Šta se zapravo krije iza Lady Gaginog ARTPOP-a? 1. deo

Objavljeno: 08.02. 11:22

Skulptura Jeff Koonsa na omotu albuma (foto: Interscope)

Skulptura Jeff Koonsa na omotu albuma (foto: Interscope)

ARTPOP je komercijalno gledano najslabiji album koji je kontoverzna pevačica Lady Gaga objavila u svojoj karijeri. Međutim, mnoge činjenice ukazuju na to da je sama Gaga bila svesna svega što će uslediti još dok je radila na pesmama. Evo nekih stvari koje verovatno niste znali o ARTPOP-u.

1. ARTPOP je kovanica koju je Gaga koristila mnogo pre nego što je nastao sam album. Još početkom 2011. godine dok je promovisala tek izdati album Born This Way ona je u jednom intervjuu odgovorila da proces stvaranja svojih pesama, nastupa i spotova naziva upravo ARTPOP.

Oživljavanje Warholove Marilyn Monroe (foto: Andy Warhol/VEVO)

Oživljavanje Warholove Marilyn Monroe (foto: Andy Warhol/VEVO)

Naziv potiče od Pop Arta, umetničkog pokreta koji je obeležio drugu polovinu 20. veka, a čiji je najpoznatiji predstavnik Andy Warhol koji je komercijalnu kulturu preneo u umetničke galerije slikajući produkte masovne kulture kao što su konzerve supe, logo znaci hrane i pića, ali i likovi zvezda ( kao što su Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jackie Kennedy,Mick Jagger, itd.)

„ARTPOP je potpuno opozitan Warholovom Pop Artu i zato su te reči zamenile mesto. Za razliku od unošenja komercijalne kulture u visoku umetnost ja unosim visoku umetnost u komercijalnu kulturu“, objasnila je Gaga koja iz tog razloga u pesmi APPLAUSE peva One second I’m a Koons then suddenly the Koons (U jednom momentu sam Kuns, a onda Kuns postaje ja).

Oživljavanje Botticellijeve Venere (foto: VEVO/Sandro Botticelli)

Oživljavanje Botticellijeve Venere (foto: VEVO/Sandro Botticelli)

2. Jeff Koons koga spominje u pesmi APPLAUSE je najznačajniji živi predstavnik Pop Arta i u svojoj nameri da visoku umetnost učini delom komercijalne pop kulture Gaga je sarađivala i sa drugim značajnim umetnicima kao što su Marina Abramović, Robert Willson, Millie Brown, itd. Jeff Koons je, između ostalog, napravio i Gaginu skulpturu koja se nalazi na omotu ovog albuma.

Sve je deo performans arta (foto: Steve Eicher)

Sve je deo performans arta (foto: Steve Eicher)

„Ja sam poput platna na kome slikaju najveći umetnici današnjice“, otkrila je Gaga.

Upravo jedno takvo prazno platno bila je i na dodeli MTV VMA 2013. godine, a zatim je usledilo neverovatno brzo transformisanje na sceni gde je predstavila 4 perioda u svojoj karijeri koja su označavala njena 4 albuma. Nadahnuta čuvenim reformatorom pozorišta 20. veka Bertoldom Brechtom presvlačila se na samoj sceni kako bi potpuno razbila iluziju koja se želi postići scenskim nastupom.

Born This Way, The Fame, The Fame Monster i ARTPOP era (foto: MTV)

Born This Way, The Fame, The Fame Monster i ARTPOP era (foto: MTV)

3. „Ne dopada mi se to što se danas u pop kulturi očekuje od pevačice da za svaki album ima drugu frizuru i stil oblačenja. ARTPOP-om želim da proslavim sve ono što sam dosad radila i da nastavim u istom stilu“, izjavila je Gaga što objašnjava zbog čega su brojni njeni autfiti bili replika na njene prethodne otkačene odevne kombinacije.

Upravo zato je i njena kosa bila duga do poda kako bi pokazala da je sve što radi produžetak njene prethodne estetike. Ni njeno oživljavanje dela visoke umetnosti ( Warholove Marilyn Monroe i Botticellijeve Venere u APPLAUSE ili Da Vincijevih i Picassovih dela na ulici ), takođe, nije novina u njenoj karijeri jer je i na početku svoje karijere pravila replike na dela umetnika kao što su Frida Kahlo, Salvador Dali, Marcel Duchamp, itd.

