in

Koncerti se vraćaju od jeseni: Evo kakve nas promene očekuju


Organizacija Udruženje sigurnih događaja objasnila je kako bi koncerti mogli da izgledaju nakon što se pandemija korona virusa okonča – i malo smo iznenađenji.

Kako kažu iz ove organizacije, kada se arene i sale ponovo otvore, nećemo moći da radimo mnoge stvari koje su nam do sada bile dozvoljenje: stajanje uz zaštitnu ogradu, šutka na rok koncertima kao i skakanje muzičara na publiku, biće zabranjeni.

Okej, iskreno – od ovih stvari, teško nam pada samo stajanje uz zaštitnu ogradu kako bismo bili blizu omiljenoj zvezdi – nismo li šutku svakako ostavili u prošlom veku?

U izveštaju, objavljenom na 29 strana, organizacija je navela da će promene morati da se dogode u trenutku kada koncerti ponovo počnu da se organizuju.

„Posetioci neće moći da stoje tik uz binu, kao što su do sada navikli. Šutke, guranje i skakanje na publiku predstavljaju kršenje socijalnog distanciranja i moraće u potpunosti da budu zabranjeni, tokom trajanja pandemije,“ stoji u izveštaju.

Ukratko – svi zajedno ćemo morati da budemo ekstremno pažljivi kada su koncerta okupljanja u pitanju. A kada ćemo ponovo na koncerte?

Američki zdravstveni stručnjak nedavno je rekao da se koncerti neće održavati sve do jeseni 2021. godine. Na okruglom stolu u organizaciji Njujork tajmsa, profesor zdravstvenog menadžmenta Zeke Emanuel rekao je da ne zna zašto koncertni organizatori i izvođači pomeraju koncerte za kraj ove godine, kad ne postoji mogućnost da se to dogodi.

Ipak, direktor jednog od najvećih koncertnih organizatora, kompanije Live Nation, Michael Rapino, rekao je u nedavnom intervjuu da bi otvaranje koncertnih sala trebalo očekivati ove jeseni.

„Imamo mnogo koncerata koji, srećom, ne zavise od toga kada se održavaju: fanovi su želeli da vide Billie Eilish u martu, ali će sačekati do oktobra ili februara, jer prosečan fan ide na koncerte jednom u dve i po godine,“ rekao je i nastavio:

„Jedini problem koji imamo trenutno jeste što moramo da pazimo kada su arene slobodne na jesen: mnogo je sportskih događaja koji će se održavati,“ dodao je Rapino.

On je objasnio da će se neki prostori otvoriti već krajem leta i da će se otvaranje događati postepeno, u zavisnosti od država u kojima pandemija jenjava.

„Mnogo je velikih izvođača koji mogu da rasprodaju arene, ali će nastupati u klubovima ili pozorištima,“ kaže Rapino.

„Počećemo sa malim prostorima. Preko leta ćemo testirati stvari poput koncerata bez fanova, koje ćemo prenositi na internetu ili festivala sa ograničenom posetom na otvorenom, gde je dovoljno prostora da svi ljudi budu na sigurnom,“ rekao je i onda najavio koncerte na jesen.

„Mislim da ćemo na jesen, ako ne bude drugog talasa, otvoriti prostore koji primaju preko 5000 ljudi, posebno u Evropi,“ završio je.