in

Jedna osobina pokazuje natprosečnu inteligenciju – da li je posedujete?

Natprosečno inteligenti ljudi imaju više zajedničkih osobina, ali jedna od njih se značajno ističe, pokazala je velika studija Univerziteta Nju Meksiko. Reč je o smislu za humor, odnosno britkosti, koji dokazuje brzinu razmišljanja, procesuiranja misli i smeštanja stvari u kontekst na kreativan način.

Tako je humor značajan pokazatelj moždanih sposobnosti, bez obzira da li se radi o onom „crnom“, koji ide na sopstveni ili pak tuđ račun. Ključna je upravo ta brzina razmišljanja, ističu naučnici.

Genetski faktori u značajnoj meri određuju inteligenciju deteta, naročito gen FNBP1L koji prenosi roditeljske kodove, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kvinslend. U njemu su naučnici analizirali DNK uzorke više od 18.000 dece iz Australije, Holandije, Velike Britanije i SAD, starih od šest do 18 godina, a potom su uporedili uzorke s rezultatima njihovih IQ testova.

Otkrili su da individualne varijacije u genetskom kodu dece utiču na njihove rezultate na testovima, stoga naši geni određuju oko 40 posto ukupne inteligencije.

Ova saznanja dolaze nam kao rezultat najveće studije na temu dečje inteligencije te su dodatni dokaz da su geni bitni, pa čak i bitniji od vaspitanja za oblikovanje dečje inteligencije – rekao je vođa studije, profesor Beben Benjamin.

Naučnici veruju da ovo otkriće može da ima veliki uticaj na bolje razumevanje mentalnih teškoća kod dece.