Mešavina Picassa i Boy Georga (foto: Zed Jameson/Pablo Picasso)

Mešavina Picassa i Boy Georga (foto: Zed Jameson/Pablo Picasso)

4. „Mediji prave zvezde samo kako bi mogli da ih sruše. Publika ne uživa ni u čemu više nego u padu nekoga ko je bio veliki i uspešan. Zato sam ja pokazala kako će izgledati moja smrt kako bi ljudi prestali da očekuju taj momenat“, objasnila je Gaga poruku njenog čuvenog nastupa iz 2009. godine na dodeli MTV VMA nagrada 2009. godine kada je na sceni hodala na štakama, bila vožena u invalidskim kolicima, a potom i krvarila na sceni. Sve je to predstavljalo propast jedne zvezde koju mediji počnu da obožavaju tek kada je unište što je i prikazano bezmalo religijskim obožavanjem obešene Gage na kraju nastupa. Religijska tematika je uključena jer i sam Isus Hrist spada u red onih koji su osuđivani tokom života, a slavljeni nakon smrti.

Abnormalno duga kosa kao simbol vernosti svojim ranijim idejama (foto: Instagram)

Abnormalno duga kosa kao simbol vernosti svojim ranijim idejama (foto: Instagram)

5. Dok je radila na ARTPOP-u Gaga je bila svesna da album neće biti uspešan kao prethodni. O tome govore brojni stihovi, a jedan od najeksplicitnijih je iz istoimene pesme u kom upravo peva o odluci da do kraja ode sa svojom vizijom pa makar ne snimila album koji bi joj ponovo mogao doneti novac i komercijalni uspeh.

Could try to sell you out

or I could show you all the reasons why my ARTPOP could mean anything.

I likom i haljinom je postala Da Vincijeva Mona Liza (foto: WENN)

I likom i haljinom je postala Da Vincijeva Mona Liza (foto: WENN)

6. Pesma Do what u want, takođe, govori o predosećaju neuspeha koji će uslediti i koji će mediji iskoristiti da je praktično rastrgnu. U prvoj strofi eksplicitno govori o svom padu koji se može odnositi na pad u karijeri, ali i na njen slomljeni kuk koji je, takođe, bio povod za brojne novinske tekstove u kojima su joj proricali kraj karijere. U inat tome, ali i kako bi umanjila brigu fanova, vozila se u zlatnim kolicima kako bi dokazala da će do kraja života sve što bude radila pretvoriti u performans.

Ironično, upravo taj singl će na iTunesu oboriti rekord koji je prethodno držala Adele tako što će biti broj 1 u čak 83 zemlje. Takođe, manje poznata činjenica o albumu koji je u medijima predstavljen kao potpuni fijasko je i to da je prvi singl APPLAUSE bio veći radijski hit (tj. više puta tražen od strane slušalaca i pušten u programu) od njenih velikih ranijih hitova kao što su Just dance, Poker Face Born this way.

Telo kao umetničko delo (foto: Instagram)

Telo kao umetničko delo (foto: Instagram)

Sledeće nedelje vam otkrivamo i druge stvari koje stoje iza ARTPOP-a, kao i odgovore na pitanja zbog čega je Gaga uzimala krv Isusu, oživela Michaela Jacksona i o trostrukom značenju svake pesme koja na prvi pogled zvuči površno.

My ARTPOP could mean anything (foto: Instagram)

My ARTPOP could mean anything (foto: Instagram)

Šta se zapravo krije iza Lady Gaginog ARTPOP-a, 2. deo
necaiksde@gmail.com'
ŠTA VI KAŽETE? Ostavite komentar


Komentari koji sadrže vređanje i širenje mržnju, kao i netoleranciju biće obrisani. Ukoliko želite sličicu pored komentara, registrujte se na sajtu www.gravatar.com

21 komentara

 1. geovalsor@hotmail.com'

  Castles

  OK.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. 99anja@gmail.com'

  gagasgirl

  Ovo je odlicno napisano,hvala sto se prikazali pravu poruku onima koji samo gledaju broj pregleda na yt,broj prodatih kopija i ostalo,

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. billek89@yahoo.co.uk'

  kos

  Cak ni ja par stvari nisam znao. Hvala na tekstu i jedva cekam sledeci deo.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. nikolaradovanovic933@gmail.com'

  N

  Pa dobro deluje zanimljivo, ALI greska je u tome sto mora da se to shvati odmah, a ne posle 2 godine od njenog cd-a sta je ona htela da kaze itd….

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. kemil-97@live.at'

  LDR

  To sto ste vi shvatili posle dve godine,nije njena greška nego vaša. Inteligenta je ona i jako mi se dopada što na ovaj način slavi umetnost.

