Prati nas

Šta se zapravo krije iza Lady Gaginog ARTPOP-a? 2. deo

Specijal

Šta se zapravo krije iza Lady Gaginog ARTPOP-a? 2. deo

Skidanje perika na sceni po principu Bertholda Brechta (foto: VEVO)

Skidanje perika na sceni po principu Bertholda Brechta (foto: VEVO)

Prošle nedelje smo pisali o poreklu naziva Lady Gaginog albuma ARTPOP, kao i razlozima zbog kojih je oživljavala umetnička dela u svojim spotovima, ali i na ulici. U drugom delu ovog specijala govorimo o još nekim razlozima zbog kojih je Gaga očigledno znala na kakav će prijem naići njen album i pre izlaska.

7. Pod neobičnim okolnostima (o kojima Lady Gagi nije, kako je naglasila, zakonski dopušteno da priča) spot Do What U Want nikada nije ugledao svetlost dana, ali zbog demo snimaka koji su se našli na internetu dalo se zaključiti da je tema spota bila njena operacija kuka dok su oko njenog besvesnog tela u bolničkom krevetu izvođene orgije uz alkohol i zakusku. U nešto drugačijoj viziji, ali sa istom porukom, u spotu za G.U.Y. će prikazati svoje saradnike koji su je napustili kad joj je bilo najteže jer im je samo novac bio bitan.

Prkos u ime Michaela Jacksona (foto: MTV)

Prkos u ime Michaela Jacksona (foto: MTV)

„Kada sam se oporavljala u bolnici od operacije kuka zbog koje sam otkazala 20-ak koncerata Born This Way Ball turneje svega nekoliko mojih stalnih saradnika me je posetilo. Ostali su mislili da je moja karijera gotova i da više neće moći da zarade na meni, pa ih više nije bilo briga kako mi je. Jako teško sam to podnela jer sam ih smatrala prijateljima“, izjavila je Gaga svojevremeno.

U istom spotu će napraviti idealan DNK svojih saradnika tako što će pomešati krv Johna Lennona, Micheala Jacksona, Isusa Hrista i Mahatme Gandhija jer svaki član njenog tima treba da posetuje osobine datih ličnosti.

Muško-ženski princip (foto: Candy/Marina Abramović)

Muško-ženski princip (foto: Candy/Marina Abramović)

8. Još jedan dokaz da je i pre izlaska albuma znala kakav će je negativan marketing dočekati bio je i kratak video klip koji je objavila 3 meseca pre izlaska ARTPOP-a, a u kome je svoj album unapred nazvala propašću. „Lady Gaga više nije bitna. Još od Born This Way albuma je neuspešna. Nemojte da kupite njen novi CD.“ Iz istog razloga će u već spominjanom VMA nastupu pre samog izvođenja pesme biti pušteno ranije snimljeno negodovanje publike i uzvikivanje pogrdnih parola. Sve to će utihnuti kada se ona nasmeje i pusti muziku. To će biti potvrda da joj nije stalno da javnog mnjenja nego do muzike i umetnosti koje se uvek nalaze na prvom mestu.

9. I nastup na MTV AMA 2013 imaće sličnu završnicu gde će se na svoj ironičan način narugati svima onima koji je osporavaju tako što će u pozadini biti prikazani svi negativni novinski tekstovi o njoj dok će ona samo pevati na sceni. U poslednjem trenutku će biti pušten snimak 4-godišnje Gage kako svira klavir čime će želeti da pokaže da je oduvek znala šta je njena sudbina i da šta god pisali o njoj niko neće moći da ospori činjenicu da je ona od najranijeg detinjstva svirala klavir, pisala i komponovala pesme od 13. godine i pohađala najprestižniju njujoršku umetničku akademiju.

Ironičan osvrt na medije (foto: MTV)

Ironičan osvrt na medije (foto: MTV)

10. Iako su je mnogi osuđivali zbog površnih tematika na albumu ARTPOP zapravo je malo ko razumeo troslojnost svake pesme, kao i poigravanje sa dvostrukim značenjem pojedinih reči za šta je najreprezentativnija pesma MANiCURE u kojoj se naslovna fraza može razumeti kao manikir (manicure), muškarac koga je ona izlečila svojom ljubavlju (man I cured) ili obrnuto (She wanna be man cured).

Referenca na dolazak Biance Jagger u studio 54 (foto: MTV)

Referenca na dolazak Biance Jagger u studio 54 (foto: MTV)

Što se troslojnosti svake numere tiče dobar primer je pesma kojom počinje album Aura, a koja ima tri značenja, a isto se nastavlja sa svakom sledećom pesmom, te tako svaka pesma ima jedno značenje ako se sluša odvojeno, a uklopljena u celinu albuma predstavlja nastavak priče o Gaginom životu pod reflektorima. Tekst pesme Aura posmatran iz tri različite perspektive donosi priču o:

1. njenom pogledu na nošenje burki koje, na čuđenje mnogih, odobrava jer joj se dopada odluka žene da u islamskom svetu njeno telo i lice može da vidi samo jedan muškarac.

