Prati nas

Posle performansa, smršala 12 kilograma!

Šokantno

Posle performansa, smršala 12 kilograma!

Završila svoj maratonnski performans 12 kilograma lakša! (foto: Independant)

Završila svoj maratonski performans 12 kilograma lakša! (foto: Independant)

512 sati, performans umetnice Marine Abramović, okončan je sinoć oko 18 sati u prestižnoj londonskoj Serpentine galeriji. 

Uz minimalnu scenografiju i detalje, umetnica je dočekivala publiku, koja je ostavljala sve što je sobom nosila, uključujući i mobilne telefone, kako bi se potpuno prepustila autorkinom vođenju.

Prostor je bio podeljen u tri dela, publika je spontano uspostavljala kontakt sa umetnicom: neke od njih ona je držala za ruku, dok je pred nekima mirno, zatvorenih očiju, stajala unutar kruga posebno postavljenih stolica.

“Ustajem umorna i ležem umorna. I sanjam sve te ljude kad spavam. Iscrpljujuće je. Ovu realnost živim od juna, nisam izašla na ulice Londona, nisam se družila. Živela sam paralelnu stvarnost i sad moram da započnem novi život”, rekla je nekoliko dana uoči završetka performansa umetnica crnogorskog porekla.

Dodala je da je tokom svog maratonskog performansa od 512 sati izgubila 12 kilograma i nikada u životu nije bila mršavija.

Po završetku performansa, Marina je otkrila da se vraća u Njujork, gde inače živi, te da narednih deset dana neće komunicirati ni sa jednim živim bićem.

Redakcija Tracara.com/Politika


Loading...
11 komentara

11 Comments

 1. JJ

  27. 08. 2014. at 18:05

  O cemu se radi u tom performansu?

 2. castles

  27. 08. 2014. at 20:15

  JJ, kao i u svim njenim performansima do sada. Ni o čemu!

 3. skocko skocko karo pik

  27. 08. 2014. at 20:39

  E ova zena je jedna velika lujka, nazovi neka umetnica. Ona je cist primer da od svega mozes da napravis umetnost i od glupih uzimas pare. Ona ti je u fazonu “E sad cu da prdnem i to cu da plasiram kao konceptualnu umetnost”.

 4. ajeee

  27. 08. 2014. at 20:42

  Predpostavljam da osetis neki dobar mir, spokoj, slusas disanje, nesto kao meditacija, onda dodir, necije prisustvo, komuniciranje bez reci, pretpostavljam dobar dozivljaj

 5. MM

  27. 08. 2014. at 23:46

  Nije crnogorskog nego srpskog porekla, samo sto je kod nas ne priznaju kao svuda u svetu, a u Crnoj gori je dobila nagradu.

  Mada se moze reci da ona i nema poreklo, cak je rekla da je zivela u jednoj zemlji, u zemlji koja vise ne postoji.

 6. Nina

  28. 08. 2014. at 09:26

  Marina jeste crnogorskog porijekla, @MM ne znam odakle ti informacija da nije? Ima u njenom dokumentarcu dio gdje obilazi rodno selo i sama to uvijek pomene. A sto se tice njene umjetnosti, ne komentarisite nesto sto niste ni pogledali, ako ne razumijete, ne znaci da nema smisla. Vjerovatno ste svi veliki umjetnici, pa ste kompetentni da sudite.

 7. Mita

  28. 08. 2014. at 09:54

  To sto je odmah nazivate lujkom i lopovom govori mnogo o tome koliko je umetnost kao oblik izrazavanja mrtva u ovoj zemlji. Kada bi sacekali vise od sekunde i poceli da razmisljate, ne samo o performansima Marine Abramovic, vec mnogih drugih umetnika koje olako nazivate budalama, shvatili bi da se ispod povrsine krije mnogo vise toga. Ima i njih koji sve to rade da bi zaradili, ali su njihovi trikovi obicno provaljeni pre nego sto uspeju da se obogate. Trebalo bi da vam bude drago sto Srbija ima jednju nju – umetnicu, koja svetu govori da nije cela ova zemlja zagadjena moronima i da nije tacno da imamo samo u nogama, vec ponesto i u glavi.

 8. skandalka

  28. 08. 2014. at 11:54

  Ne znam o cemu se radi, ali iskreno mene ova zena mene plasi. O.o

 9. skocko skocko karo pik

  28. 08. 2014. at 20:23

  Mogla je tu umetnost da primeni i pokaze i u Srbiji, pa da podigne nas osecaj za umetnost na visi nivo. Ona ce da ostane poznata samo na Wikipediji. Videcete.:)

 10. Mita

  28. 08. 2014. at 20:46

  Tebi iznad – Tu umetnost je pokazala i primenila u Srbiji vise puta, kada bi istrazio tu istu Wikipediju koju spominjes, znao bi.

 11. Minana

  28. 08. 2014. at 22:30

  @Mita, kod nas je veci performans umetnik Mimi Oro kad se zalije casom vode po grudima u svrhu podizanja svesti od bolesti. To je u SR lakse za kapiranje, ne Abramoviceva.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top