Connect with us

Žene ne savijaju samo sarme: One su promenile svet!
Extra

Žene ne savijaju samo sarme: One su promenile svet!

autoportret Nadežde Petrović

Autoportret Nadežde Petrović

Dok se ceo svet bori za slobodu štampe i javnog izražavanja i mišljenja, ili pak za jednaka prava svih rasa i osoba različitih seksualnih orijentacija, mi u Srbiji se vraćamo vekovima unazad i treba da razgovaramo o pravima žena.

Pre više hiljada godina su antički filozofi smatrali ženu jednakom robu ili oruđu koje govori, ali od tada su prošle stotine i stotine godina i prosto je neverovatno da se i dalje pronađe neko ko smatra da je ženi samo mesto u kuhinji ili, pak, da je samo mašina za rađanje dece. I to za rađanje velikana koji će spasiti svet i podariti mu sve što valja, dok će žene biti tu da se smeškaju i da ih podržavaju. Još čudnije je što jedno takvo mišljenje dolazi od jednog od naših najperspektivnijih mladih glumaca čiji se uspeh sve više širi i van granica naše zemlje.

Pitamo se, na šta bi ličila naša književnost da nema svih onih predivnih stranica koje je ispisala Isidora Sekulić i svih onih tananih stihova Desanke Maksimović.

Kakav bi gubitak pretrpela naša (ionako nedovoljno vrednovana) tradicija da jedna žena, Jefimija, nije izvezla Pohvalu knezu Lazaru?

A šta da je jedna od naših najznačajnijih slikarki Nadežda Petrović ostala da slika u Parizu umesto što se dobrovoljno vratila u svoju zemlju zahvaćenu Balkanskim i Prvim svetskim ratom kako bi bila bolničarka i na kraju stradala od tifusa za svoj narod.

A šta da su se samo smeškale svojoj braći i budućim muževima ispod vela žene kakve su Jovanka Orelanka, Majka Tereza, pa i herojine našeg doba kakve su Oprah Winfrey ili Malala Yousafzai?

A šta da je samo čistila prašinu po kući i menjala pelene Marija Kiri umesto što je radila na teoriji radioaktivnosti, tehnikama razdvajanja radioaktivnih izotopa, pa čak i na otkriću dva nova hemijska elementa. Ali, ne, žene nisu stvorene za nauku. Tako bar kažu… A preko 40 ih je dobilo Nobelovu nagradu za književnost, hemiju, fiziku, fiziologiju, medicinu ili mir. A to su, valjda, potpuno nebitne stvari u današnjem svetu?

Pročitajte još i:  Mia Borisavljević: Saša Vidić je asocijacija na kokain!

I šta bismo sa samim Albertom Ajnštajnom, koji, po sopstvenom priznanju, ne bi postigao ni pola od onoga što jeste da nije bilo jedne žene, Mileve Marić.

A šta bi Niče, Frojd i Rilke bez Lu Andreas-Salome ili Žan Pol Sart bez Simon de Bovoar?

Miloše, razmisli.

Loading...
8 Comments

8 komentara

 1. aaa

  08/03/2015 at 11:43 pm

  Polako ali sigurno postaje mi zao Milosa Bikovica…

 2. zaboga!

  08/03/2015 at 11:52 pm

  Zanimljivo da kukamo kako nam niko ne cestita 8. mart a kad to neko i uradi, vade mu se oci! Nije decko mislio nista lose. A ljudima koji sire negativnu energiju- zivi i ostavi druge da zive.

 3. Soff

  09/03/2015 at 12:11 am

  Zar je moguce da ste u sred ovakvog teksta, za promenu lepog sadrzaja, morali negde da ubacite prozivku….auuu dokle smo stigli

 4. Veverica

  09/03/2015 at 12:19 am

  nego, ja hocu da mi se objasni, zasto mi pise da sam na ovoj vesti vec lajkovala sve komentare, a sad upravo udjoh na nju. sta je pobogu ovo.

 5. bokica

  09/03/2015 at 1:25 am

  Lepo receno. Mozda Milos nije nista lose mislio, Ali vrlo verovatno nije nista ni mislio kada je Ono napisao vec je samo preneo misljenje naseg drustva koje se samo pretvara da zene imaju jednaka prava a svi mi znamo da to nije jos uvek u potpunosti zazivelo.

 6. sunčica

  09/03/2015 at 10:35 am

  Definitivno ukidam ritual da uz jutarnju kafu čitam ovaj portal. Izvrćete tuđe reči, preuveličavate stvari u svrhu bombastičnijeg naslova… Goodbye!

 7. NIJE BITNO

  09/03/2015 at 11:26 am

  Zasto vi od svega pravite dramu? Je li u nasoj zemlji nije dozvoljeno zeni da radi, da stvara karijeru, da postane uzorna majka, da se u potpunosti ostvari u svemu, sta to vi pricate. Nasa zemlja nije sjajna ali vi od nje uporno pokusavate da stvorite neku zastrasujucu sliku. Pricate o nekoj slobodi govora, misljenja o nekim pravima, a svacije ubijate kad vam prestane odgovarati. Ja sam zena, zavrsila sam fakultet, radim, kuvam, imam djecu, muza, cistim po kuci, cijenjena sam na poslo, postovana od kolega, porodice i prijatelja i niko mi to nikad nije rekao da ne mogu i da nisam sposobna za to, Gospodin Bikovic ima pravo na svoje misljenje i vjerovatno ima svoje razloge zasto tako misli i to sto ste vi napravili od njegovog statusa toliku dramu i buku, vjerujem da upola nema tako “dramaticno znacenje”.

 8. dejan

  09/03/2015 at 2:31 pm

  Sto kaze Vera u Ljubav Navika Panika Vi zene ne biste videle podrsku ni da vam padne na glavu. Zato nam je tako kako I jeste. Kuvajte, peglajte I radjate decu ako vam smeta ovakva podrska.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top