Connect with us

Prezentacija Milopotamos vina i hrane sa Svete Gore
Vesti

Prezentacija Milopotamos vina i hrane sa Svete Gore

Grand kazino Beograd će u sredu 24.oktobra imati čast i zadovoljstvo da ugosti oca Epifaniusa sa Svete Gore. On zajedno sa nekolicinom sveštenih lica pripada keliji Milopotamos koja je na Svetoj Gori posvećena spravljanju vina i kuvanju.

Njegov zadatak na Svetoj Gori Atonskoj je da priprema hranu za monahe i posetioce Svete Gore kao i da održava vinograd od koga nastaje vrhunsko vino. Kažu da Sveta Gora Atonska ima blagoslov od Sunca i da je zbog toga vino specifičnog ukusa. Treba imati na umu i mukotrpan rad sveštenih lica čije su vredne ruke svakako zaslužne za dobar rod, a samim tim i odlično vino.

Bašta Presvete Bogorodice na Svetoj Gori je jedinstveno mesto i tu se uzgajaju skoro svi sastojci koji se kasnije koriste za pripremu hrane. Prirodna lepota je ostala netaknuta i to je upravo glavni razlog zbog kojeg je hrana sa ovog podneblja specifična po ukusu. Svi specijaliteti se uvek spremaju na ognjištu ili u rerni, na vatri od drva.

Otac Epifanius će održati predavanje na temu hrane i pića sa ovog svetog mesta. Otkriće nam tajnu obedovanja monaha, način ishrane i kulturu življenja. Prisutni će imati jedinstvenu priliku da uživaju u Milopotamos vinu.

Monah Epifanius je nedavno izdao knjigu „Svetogorska kuhinja“, kojom je želeo da prenese neka iskustva koja je stekao kuvajući na Svetoj Gori trideset i pet godina.

„Nikada nisam pohađao nikakve časove kuvanja, niti imam završenu školu za to. Ipak, naučili su me stariji monasi kako da propržim luk na blagoj vatri. Obično su govorili kada luk blago požuti, hrana je ukusnija. Takođe sam naučio da je za sva jela potrebno veliko strpljenje posebno na kraju kada čekamo pokraj lonca da suvišna para ispari. Tokom kuvanja počev od nabavke sastojaka, čišćenja, pranja, sečenja, soljenja, kuvanja, pa sve do konačnog serviranja, moramo uvek naše misli usmeravati na one za koje sve to radimo-one koje volimo. Svaka i najmanja sitnica u kuvanju jeste izray naše ljubavi, naše želje da im udovoljimo,“ napisao je monah Epifanius.

Pročitajte još i:  Kameron Dijaz: romansa sa pevačem Maroon 5?!

Loading...
Ostavite komentar

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top