Prati nas

Rosa nastavlja pomoć prevremeno rođenim bebama

Vesti

Rosa nastavlja pomoć prevremeno rođenim bebama

 

Klinika za pedijatriju Klinickog centra Kragujevac

Nakon Beograda i Novog Sada, nova banka humanog mleka biće otvorena u Kragujevcu

Svake godine u Srbiji se prevremeno rodi nekoliko hiljada mališana, među kojima je mnogo onih koji zahtevaju posebnu pažnju i negu. Kako bi im omogućila adekvatnu ishranu i pravilan rast, Rosa je pre četiri godine pokrenula akciju formiranja i razvoja banaka humanog mleka širom Srbije sa željom da i bebe čije mame nisu u mogućnosti da doje, imaju priliku da dobijaju humano mleko. Banke humanog mleka su zato od izuzetne važnosti jer se u njima majčino mleko sakuplja i čuva, a svega nekoliko mililitara ovog mleka u toku dana za prevremeno rođene mališane predstavlja obrok, lek i nadu da će ojačati i pravilno rasti i razvijati se.

Značaj njihovog osnivanja najbolje potvrđuju mame čija su deca prevremeno rođena, ali i one koje su već donirale svoje mleko. Da bi mama postala donor, po rečima lekara iz Banke humanog mleka, neophodno je da bude zdrava, tj. ne bi trebalo da puši niti da koristi bilo kakva stimulativna sredstva, a podrazumeva se da ne koristi nikakve lekove. Prilikom doniranja mleka proverava se majčino zdravstveno stanje, naročito kada su u pitanju neke virusne infekcije koje se lako prenose, a teško prepoznaju. Nakon analize krvi majke i bakteriološke analize mleka, donorsko mleko može da se pasterizuje i da se koristi za ishranu bolesne prevremeno rođene dece.

Majke koje su do sada darovale svoje mleko ne kriju osećanja zadovoljstva i sreće, a među njima je i onih koji se na ovaj način zahvaljuju majkama čije su mleko njihova deca koristila dok su kao prevremeno rođena ležala na Institutima u Beogradu i Novom Sadu.

Kampanja pomoći mališanima se, kao i prethodnih godina, realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Takođe, u okviru akcije Rosa sprovodi niz edukativnih aktivnosti zahvaljujući kojima je količina prikupljenog mleka višestruko uvećana. Ove aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu kako bi se podigla svest u javnosti o značaju majčinog mleka kao najzdravijeg i najprirodnijeg vida ishrane novorođenčadi i prevremeno rođenih beba.

Jedino zajedno možemo da napravimo korak za bolje sutra prevremeno rođenih mališana i zato Rosa poziva sve ljude dobre volje da podrže akciju i time omoguće ovim bebama prekopotrebno majčino mleko.

Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs.

Klinicki centar Kragujevac

Redakcija Tracara.com

 


Loading...
1 komentar

1 komentar

  1. Mladen

    23. 12. 2013. at 15:28

    Kada sam ja bio tako mali i ja bio u ovoj škatulji.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top