UNICEF: Škola bez nasilja

Objavljeno: 10.04. 14:31

Nasilje je jedan od velikih problema sa kojim se suočava društvo u Srbiji. Deca nisu učestvovala u kreiranju takvog okruženja, ali u njemu žive i trpe posledice.

Program Škola bez nasilja – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu pokrenut je 2005. godine. Pokrenuo ga je UNICEF zajedno sa timom stručnjaka i uz partnerstvo Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za sport i omladinu, Saveta za prava deteta i Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja.

Cilj programa je stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje, rad i razvoj dece kroz osnaživanje učenika, nastavnika i roditelja da prepoznaju nasilje, da na njega reaguju na konstruktivan način i da zajedno grade kulturu nenasilja u školi i njenom okruženju.

Do danas, u program se uključilo 213 osnovnih i 9 srednjih škola, u 75 mesta u Srbiji, što čini ukupno 15% svih osnovnih škola u Srbiji. Trenutno 15 000 nastavnika i 210 000 učenika i njihovih roditelja, kao i preko 60 aktivnih mentora čine deo rastuće porodice Škola bez nasilja.

Da bi se dodatno motivisali i osnžili učenici, nastavnici, roditelji, kao i celokupna javnost pripremamo izradu najšire multimedijalne platforme, koja će obuhvatiti servise i kanale komunikacije ka ciljnim grupama. Posebno osmišljena internet stranica Škola bez nasilja omogućiće razmenu informacija među školama, stručnjacima, roditeljima ne samo u školama koje su obuhvaćene programom Škola bez nasilja, već i svim drugim vaspitno-obrazovnim institucijama.

Za sprovođenje ove aktivnosti, potrebna nam je finansijaksa podrška koju planiramo da obezbedimo preko SMS kampanje.


Loading...

faris.yuma@gmail.com'
Piše:
ŠTA VI KAŽETE? Ostavite komentar


Komentari koji sadrže vređanje i širenje mržnju, kao i netoleranciju biće obrisani. Ukoliko želite sličicu pored komentara, registrujte se na sajtu www.gravatar.com

5 komentara

 1. zjovanovic011@gmail.com'

  Lesy :)

  Nasilje je danas sve vise zastupljenije medju danasnjom omladinom…

  Thumb up 7 Thumb down 0

 2. savicevic.nadja@gmail.com'

  @Ja@Sam@Neko

  Nekad cujem kako su se u mojoj skoli neki potukli…Ima takve dece…To su deca koja nemaju roditeljsku paznju pa ih ne vaspitaju…

  Thumb up 5 Thumb down 2

 3. zjovanovic011@gmail.com'

  Lesy :)

  @Ja@Sam@Neko,pa i ti si dete….

  Thumb up 5 Thumb down 0

 4. sara_eyle@hotmail.com'

  :p

  Vaspitanje se nosi iz kuce. Majka sam i ne znam sta me sve ceka sa mojim detetom, ali sigurno necu ocekivati od ucitelja i nastavnika da mi vaspitavaju dete dok mu ja samo govorim “pa to nije lepo”. Generacijski su deca razuzdanija ali su i roditelji popustljiviji.

  Thumb up 1 Thumb down 0

 5. una_bella83@yahoo.com'

  Luna

  U moje/nase vreme…ako neko nesto zezne na casu ili u skoli, dobije ukor ili samar od profesora, ode na razgovor i ocita mu se lekcija, i bude manji od makovog zrna makar na casu(govorim o devedesetim celim).. Sada ako neko dete dobije samar jer to zasluzuje 100% jer seda na glavu, pokrece se sudski postupak protiv nastavnika sto je zlostavljao dete.. Sacuvaj Boze..

  Thumb up 3 Thumb down 0

maya berovic 3
Hot or not

Maya Berović drastično promenila dužinu i boju kose

Maya Berović vredno privodi kraju rad na novom studijskom albumu, a čini se da je je prilično neodlučna u kakvom izdanju će se ovoga...