEO pravilima Google.

Mnogi misle da je za svaku reklamu potrebno izdvojiti velika sredstva iz budžeta. Dobru stranu SEO kampanje predstavlja njena efikasnost i relativno niska cena potrebnog ulaganja u odnosu na efekat koji daje, ali i u odnosu na ostale načine reklamiranja. Danas može biti isplativije komunicirati sa potrošačima na taj način nego, na primer, radijskom reklamom.

Loading...

Piše:
ŠTA VI KAŽETE? Ostavite komentar


Komentari koji sadrže vređanje i širenje mržnju, kao i netoleranciju biće obrisani. Ukoliko želite sličicu pored komentara, registrujte se na sajtu www.gravatar.com

iPiccy-collage
Hot or not

Rita Ora u stilu ’70-ih: Tri autfita za jedan dan

A post shared by ايلا (@eila_ce) on Jul 17, 2017 at 6:13pm PDT Rita Ora uočena je u Njujorku gde je ponela ne jedan,...