2. odgovor na pitanje: „Ko se nalazi iza svih tih kostima, šminke i perika?“, a istina je da ona ostaje Gaga i kada se reflektori ugase.

3. ritualno ubijanje Stefani, tj. devojke koja je bila u okovima katoličke škole, a koja se oslobodila tek kada je dobila podršku od njujorške andergraund scene koja je cenila njenu različitost zbog koje nije bila omiljena u srednjoj školi.

11. Iako je Gaga tek nedavno priznala da je bila žrtva silovanja odgovor se krio i na samom albumu u vidu pesme Swine koja je, ipak, bila u brzom, pop ritmu jer je upravo u tome smisao ARTPOP-a da prevaziđe sve svoje traume tako što će ih pretvoriti u zabavne pesme uz koje će moći da pleše. Iz istog razloga će na nju povraćati vomit-artist Millie Brown koja će, osim što će Gaga biti njeno platno, prikazati i brojne muškarce u šou biznisu koji su pokušali da iskoriste Gagu znajući koliko joj je bitno da se probije u svetu muzike.

Žena u pop industiji (foto: Instagram)

Žena u pop industiji (foto: Instagram)

„Nema ničeg što degradira ženu više nego kad je postavite na mehaničkog bika, a ja sam odlučila da vam pokažem kako to predivno može da izgleda u mojoj umetničkoj viziji“, opisala je pevačica svoj nastup na SXSW-u kada je zbog aluzije na pesmu Swine ( Svinja ) ona bila na mehaničkoj svinji, a prethodno je predstavila položaj žene u pop industriji tako što je jednu od pesama izvela okrećući se kao meso na ražnju.

Susret Warhola i Pollocka u ARTPOP viziji (foto: Fuse)

Susret Warhola i Pollocka u ARTPOP viziji (foto: Fuse)

12. Jedan od najvećih uspeha Gagine ARTPOP misije da visoku umetnost učini delom pop kulture je i saradnja sa Robertom Wilsonom koji je napravio seriju video portreta na kojima je Gaga oživela dela visoke umetnosti kao što su Glava Jovana Krstitelja na poslužavniku Andrea Solarija ili Maraova smrt Jacques-Louis Davida. Svaki od ovih video porteta predstavlja Gagu koja u jednoj pozi provodi i po nekoliko sati vraćajući na taj način u život dela visoke umetnosti koja se sve manje cene u današnjem svetu. Poslednji u nizu portreta izloženih u Luvru sa kojih je brojnim posetiocima katkad trepnula Madmoazel Karolin Rivijer Jean-Auguste-Dominique Ingresa u interpetaciji Lady Gage je i video-portet koji nema inspiraciju u delima majstora renesanse ili baroka nego u glavi ove vizionarke 21. veka.

„Rekla sam Robertu da želim da uradim nešto u čast svih onih izmučenih duša umetnika koji su okončali život samoubistvom“, objasnila je Gaga šta se nalazi u pozadni video porteta koji prikazuje ovu posvećenu umetnicu kako potpuno naga visi čak 45 minuta naglavačke vezana konopcima.

Pop zvezda odmah do Mona Lize (foto: Instagram/Robert Wilson)

Pop zvezda odmah do Mona Lize (foto: Instagram/Robert Wilson)

Pa, sve u svemu, ma koliko ARTPOP u očima javnosti ostao zapamćen kao neuspeh ova uvrnuta umetnica koja brižljivo planira svaki korak u svojoj karijeri ga sigurno neće pamtiti tako. Njoj će sigurno u pamćenju ostati prepune hale širom sveta, prva leteća haljina u istoriji modne industije koju je nosila na promociji albuma i ovi video-porteti izloženi u Luvru. Pa, sve iako se njeno ime nije našlo na vrhovima top-lista između drugih pop pevača, ono se našlo između Gericaulta, Delacroixa, Da Vincija, Botticellija i Michelangela u srcu Pariza u najznačajnijem muzeju svih vremena.

Prva haljina koja je poletela na svetu (foto: Terry Richardson)

Prva haljina koja je poletela na svetu (foto: Terry Richardson)15 komentara

15 Comments

 1. pifi

  15/02/2015 at 12:36 pm

  Predobro! Svaka cast zatekst n.m! ARTPOP <3

 2. Little Monster

  15/02/2015 at 12:51 pm

  Kraljica <3
  Lady Gaga + Monsters = FOREVER TOGETHER.

