in

20 godina od smrti Freddija

Danas se obeležava 20 godina od smrti legendarnog pevača Freddie Mercuryja (Fredija Merkjurija), pevača grupe Queen.

Farrokh Bulsara, što je bilo Freddijevo pravo ime, rođen je 5. septembra 1946. godine u Zanzibaru, današnja Tanzanija. Sa 18 godina preselio se u Veliku Britaniju. 1969. osnovao je grupu Ibex, koja je kasnije promenila ime u Wreckage. Nakon neuspeha tog benda pridružio se bendu Sour Milk Sea, ali se početkom 1970ih i ta grupa raspala.

Aprila 1970. Mercury se udružio sa Brianom Mayom i Rogerom Taylerom, koji su prethodno bili u bendu Smile. Iako se ostali članovi benda nisu slagali, Mercury je novi bend nazvao Queen. Ostalo je istorija – grupa Queen je prodala više od 300 miliona albuma u svetu.

Umro 24. novembra 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV-om. Samo dan pre smrti, Mercury je u zvaničnom saopštenju javno objavio da je oboleo od AIDS-a.

“Nakon ogromnih nagađanja u štampi tokom poslednje dve godine, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam AIDS. Smatrao sam da je ispravno da zadržim ovu informaciju u privatnosti do sada da bih zaštitio privatnost ljudi oko mene. Međutim, došlo je vreme da moji prijatelji i fanovi širom sveta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim lekarima i svima u svetu u borbi protiv ove strašne bolesti. Moja privatnost mi je uvek bila važna i ja sam poznat da oskudevam u intervjuima. Molim vas da razumete da će se tako nastaviti”, pisalo je u saopštenju koje je Mercury objavio dan pre nego što je umro.