Search
Close this search box.

5 pevačica sa Kosova koje vladaju muzičkom scenom

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Svetska muzička scena iznedrila je prethodnih godina mnogo novih pevača i pevačica. Hiperprodukcija uzela je maha, te se nove zvezde pojavljuju gotovo svake nedelje, no retko koja uspe da se izbori za svoje mesto na zvezdanom nebu.
No, posebno je zanimljivo da su neke od najslušanijih pevačica današnjice poreklom sa Kosova. U nastavku vam predstavljamo neka od imena svetske muzičke scene koja sigurno znate, a čije poreklo vodi odavde.

Dua Lipa

Teško da postoji osoba koja nije čula za Duu Lipu. Zahvaljujući hitu New Rules, britanska pevačica kosovskog porekla uspela je da u kratkom vremenskom roku postane jedna od najtraženijih zvezda u svetu, a zahvaljujući pažljivo biranim hitovima i saradnicima i dalje se nalazi na top-listama. Ona je rođena u Londonu, ali je nekoliko godina života provela je u Prištini, nakon čega je odlučila da karijeru definitivno gradi u inostranstvu. Kaže da ne bi uspela da je ostala na Kosovu. “Od malena gledam roditelje koji su na sve načine pokušavali da obezvede moju braću i sestre. Radili su različite poslove noć i dan. Videla sam da ništa ne dolazi preko noći i da moraš vredno da radiš da bi dobio nešto,” kaže ona. Lipa je, inače, jedan od ambasadora samoproglašene države Kosovo, a u februaru 2018. godine čestitala im je 10 godina nezavisnosti. Na leto prošle godine, zahvalnost svom regionu iskazala je i organizacijom muzičkog festivala u Prištini, na kome su pored nje i Martina Garrixa nastupili i mnogi lokalni izvođači.

Rita Ora

Iako je na sceni malo duže nego mlađa koleginica, Rita ipak nije uspela da dostigne globalni uspeh poput Due. Za nju se prvi put čulo u pesmi Hot Right Now, ali je prvi veliki proboj imala uz numere R.I.P. i How We Do. Pažnju na sebe skrenula je i činjenicom da je jedna od ambasadora Kosova, gde uživa veliku popularnost. Spot Shine Your Light snimala je u Prištini, zamotana u kosovsku zastavu, a pred 300.000 ljudi nastupala je na centralnom prištinskom trgu, na proslavi 10 godina nezavisnosti (samoproglašenja). Na Kosovu je boravila i u aprilu ove godine, u humanitarnoj misiji UNICEF-a. “Drago mi je što sam na Kosovu. Ovde sam dva dana, ali sam imala odlična iskustva sa UNICEF-om. Želim da kažem da sam imala mnogo susreta sa kosovskom omladinom. Zadivljena sam koliko su inspirativni. Učiniću sve što je moguće da pomognem mladima i našoj kulturi. Srećna sam i ponosna što sam sa Kosova. Stvarno sam ponosna što imam priliku da pomognem,“ rekla je tada.

Bebe Rexha

Glas Bebe Rexhe prvi put se čuo u planetarnom hitu Davida Guette i Nicki Minaj, Hey Mama. Iako nije bila potpisana kao vokal, sigurno ste upamtili njen refren. Pored ovog, zaslužna je i za hit Rihanne Eminema, Monster, ali je najveću popularnost stekla hitom sa reperom G-EazyjemMe, Myself and I. Iako je odrasla u Bruklinu, njeni roditelji poreklom su Albanci iz Severne Makedonije, ali koreni im vuku sa Kosova, zbog čega je jako ponosna na region.

Era Istrefi

Za Eru Istrefi prvi put se čulo u Srbiji kada je golišava snimala spot ispred jedne od napuštenih pravoslavnih crkvi na Kosovu. Tada je na sebe navukla gnev lokalnog stanovništva, no izgleda da im to nije smetalo dve godine kasnije, kada je objavila numeru Bonbon. Svetski mediji nazvali su je RIhannom sa Kosova, a u zenitu je bila tek nekoliko meseci – dovoljno da je primeti još nekoliko producenata, sa kojima je počela da sarađuje. Prošle godine snimila je zvaničnu numeru Svetskog prvenstva u fudbalu, Live It Up, zajedno sa Willom Smithom i Nicki Jam numeru. Pesmu je izvela na finalu prvenstva, a tokom nastupa je stadion u jednom trenutku bio obojen u zastave Kosova, koje nije bilo među učesnicima.

Ava Max

Najmlađa na listi i najmanja zvezda, Ava Max zaludela je svet ove godine hit singlom Sweet But Psycho. Njeno pravo ime je Amanda Koci, a rođena je 1994. godine u Milvokiju, kao dete albanskih imigranata s kojima se u dobi od osam godina seli u Virdžiniju. Muzika i zabava su joj u genima; majka joj je pre emigracije bila operska pevačica, otac je svirao klavir, dvojica ujaka svirala su u bendovima, a deda joj je bio komičar koji je pred svoju publiku izlazio sa šminkom klovna.

POSLEDNJE VESTI