Prati nas

Svet u žalosti zbog smrti Nelsona Mandele

Vesti

Svet u žalosti zbog smrti Nelsona Mandele

mandela

 

Jedna od najuticajnijih političkih ličnosti u XX veku i ikona borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi, Nelson Mandela, preminuo je u 95. godini, saopštio je južnoafrički predsednik Jacob Zuma u televizijskom obraćanju naciji.

“On se sada odmara… On sad počiva u miru. Naša nacija je izgubila svog najvećeg sina”, rekao je Zuma, dodajući da je legendarni Mandela preminuo usled posledica produžene plućne infekcije.

Mandela, ikona borbe protiv aparthejda, proveo je 27 godina u zatvoru pre nego što je postao prvi crni južnoafrički predsednik 1992. godine, na čijem je čelu bio sve do 1999. kada je podneo ostavku. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine.

Vodeći svetski zvaničnici, poput američkog predsednika Baracka Obame, generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Ban Ki Muna, britanskog premijera David Cameruna, francuskog šefa diplomatije Laurent Fabiusa izrazili su žaljenje zbog gubitka Mandele. I mnoge svetske zvezde, uključujući Madonnu, Beyonce i Rihannu koje su imale priliku da se upoznaju sa njim putem društvenih mreža postavile su poruke posvećene Mandeli.

Sa druge strane, neko je sinoć brže-bolje pokušao da izmanipuliše lik Paris Hilton, budući da se na internetu pojavila fotografija njenog tvita u kome izjavljuje saučešće Mandeli, rečima da je “njegov govor I have a dream bio vrlo inspirativan”. Pomenuti govor zapravo je održao poznati američki borac za crnačka prava, Martin Luter King.

Ipak, Paris je demnatovala da je ona to ikada napisala na Twitteru izrazivši žaljenje zbog gubitka Mandele i dodajući da je šokirana lažnim tvitom koji joj se prepisuje, kao i blogovima koji su te reči preneli kao njene.

Redakcija Tracara.com3 komentara

3 Comments

 1. ketrin____

  06/12/2013 at 11:57 am

  Da je vise ovakvh ljudi, ova planeta bi bila lepse mesto za zivot ….:D u svakom slucaju bi je pre svega covek, a meni inspiracija… R.I.P Nelson

 2. meneminijejasno

  06/12/2013 at 2:03 pm

  ovaj svet je sve vise siromasniji … pocivaj u miru.

 3. Kraljica

  06/12/2013 at 3:34 pm

  Uvek cu se secati tvojih filmova
  haha Ava :o

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top