 3. Nikola998

  15/02/2015 at 1:21 pm

  To je umetnik. A vecina umetnika nije shvacena i prihvacena, bas kao ona. Ali i glavna poruka umetnosti jeste da ako te svi razumiju i ako ne izazivas komentare bilo pozitivne ili negativne ti u stvari i nisi umetnik. Gaga ti si Kraljica i ne treba se osvrtati na lose komentare to su samo osobe koje ne razumiju tvoj rad i tvoj napor koji ukozis u sve sto radis! Monster4ever

 4. N

  15/02/2015 at 1:26 pm

  Sve je to super, vezano za značenje, činjenice itd…ALI nju svejedno ne oslobadja da je pukla sa Born this way i Artflop.

  Pesme su prazne i nemaštovite, sad možemo da raspravljamo da su te pesme “umetničke” bla bla… Jednostavno većini se te pesme nisu svidele, niti će POSLE OVIH ČINJENICA koja nam je tračara napisala i objasnila.

  Jedva čekam nove album od Rijane i Katy Perry. :)

 5. Little Monster 2

  15/02/2015 at 1:30 pm

  Odlicno, bravo, bravoo!!! Bas ste me iznenadili… Samo tako nastavite….

 6. aaa

  15/02/2015 at 1:32 pm

  1. Dosta ozbiljna recenzija za ovaj tip sajta.
  2. Čemu ovako detaljno objašnjavanje svega sa albuma koji je izašao davno?
  3. Objašnjavanje svoje umjetnosti nakon svega zvuči kao pravdanje neuspjeha.
  4. ARTPOP je muzički jako loš album na koji ni masa nije nasjela, za razliku od njenih prijašnjih.
  5. Promjena suradnika, odbacivanje ekstravagancije i posvetiti se pravljenju pravog POP albuma sa ovih lijepim glasom i već stvorenom hordom obožavatelja mislim da je dobitna kombinacija za Lady Gagu

  ps. I naravno slikanje sa Dijanom Janković to joj je svakako pridonijelo napretku :)

 7. RebelHeart

  15/02/2015 at 1:43 pm

  Keti Peri sa dvije lijeve noge i bez ijednog talenta, izdrogirana RIjana, i fejk Bijonse se mogu skriti pred KRALJICOM POPA: YAS MAMA SLEJJ!!!111!!!!!11!

  BUY GRAMMY2GRAMMY, ACCLAIM2ACCLAIM, SALES2SALES on Itunes NOW!

 8. LadyAna

  15/02/2015 at 2:43 pm

  Gaga+Monsters=Forever in love ♥

 9. milosjankovicc

  15/02/2015 at 3:02 pm

  Fantasticno, drago mi je da ovim tekstom, kao i prvim delom, mozda mozemo da dopremo do onih koji nisu, nazalost, shvatili pravu poruku i smisao ARTPOP-a. Sto se tice Gage ona ne mora nikome da se dokazuje jer ona nastavlja da nize nagrade, a ARTPOP je br. 1 Dance/Electronic album na Billboard-ovoj listi za 2014. godinu. Tako da na kraju ne vidim neuspeh ovog albuma, apsurdno je.

 10. littlemonster

  15/02/2015 at 3:06 pm

  ovaj me text jako iznenadio…dosta toga je lepo objasnjeno ali jos nismo saznali koja pesma je nastavak telephone-a…za te njene saradnike je bila u pravu trebali su da budu uz nju kad joj je bilo tesko…jako intesatno ali joj nije album bio tako slab i naravno njena turneja je bila dobro posecena samo hejteri mogu reci da je bio slab album….trebala je napraviti video za jos neku pemu bar jedva cekam njen novi album

 11. littlemonster

  15/02/2015 at 3:09 pm

  @N
  objasni kako je to pukla sa born this way-om kad je album bio na vrhovima top lista kao i pesme,turneja jako posecena, a i zarada joj je bila velika ne razumem

 12. smile

  15/02/2015 at 3:14 pm

  lep text,imate slicnu viziju pesme aura sa mnom,lep album dobar,jedva cekam novi album,ima dobar glas

 13. Monster

  15/02/2015 at 4:01 pm

  @RebelHeart YAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAS

 14. smile

  15/02/2015 at 5:01 pm

  iza ledy gaginog ARTPOP-a se krije umetnicko dijelo sa nekima neshvatljivom porukom, dobrom muzikom,dobrim glasom i dobro osmisljenom idejom
  kratko i jasno!

 15. BabyMonster

  17/02/2015 at 3:53 pm

  UMETNICA!!! ARTPOP MONSTER4LIFE <3

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top