Prati nas

Neka Google zavoli vaš web sajt

Vesti

Neka Google zavoli vaš web sajt

61% korisnika interneta na globalnom nivou započinje proces online kupovine upravo na Google-u. Preko njega traže informacije, upoređuju cene proizvoda i usluga. A slična situacija je i u Srbiji, prema poslednjim istraživanjima Republičkog zavoda za statistiku.

Ukoliko želite da se dobro predstavite korisnicima, Vaš prioritet mora da bude uspešno rangiranje na visokoj poziciji na internet pretraživačima. Prema istraživanjima, 70% korisnika interneta pogleda samo prva tri rezultata pretrage na početnoj strani pretraživača, a čak 75% ne ode na drugu stranicu sa rezultatima.

Search Engine Optimization (SEO) je tehnika internet marketinga koja za cilj ima poboljšavanje rangiranja web sajtova u rezultatima pretrage na pretraživačima. Spominjanje termina SEO odnosi se pre svega na optimizaciju za Google, gde se obavlja 95% svih pretraga na internetu.

U svetu, a i kod nas, postoje agencije koje su specijalizovane za digitalni marketing. Na osnovu ekspertiza tih agencija plasiraju se proizvodi i usluge u digitalnim medijima. Agencija Fastbridge iz Beograda, predstavlja deo internacionalne mreže i specijalizovana je za digitalne medije, a svojim mnogobrojnim klijentima omogućuje i SEO uslugu.

Radomir Basta, SEO specijalista agencije Fastbridge

Radimir Basta, jedan od članova tima stručnjaka agencije Fastbridge, jeste SEO specijalista sa bogatim višegodišnjim iskustvom u radu na najrazvijenijim svetskim tržištima. Radomir objašnjava da je cilj SEO povećavanje tzv. besplatnih poseta sajtu dizanjem autoriteta sopstvenom sajtu, a u skladu je sa Google-ovim pravilima rangiranja.

“Najizraženija konkurencija jeste u finansijskoj industriji, turizmu i on-line prodavnicama, najviše zbog prirode tih industrija koje su sa razvojem svetske mreže široko primenile internet u svom svakodnevnom poslovanju. Kategorije koje takođe ne zaostaju u primeni SEO čine automobilska industrija, kozmetika, kućni uređaji i tehnika, kao i mobilna telefonija.”

Search Engine Optimization postao je bitan i kao PR alat u cilju podizanja reputacije proizvoda ili kompanija. Reputacija je u direktnoj vezi sa rangom u pretraživanju na Google-u. Daleko više se veruje rezultatu sa vrha pretrage nego plaćenim oglasima ili plaćenim rezultatima pretrage koji su uokvireni i izdvajaju se na vrhu stranice.

Radomir dodaje da je potrebno kontinuirano pratiti i kontrolisati gde se nalazi sajt na pretraživačima kao i da SEO optimizacija treba da se sprovodi druži period, posebno ako je prozivod, odnosno usluga nešto za čim postoji stalna potreba i ako potrošači o tome redovno traže informacije na internetu. Prvi efekti, u vidu poboljšavanja pozicije na Google-u i povećanja poseta na sajtu, mogu se videti već nakon prvog meseca kampanje. Rezultati zavise i od drugih faktora od kojih je možda najbitniji stanje konkurencije u određenoj industriji, tačnije koliko je ponuda na tržištu raznovrsna.

Poznavanje tehnika SEO jeste ključno za kvalitetno urađenu SEO kampanju, jer se trendovi u interent industriji brzo menjaju s obzirom na to da je u pitanju dinamična industrija. Naravno, za Search Engine Optimization jeste izuzetno važno biti i u toku sa SEO pravilima Google.

Mnogi misle da je za svaku reklamu potrebno izdvojiti velika sredstva iz budžeta. Dobru stranu SEO kampanje predstavlja njena efikasnost i relativno niska cena potrebnog ulaganja u odnosu na efekat koji daje, ali i u odnosu na ostale načine reklamiranja. Danas može biti isplativije komunicirati sa potrošačima na taj način nego, na primer, radijskom reklamom.


Loading...
Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top