8 utvrđenih koraka: kako se postaje pop ikona nove generacije?

Ako se osvrnemo na karijere Britney Spears Christine Aguilere, a potom ih uporedimo sa narednom generacijom pop idola kao što su Selena Gomez, Demi Lovato, Ariana Grande Miley Cyrus, i pored svih i više nego očiglednih razlika koje postoje među njima, pronaći ćemo izvesni obrazac koji se ponavlja, a koji očigledno deluje, budući da su ga sve one prošle, a rezultat bi uvek ostao isti: nova pop ikona je rođena.

Ovo su detaljni koraci…

Učešće u dečjem šou programu

Ne postoji ništa interesantnije od posmatranja talentovane devojčice u kojoj tek vidimo naznake buduće velike zvezde. Svih spomenutih zvezda se sećamo uglavnom iz Disneyevih talent šou programa ili serija, a kako je popularnost sličnih TV formata odnedavno osvojila srca i naših gledalaca, sličan obrazac možemo uskoro očekivati i na domaćoj sceni.

Kontrolisani početak karijere

Pa, kada određena kuća stane iza tebe i uloži milione da te vine te u zvezde, sasvim je jasno da se ne pitaš mnogo oko toga šta ćeš pevati, pričati ili obući. Sve do jedne od pobrojanih pop senzacija su se tokom kasnije karijere odrekle svojih početaka ili sa pomešanim osećajem simpatije i stida prisetile ovog perioda. Publici je neodoljivo primamljiva činjenica da tek treba da upozna ličnost koja se zapravo krije iza produkta koji je dostupan. Miley Cyrus je tako, na primer, pričala o tome kako su joj čelnici Disney kanala povadili sve zube kada je imala 12 godina i stavili veštačke kako bi imala savršen osmeh. Osim toga, nije glumila samo u seriji Hannah Montana nego je učila napamet i odgovore na pitanja vezana za njen navodni privatni život koja će joj novinari postavljati u intervjuima. „Nakon pola dana pred kamerama vraćala sam se kući, ležala u svojoj sobi i nisam znala ko sam jer sam konstantno glumila da sam neko drugi.“

Dobra devojka postaje loša

Ruku na srce, kada vas svi pamte kao uglađenu tinejdžerku dovoljno je da vas jednom ufotkaju sa pivom u rukama i osvanućete na naslovnim stranama svih novina. Čudno je kako imamo različita merila za sebe i zvezde, pa tako sve ono što uradi jedan prosečan tinejdžer nije dozvoljeno pop zvezdi inače će je proglasiti posrnulom. I najmanji dekolte će biti osuđen kao pokušaj devojčice da igra na kartu seksualnosti. Koliko ne puštamo zvezde da odrastu govori i činjenica da su slični komentari pratili Selenu Gomez i kada je imala 22 godine. Ipak, sve iako dobra devojka zaista postane loša, negde je potpuno razumljiv taj bunt osobe koja je bila kontrolisana najveći deo svog života. Najekstremniji je, svakako, slučaj Christine Aguilere koja je iz simpatičnih rolki i farmerki sa dubokim strukom preko noći prešla u kostime od lateksa ili kože koji su više otkrivali nego skrivali.

Povratak posrnule pop princeze

Lady Gaga je jednom prilikom izjavila kako mediji stvaraju zvezde samo kako bi mogli da uživaju u njihovom padu, a svedoci smo toga da je sedma sila besomučno razvlačila po blatu sve velike zvezde. Michael Jackson je, i pored nikada dokazane krivice, unapred osuđen od strane medija kao pedofil, preko noći od najslavnije osobe na svetu postao najomraženija. Ne treba zaboraviti i višemesečno dokumentovanje nervnog sloma Britney Spears. Međutim, kada se posrnula zvezda vrati na svoj tron ona ostaje ime koje ćemo pamtiti zauvek.

Veza sa drugim slavnim pop pevačem

Nikad ne očekujemo da srce pop zvezde osvoji neki ‘obični’ smrtnik, a najviše pompe izazove veza dve velike zvezde, što njihovu popularnost praktično udvostruči. Čak i nakon raskida (koji obećava tri puta više naslovnih strana nego što su imali tokom veze), mediji i publika godinama ne gube interesovanje za njihov odnos. Na sve to treba dodati pesme otpevane nakon raskida (jer ništa ne stvara toliko dirljive numere nego slomljeno srce) kao što su Everytime Britney Spears, Cry me a river Justina Timberlakea, Heart wants what it wants Selene Gomez, cela diskografija Taylor Swift…

Blizak odnos sa fanovima

Vreme diva koje na obožavaoce gledaju kao na niža bića koja ne smeju da ih dotaknu je odavno prošlo, a današnje doba pokazuje da što su nam zvezde bliže i sličnije nama, to ih više volimo.

Humanitarni rad

Mnogi optužuju zvezde da igraju na ovu kartu kako bi dobili dodatne poene kod publike. Možda je i tako, ali, znate šta, dok god se leče bolesna deca, grade škole i pomažu nerazvijena područja, mi smo okej sa tim.

Drastična promena imidža

Dok su u ranijim decenijama pop izvođači težili tome da pronađu svoj zaštitni znak i nešto po čemu će ih pamtiti do kraja života, nova generacija zvezda se trudi da iznova izmisli sebe i svake godine nametne neki novi trend. Obično se imidž menja sa svakim novim albumom, ili u slučaju Rihanne sa svakim novim spotom. Najdalje je u ovome, ipak, otišla Lady Gaga, koja je u avion u jednom gradu ušla sa dugom plavom kosom, a nakon nekoliko sati su je paparaci na aerodromu drugog grada fotkali sa pink kosom do ramena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POSLEDNJE VESTI