in

Bez njihovog odobrenja: Procureli ‘kućni klipovi’ Selene i Ariane

Poznate zvezde su često žrtve hakovanja ili krađe podataka što dovodi do toga da se na internetu pojavi njihov sadržaj koji ne žele. Upravo zbog toga, javne ličnosti daju sve od sebe da zaštite svoje podatke. Nešto slično se desilo i Seleni Gomez i Ariani Grande, s tim što one nisu mogle da urade ništa što bi na bilo koj način sprečilo širenje neželjenih klipova širom interneta.

Tehnologija je jako napredovala u poslednjih par godina. Editovanje video klipa, tako da se u njemu ubaci strani objekat, ili još gore osobu, nekada je bilo omogućeno samo velikim filmskim produkcijskim kućama sa vrednim timom i ogromnim budžetom. A danas to može uraditi svako ko malo bolje rukuje kompijuterskim programima i aplikacijama.

Nedavno se na tržište pojavila aplikacija koja omogućava da ubacite nečije lice u bilo koj video klip. Nešto poput Face Swipe-a, ali na mnogo efikasnijem nivou. A kako ovaj trend, nazvan deepfake, izgleda najbolje će vam objasniti bivši američki predsednik Barack Obama i glumac i komičar Jordan Peele: