Prati nas

Srpska agencija reklamira Aušvic kao “mesto koje je inspiracija za mnoge filmove”

Vesti

Srpska agencija reklamira Aušvic kao “mesto koje je inspiracija za mnoge filmove”

Turistička agencija GO2 Travelling na svojoj Facebook stranici reklamira izlet u nacistički logor kao mesto koje je poslužilo kao “inspiracija za mnoge filmove”, uprkos tome što je tamo ubijeno 960.000 Jevreja, 75.000 Poljaka i 19.000 Roma.

Uz osnovni nedostatak ljudske empatije i saosećanja sa jezivim holokaustom koji se dogodio, agencija navodi da je ovo “istorijsko mesto u blizini Krakova koje nikako ne treba propustiti.”

Nakon reakcija korisnika twittera koji su osudili ovakve objave, ona je brzinski uklonjena sa Facebookano printscreenovi se i dalje dele po mrežama, a opis ovog izleta na zvaničnom sajtu možda je još jeziviji.

Foto: Twitter

“Kao trag nezapamćenog rata, upravo u Poljskoj u blizini Krakova u koji Vas vodimo za Novu godinu, nalazi se i najveći koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata, Aušvic, koji je postao međunarodno poznat simbol za genocid, torturu i Holokaust… Iako je hladna, kaže se da je Poljska preko zime najlepša, pa je možda doček u Krakovu, najznačajnijem južnom gradu u Poljskoj, idealna prilika za izlet u čuveni logor Aušvic, i prilika da kratko napravite pauzu koju novogodišnji provod iziskuje. Iako nije u pitanju srećan događaj niti mesto, Aušvic definitivno neće pokvariti praznično raspoloženje,” navodi se na zvaničnom sajtu agencije.

Boris Katić, direktor Go2 turističke agencije čiji je oglas u pitanju, i sam zna da je oglas pogrešan, ali nije uputio izvinjene javnosti.

“U potpunosti razumem reakciju na mrežama na oglas, i ja bih tako isto reagovao. Sadržaj oglasa je jako neprimeren, i ja preuzimam odgovornost za njegov sadržaj,” kaže on u razgovoru za VICE naglašavajući da shvata problem i da ne podržava tu vrstu komunikacije.

6 komentara

6 Comments

 1. Roxy?

  27. 12. 2017. at 13:27

  To je rezultat kad se citanje knjiga i skolovanje zameni reality programima, nazadnjacima na vlasti, i pijacarskim mentalitetom.

 2. Lexie

  27. 12. 2017. at 18:28

  Ja ne vidim zasto bi iko isao tamo, da hoda kuda je nekada bila prolivena ljudska krv i gdje su se desili toliki uzasi.
  Sta ljudima moze biti interesantno da gledaju gasne komore i da zamisljaju taj horor?
  Zasto svi ratni logori nisu davno sruseni????

 3. Roxy?

  27. 12. 2017. at 23:28

  @lexie..donekle se slazem sa tobom, ali, ovakva mesta sluze kao istorijska upozorenja, da se isto ne ponovi, jer kad bi se fizicka podsetnica izbrisala brzo bi se zaboravilo, a znajuci ljudsku narav i ponovilo. Ovo je mesto pijateta, gde se odaje pocast, seca, saoseca, a definitivno nije turisticka atrakcija. Strasno. Sramno.

 4. Lexie

  28. 12. 2017. at 01:12

  @Roxy? Da, to si u pravu, nisam o tome razmisljala.
  Ali svejedno da se organizuju neke ture i pokazuje tako to mjesto meni nije jasno.
  Mislim da bi sasvim dovoljno bilo da postoji iz gore navedenog razloga i da je zasticeno, da nema obilazaka.To svakako nisu prijatni prizori.
  Dovoljno da ljudi znaju za njega, znaju istoriju, znaju da postoji.

 5. Samo kazem...

  28. 12. 2017. at 14:13

  @Roxy?, @lexie odavno nisam videla ovako lepu razmenu komentara ni na jednom portalu, očigledno kultura nije još uvek potpuno iščezla ni na internetu. A što se tiče Aušvica, a na kraju i svih logora, po mom mišljenju oni moraju da postoje, kao istorijski spomenici, ali nikako od njih ne treba praviti turistučke lokalitete. Meni je žao što kod nas to nije više izraženo, ali ipak jedna od najmorbidnijih činjenica je da na Sajmistu zive ljudi, koji naravno nisu krivi za to.

 6. Roxy?

  28. 12. 2017. at 21:26

  @Lexie @Samo Kazem…apsolutni potpis na sve i pozdrav ?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iz kategorije Vesti

Poslednje vesti

Reklama

Teenstar.rs

Popularno

To Top