Connect with us

Zbogom, Vampirski dnevnici: Ko je preživeo emotivno finale?
Hot!

Zbogom, Vampirski dnevnici: Ko je preživeo emotivno finale?

Sinoć je prikazano finale serije (foto: CW)

Sinoć je prikazano finale serije (foto: CW)

UPOZORENJE: Sledeći tekst sadrži spojlere pa ga nemojte čitati ako niste odgledali finalnu epizodu serije Vampirski dnevnici.

Još od samog početka prikazivanja, serija Vampirski dnevnici bila je opsednuta idejom dobrog i lošeg. Stefan je bio dobri brat, Demon zli i po toj definiciji zasnivali su svih osam serijala koji su ili potvrdili ili osporili te početne karakteristike likova. Na kraju se, posebno u finalnoj sezoni, produbila ideja da se zaokruži njihovo putovanje za spasenjem i tu su se stvari malo zakomplikovale.

Iz sezone u sezonu, a nekad iz epizode u epizodu, jedan od braće Salvatore opisivan je kao oličenje zla dok je drugi bio svetac, a onda bi se uloge preokrenule, dok je Elena uvek bila moralna tačka oslonca po kojoj su balansirali. Ali kada je Nina Dobrev napustila seriju, nije postojala orbita po kojoj su se vrteli Damoni Stefan i cela ta koncepcija se brzo raspala.

Elenin povratak u finalu (foto: CW)

Elenin povratak u finalu (foto: CW)

Ono što su Vampirski dnevnici najbolje radili bilo je korišćenje nekoliko priča, kako bi se napravile neverovatni neparalelni momenti koji su funkcionisali skoro dve i po sezone, dok se nisu obrušili pod teretom slave koji je serija stekla. Druga sezona bila je najbolja što se priče tiče, sa konstantnim obrtima, sjajnim zlikovcima i mnogo iznenadnih ubadanja koja su publiku držala prikovane za male ekrane. Tu je i postignut efekat koji je seriju pratio do kraja – gledaoci su zavoleli likove i brinuli o njima čak i kada je priča postala grublja i dosadnija.

To nas dovodi do finalne epizode, koja je posle dve sezone osrednjih zlikovaca, zbunjujuće mitologije i čudnih priča o iskupljenju koje su se samo ponavljale, ipak uspela da podjednako ispoštuje sva usputna putovanja i da ih upakuje u emotivni završetak svakog lika ponaosob.

Pročitajte još i:  Katarina Grujić poručuje: Operacije su me uništile!

Povratak Katherine omogućio je braći Salvatore da se još jednom, poslednji put žrtvuju kako bi je konačno porazili, što predstavlja logičan završetak. Čim je postalo očigledno da će Damon biti taj koji će preuzeti poslednju žrtvu, finalni obrt biva taj da Stefan preuzima njegovo mesto i on postati žrtva. Stefan ubija Enza i to je njegova poslednja loša stvar koju će uraditi, moguće i jedna od najgorih, i jedina iz koje nije znao kako da se oporavi. Žrtvujući sebe kako bi Damon i Elena živeli dugo i srećno zajedno je Stefanov način samokažnjavanja (čak i ako to znači da time napušta Caroline zauvek i to dan nakon njihovog venčanja).

Bonnie i Caroline ostale su bez ljubavi svog života (foto: CW)

Bonnie i Caroline ostale su bez ljubavi svog života (foto: CW)

Kako su tokom 171 epizode veoma važni bili ljubavni romantični odnosi među junacima, tako je i u finalu upravo ljubav predstavljena kao najvažnija priča dvojice glavnih likova. Bonnie i Caroline su na kraju izgubile ljubavi svog života, ali su se, srećom, obe pomirile sa tim kako se njihov život odvija. Bonnie je još jednom (poslednji put) spasila Mystic Falls i svoje prijatelje (magijom koju je, nejasno je kako, povratila), a nakon toga je odlučila da putuje i prihvati život i sreću bez Enza. Caroline je otvorila internat za natprirodnu decu, što je prilično čudno, ali bar ima ispunjen i aktivni život koji ne mora da provede oplakujući Stefana.

