in

Fejk internet veza: Šta ako se smuvaš sa nekim ko ne postoji?!


U današnje vreme je sasvim normalno da neko na društvenim mrežama izgleda bolje nego u pravom životu. Zahvaljujući photoshopu, savršenom osvetljenju i odličom uglu za slikanje, svako može da izgleda kao model. Ali ako je neko potpuno drugačija osoba uživo i na fotkama koje si videla… Za to ne postoji dovoljno dobro opravdanja.

Sigurno si gledala emisiju na MTV-u, koja se zove Catfish, i pomislila da se tako nešto nikada neće destiti tebi. Ali nikad ne reci nikad, jer su takve prevare češće nego što misliš.

Šta je Catfish?

Catfish je internet prevara u kojoj se osoba pretvara da je neko drugi online. Često kradu fotografije atraktivnih pojedinaca i predstavljaju se kao oni, ne bi li počeli da se dopisuju sa strancima na internetu. Njih ćete najčešće naći na društvenim mrežama kao što su Facebook i Instagram, ali i na sajtovima za upoznavanje.

Šta oni rade?

Catfish će te pitati brojna lična pitanja i dati sve od sebe da ti pomognu, kako bi ti stekla utisak da te neko konačno razume. Nakon toga veoma je lako da se zaljubiš u njega, iako ga nikada nisi videla. Oni će često izbegavati da odgovaraju na lična pitanja koje im ti postavljaš, a i ako dobiješ odgovor, postoji velika verovatnoća da je on lažan i unapred osmišljen kako bi izgledalo kao da imate nešto zajedničko.

“Oni koji žele da varaju ljude na internetu će se  potruditi da deluje kao da imaju neverovatne sličnosti sa svojim žrtvama“, kaže ekspert za online ponašaje Kellie Britnell.

Zašto to rade?

Ne postoji univerzalni odgovor na ovo pitanje. Moguće je da su motivisani manjkom njihovog društvenog života i željom da privuku nekoga ko je aktraktivniji od njih. Ali mogu se naći i oni koji jednostavno žele da emotivno povrede druge ljude. Kada Catfish želi da se oseća bolje povodom sebe ili kada su previše nesigurni, ona često pronalaze online veze koji će ih učiniti srećnijim.

Znaci na koje treba da obratiš pažnju

  • Odbijaju da razgovaraju putem telefona/Skypa/video četa
  • Odbijaju da ti pošalju fotografiju koju od njih tražiš
  • Informacije koje je podelio sa tobom ne deluju autentično
  • Izgledaju prosto savršeno – tako dobro da ne može biti istinito
  • Njihov profil deluje nov – imaju manje od 100 prijatelja i bez tagovanih fotografija sa društvom
  • Konstantno pričaju o traumatičnom iskustvu koji vas sprečava da se uživo vidite

Upomoć! Mislim da sam i ja žrtva

Ako si prepoznala neke od ovih znaka i smatraš da osoba sa kojom se trenutno dopisuješ nije nije prava, Kellie savetuje da se momentalno zaštitiš.

“Ako si sa njima podelila svoje lične podatke, poput passworda, momentalno ih promeni“, kaže Kellie. Potom se obrati sajtu na kom si upoznala dotičnu osobu i prijavi profil. Ako ti šalje neprimerene ili seksualne poruke, takođe možeš da ga prijaviš. Obriši ga sa prijatelja i blokiraj njegov profil. A ako te pozove da se vidite uživo, nemoj da prihvatiš njegovu ponudu.