Prati nas

Dodela nagrada

Dodeljena Zlatna malina: Donald Trump i komedija o Sherlocku najgori prošle godine

Zlatna malina ili “Razzie”, nagrada je koja se dodeljuje za najgora filmska ostvarenja a utemeljena je 1980. kao suprotnost holivudskim Oskarima.

Američki predsednik Donald Trump i komedija o Sherloku Holmesu dobili su u subotu “nagrade” za najgora filmska ostvarenja u protekloj godini.

Holmes & Watson, u kojem glume Will Ferrell i John C. Reilly, najveći je “dobitnik”, sa osvojene četiri Zlatne maline, uključujući za kategoriju najgoreg filma i najgoreg rimejka, rip-off-a ili nastavka.

Reilly je proglašen najgorim sporednim glumcem u, kako je rekao utemeljitelj nagrade John Wilson, “bezveznoj parodiji” klasične britanske detektivske priče.

Trump je osvojio Zlatnu malinu za najgoreg glumca za uloge u dva dokumentarna filma: “Death of a Nation” i “Fahrenheit 11/9”. Savetnica Bele kuće Kellyanne Conway proglašena je najgorom sporednom glumicom zbog svog arhivskog snimka korišćenog u filmu “Fahrenheit 11/9”.

U neuobičajenom obratu, Melissa McCarthy je dobila Zlatnu malinu za najgoru glumicu za svoju ulogu u komediji The Happytime Murders kao i nagradu Razzie Redeemer, koje se svake godine dodeljuju onome ko se najbolje “iskupi” za prethodne glumačke grehe, za dramu Can You Ever Forgive Me? nominovanu za Oskara.

Film Gotti o pokojnom njujorškom mafijaškom kumu Johnnu Gottiju ostao je bez nagrada uprkos tome što je imao šest nominacija.

Statua Zlatne maline košta oko pet dolara i u obliku je “maline veličine loptice za golf” koja se nalazi na rolni filma od 8 mm, a cela je obojena zlatnom bojom.

Naziv raspberry (malina) koristi se u izrazima u kojima se želi uskratiti poštovanje, poput “blowing a raspberry”. Naime, u slengu ta fraza (blowing a raspberry) znači proizvoditi zvuk sličan ispuštanju gasova, s ciljem da se jedna ili više osoba ismeju.

Za nominovane i dobitnike glasa oko hiljadu članova Zlatne maline iz 24 zemlje, koji se za 40 dolara u udruženje mogu učlaniti mogu preko interneta.

Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iz kategorije Dodela nagrada

To Top