  Thumb up 1 Thumb down 0

 6. stefanovic_l@yahoo.com'

  Laza

  Po meni je Artpop bolji od Born this way

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. abedabe@gmail.com'

  bassman

  Album je toliki komercijalni shit, ali je ipak propao. To sto sada kao pokusavate da ga predstavite kao neko veliko umetnicko delo je jadan pokusaj opravdanja. Jednostavno se publika zasitila Gage koja je iz frizidera pocela da iskace. Sada se ponovo pomirila sa RedOne-om, pa misli da ce da povrati stari sjaj Fame i Fame Monster-a. Sve mi to mirise na poslednji pokusaj ocajnika, ali vreme ce pokazati. Izgleda da se publika uzelela devojaka iz kraja, pravi primer su Taylor Swift i Megan Trainor…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. ajlan95@live.com'

  AR

  Kakvo prose*avanje!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. billek89@yahoo.co.uk'

  @bassman

  Kad već s*reš malo se bolje raspitaj. Nije se nikad svađala sa RedOne-om i sarađivala je sa njim i na Born this way i ARTPOP albumima.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. sandra11petrovic11@gmail.com'

  sasa

  Krije se jedan veliki FLOP

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Jeremic16@gmaik.com'

  Nikola998

  Mogu samo reći da je Gaga jedna od najvećih ako ne i najveća umjetnica u svijetu muzike. Nijedan njen korak i sve što učini nije bez razloga. Respect Lady Gaga

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. milosmladenovic556@yahoo.com'

  Milos

  Xaxaxaxa slatko sam se nasmejao ,pa dobro ako ti Gaga ne odgovara slusaj Shake it off i All about the bass . Jednostavno si se rodio sa manjkom inteligencije i imas prava da slusas to .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. milosmladenovic556@yahoo.com'

  Milan

  I album od Beyonce pod nazivom 4 je bio flop,pa je sa ovim novim albumom oborila sve rekorde ,sledeci flop je Rihanna ,videcete

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. germanotahad@yahoo.com'

  BabyMonster

  Umetnost! Nesto sto nas narod veze nema sta je to! Album je predobar i vise nego uspesan u svakom smislu! Razlog zasto su svi okarakterisali ARTPOP kao flop je taj sto je imala problema oko izdavanja te svadje sa menadzerom te hakovanja nekih pesama te losom promocijom. Gaga vec vredno radi na novom albumu koji ce da rasturi i pokori svet #ARTPOP #FOREVER #BESTALBUM

  Thumb up 0 Thumb down 0

 15. edo4you@gmail.com'

  edi

  Mozda album prati dobra prica i mozda je inspirisan umetnoscu, ali pesme kao pesme nisu dovoljno dobre, poprilicno daleko od umetnosti, a zapravo su one trebale da budu najbitnije u svemu. Tako da zamisao i namera su dobri, ali ne do kraja i dovoljno izvedeni. Sa druge strane to je ogromna gomila ljudi koji to smislja i radi za nju, tako da ona sama je samo deo toga i nista vise. Bilo je i bice drugih umetnika koji to rade na bolji i kvalitetniji nacin ali mozda nisu toliko medijski ispraceni. Sve ovo je za sad previse komercijalno.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 16. jdjd@gmail.com'

  maja

  Ova devojka je bila samo prolazna moda….. Pojavila se ,napravila boom pa pocela da nestaje nesto slicno Brtney Spears. Po meni ni jedna vise nece moci da povrati staru slavu . Ali opet mi je bolja ona od netalentovane za pevanje uzivo Katy Perry i daske za peglanje vesa zvane Taylor Swift

  Thumb up 0 Thumb down 0

 17. milosjankovic40@hotmail.com'

  milosjankovicc

  Bravo za tekst. Drago mi je da ljudi pocinju da shvataju koncepciju ovog remek- dela. Gaga sve sto radi, uradi savrseno, ali joj se ipak dogodilo ono sto je pokazivala u svojim nastupima i ono sto je predvidela u svojim spotovima. Jedva cekam njen sledeci album i nadam se da ce biti genijalan kao i ARTPOP

  Thumb up 0 Thumb down 0

 18. justinsfan@hotmail.com'

  Mary Jane

  Ispade njen CD Morzeova azbuka, ne preterujte.
  Los je, nije dobro prosao i prihvatite to.
  Ne znam da si i o jednom albumu koje je lose prosao ovoliko pisalo. I ‘Bionic’ je slabo prosao po prodaji, pa je dobar, pa niste davali s njim.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 19. bojanakeric@hotmail.com'

  *J***L***®*

  Joooj ovii gagini fanovi sto dodju samo da dislajkuju negativne komentare,ja se potpuno slazem da je ovaj zadnji album promasaj teski..i sa tim se pomirite. Jednostavno shvatite da nije zauvjek mogla ostati u vrhu top lista,morao je jednom doci kraj toj njenoj bum karijeri. Menij je lucno lepsee ovako,mirnije je nekako bez nje,nikada je nisam nesto posebno gotivila zena je skroz antipaticna!

  Thumb up 0 Thumb down 1

 20. lmonster@hotmail.com'

  littlemonster

  album je super

  Thumb up 1 Thumb down 0

 21. blecics@yahoo.com'

  Palačinka

  Bolesna si.

  Thumb up 0 Thumb down 0

dara bubamara
Hot or not

HOT or NOT: Dara Bubamara inspirisana Minnie Mouse

Kada je reč o stajlingu Dare Bubamare modni kritičari idu od hvalospeva do najtežih pogrdnih komentara, ali ona, u svom stilu, ne haje mnogo za...