Ali način na koji su junaci nastavili svoje živote pada u senku kada se sagleda finalna ideja serije, ideja da je najvažnija stvar na svetu ponovo ujedinjenje sa osobom koju volite. Živite život najbolje što možete i na kraju, kada budete umrli, pronaći ćete mir sa voljenom osobom, zauvek. Kada je Stefan umro, morao je da se oprosti do Elene a onda se ponovo spaja sa Lexi što je bilo predivno iznenađenje za sve gledaoce. Eleni se na kraju vraća cela porodica, uključujući njene roditelje, Jennu i ujaka Johna.

Poslednje zbogom braći Salvatore (foto: CW)

Poslednje zbogom braći Salvatore (foto: CW)

Što se finalne scene tiče, bila je pravi emotivni završetak kakav je serija i zaslužila. Jer ma koliko se priče vrtele oko mističnih bića, vukodlaka i vampira, i ma koliko Elena bila važna za seriju, njena srž uvek je bila priča o dvojici braće koji su tragično i bezvremenski povezani, podjednako užasnim i divnim događajima. Njihov mir koji pronalaze nakon Damonove smrti konačno ih je ujedinio, bez ozbira na sve priče o ikupljenju i iskrivljenim moralnim vrednostima smo do tada čuli o njima. Jedno poslednje ‘Zdravo, brate’ i zagrljaj izmamili su suze apsolutno svima.

Pročitajte još i:  X Factor: Rozga otela voditeljki mikrofon i zapevala Tončiju Huljiću!

Zbogom Vampirski dnevnici. Bilo je lepo družiti se osam godina.

Loading...
6 Comments

6 komentara

 1. Kk

  11/03/2017 at 4:16 pm

  Pa ja nisam shvatila ko je umro, Stefan ili Damon? I kako to da su se eleni vratili roditelji? Wtf

 2. Tijana

  11/03/2017 at 7:42 pm

  Stefan je umro. U toj poslednjoj sceni,po mom misljenju,prikazuju sta ce se desiti jednog dana kad Elena i Dejmon umru. Znaci odlaze na to neko mirno.mesto gde su svi njihovi najmiliji

 3. lola

  11/03/2017 at 9:11 pm

  Covece, bila sam osnovna kad sam pocela da gledam, u medjuvremenu sam diplomirala!
  Divan kraj. Malo je falilo da zaplacem, bas emotivno.

 4. Ja

  11/03/2017 at 10:41 pm

  E baš lepo što ste o ovome pisali i samo da napomenem da je John Elenin biološki otac.

 5. Maki

  12/03/2017 at 8:00 am

  Ne znam kako niste shvatili…. Stefan se zrtvovao umesto dejmona, da spase sve I da se pobrine da ketrin ode u pakao…. pisle toga boni pronalazi nacin da probudi elenu pomocu svoje magije, koju je vratila (nikad nije zapravo ni izgubila,uvek je bila u njoj) zahvaljujuci bliznakinjama koje su je spasile od vatre tako sto su crpele magiju iz nje. Nakon stefanove smrti, boni odlazi na put oko sveta, kerolajn je otvorila skoli, a dejmon I elena su ziveli srecan “ljudski” zivot zajedno. Kada su umrli nasli su mir ili raj… sto je za elenu bio sastanak sa njenom porodicom a za dejmona ponovno vidjenje stefana. To je to.

 6. BabyMonster

  13/03/2017 at 12:21 am

  VEOMA KOREKTAN KRAJ, NARAVNO MOGLO SE TO MNOGO BOLJE IZVESTI ALI IDEJE SU ODAVNO ISPARILE.. KETRIN JE KRALJICA TROLOVANJA HAHA MALO JE BEZVEZE KAKO SU UKLONILI LAKO NJEN LIK, ALI OKEJ. SVE U SVEMU BAS CE BITI NEOBICNO BEZ NJIH ALI ISKRENO BOLJE I DA SU ZAVRSILI NEGO DA IMAJU PO 1000 EPIZODA I ONAKO JE SERIJA VEC IZGUBILA NA SVOJOJ TEZINI. TVDFOREVER <3

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top