Search
Close this search box.

Film koji je oduševio sve: 10 stvari koje niste znali o mjuziklu ‘La La Land’

Sjajni film i zanimljiosti koje niste znali o njemu (foto: Everett Collection)

Mjuzikl La La Land oduševio je publiku zbog stila kojim nas vraća u zlatno doba Holivuda, ali i zbog maestralnih Ryana Goslinga i Emme Stone koji su se našli u glavnim ulogama.

Pomenuti mjuzikl, koji je dobio čak 14 nominacija za Oskara, a nedavno osvojio rekordnih 7 Zlatnih globusa, nije prvi uspeh mladog američkog reditelja Damiena Chazelle. Scenarista i reditelj filma, takođe je poznat po scenariju za film 10 Cloverfield Lane i režisiranju Whiplash-a, koji mu je doneo pet nominacija za Oskara i neverovatan uspeh širom sveta.

(foto: Screenshot)

Chazelle ideju za film La la Land dobio je još dok je studirao na Harvardu sa kompozitorom filma, Justinom Hurwitzom. Scenario je napisao 2010. godine, ali je imao problema u pronalaženju studija koji je bio voljan da ekranizuje pomenuti mjuzikl. Međutim, nakon velikog uspeha sa filmom Whiplash 2014. godine, američki studio Summit Entertainment je pristao da sarađuje sa njim.

(foto: Everett Collection)

U originalnom scenariju, radnja filma je bila smeštena u Boston, ali je na kraju Chazelle promenio grad i odlučio da se ljubavna priča mlade glumice i džez pijaniste dešava u Los Anđelesu.

Prvobitno je bilo zamišljeno da u glavnim ulogama budu Emma Watson i Miles Teller. Glumica je ispala iz priče zbog brojnih obaveza i snimanja filma Lepotica i zver, dok je glumčeva priča bila malo komplikovanija, odnosno režiser je mislio da kreativno nisu na istoj talasnoj dužini.

Mandy Moore, (ali ne glumica, već koreografkinja poznata po emisiji So you think you can dance) uradila koreografiju za La La Land.

(foto: Everett Collection)
(foto: Everett Collection)

Ovo je treći zajednički film Goslinga i Stoneove. 2011. su snimili Crazy stupid love i dve godine kasnije Gangster Squad.

U pravu ste ako ste mislili da je plesna tačka Another Day of Sun komplikovana, ali još više poštovanja plesači zaslužuju nakon što je Chazelle otkrio da je zapravo snimana po vrelom avgustovskom suncu čitava dva dana.

(foto: Everett Collection)
(foto: Everett Collection)

Kako bi pomogao ekipi da se što bolje pripremi za uloge, Chazelle im je svakog petka puštao klasične mjuzikle poput The Umbrellas of Cherbourg, Singin’ in the Rain, Top Hat i Boogie Nights. Ryan Gosling je takođe priznao da je svakoga dana gledao klasik Singin’ in the rain kako bi što bolje razumeo svoj lik.

(foto: Everett Collection)
(foto: Everett Collection)

Gosling je naučio zaista da svira klavir specijalno za ulogu koja mu je dodeljena. Glumac je vežbo napo**o svakog dana i ni u jednoj sceni u kojoj Sebastian svira nisu upotrebili dublera. Čak je i John Legend, koji svira klavir (a zbog uloge u La La Landu je naučio da svira gitaru), izjavio da je ljubomoran na to koliko je brzo i sjajno Ryan savladao sviranje.

Iako plesna tačka A Lovely Night traje šest minuta, zapravo je bilo potrebno osam pokušaja i dva dana kako bi se snimio taj magični sat pred svitanje.

(foto: Everett Collection)
(foto: Everett Collection)

Videćemo koliko će mjuzikl pobrati nagrada na večerašnjoj dodeli SAG awards i predstojećoj BAFTI, jer ima dve, odnosno 10 nominacija i da li će oboriti rekord na dodeli Oskara i postati film sa najviše osvojenih nagrada Akademije ikada.

POSLEDNJE VESTI