Prati nas

Muzika

Gde se seli Bitefartcafe?

Bitef Art Cafe - šta nas sve očekuje u Novom Klubu?

Bitef Art Cafe – šta nas sve očekuje u Novom Klubu?

Jedan od gradskih klubova sa najdužom tradicijom, Bitefartcafe, ulazi u svoju četrnaestu sezonu postojanja i ove sezone nas očekuje najviše noviteta do sada.

“Iza nas je 13 godina predivnih uspomena, dobrog zvuka i puno koncerata u starom prostoru. Međutim, došlo je vreme da porastemo. Novi Bitefartcafe prima 700 osoba, poseduje visoko kvalitetno ozvučenje, rasvetu i vrhunsku ventilaciju. Enterijer smo radili od temelja. Urađen je u potpunosti po našem ukusu, a tako da svakom gostu bude prijatno. Takođe, gostima će na raspolaganju biti parking novog kluba, te ni o ovom aspektu neće morati da brinu”, kaže Marijana Olbina, PR kluba Bitefartcafe.

Novi klub će biti idealno mesto za sve one koji cene mešavinu elegantnog i urbanog enterijera i najbolje žive muzike.

Akcenat kluba ostaje na najkvalitetnijim koncertima i kaver svirkama, ali se otvaranjem većeg prostora otvaraju i nove mogućnosti. Drugim rečima, u pripremi su mnogo veći koncerti nego što je to stari prostor dozvoljavao.

Ono što je novina je da će novi Bitefartcafe raditi i preko dana, pa će klub od 09-01 i radnim danima biti mesto okupljanja, kafenisanja i druženja, uz mnogo novina u ponudi.

Novi klub otvara vrata 1. novembra.

Zbog svega navedenog smo kontaktirali vlasnika Bitefartcafe-a, Mišu Relića, kako bismo saznali što više o planovima kluba i šta nas sve očekuje tamo.

Miša Relić

Miša Relić

1. Koliko dugo postoji Bitef Art Cafe i kroz koje faze je sve prošao?

Miša: Posle 13 godina možda prekomplikovano pitanje?
Bitefartcafe postoji od 2001.godine. To znači da smo do sada imali 13 zimskih sezona i, čini mi se, 7 sezona letnjeg kluba.
Faza je bilo, ali ono najbitnije jeste da sam se trudio da ne odstupam programski mnogo ili makar ne previše. Da, u početku smo imali više jazz programa, pokušao sam i klasičnu muziku da proguram u klupskom ambijentu kao i bluz, ali 2005. godine sam došao u situaciju da biram: opstanak kluba kroz kombinovanje komercijalnih i nekomercijalnih programa ili beskompromisni stav i gubitak kluba. Ja previše volim Bitefartcafe da bih bio tvrdoglav, sebičan ili svojeglav. Jesam nemoguć kad su zahtevi prema bendovima u pitanju i jesam tvrd na kvalitetu muzike, ali izabrao sam da klub mora da opstane jer mislim da je Bitefartcafe bitan za Beograd i Beograđane.

Cover bendovi sa kojima sarađujemo su daleko najkvalitetniji na tržištu i ja ih izuzetno cenim. Makao je svakako najpoznatiji i prvi među jednakima, ali Perpetuum mobile, St. Louis, Girls, Boys and Toys, Betty Boom i The Gift ne zaostaju u kvalitetu izvedbe. Svaki od ovih bendova ima neki kvalitet više i perfektno se uklapaju u vikend koncepciju kluba dobre pop, rock, disco, house, funk muzike.

Što se jazza tiče tu na nivou zemlje imamo veliki problem. Malo je autorskog jazza koji ima publiku, a muzičari neretko nerealno procenjuju svoje honorare. Normalno, kada im se ponudi da rade na procenat retki su oni koji pristanu kao npr. Vasil Hadžimanov ili Marko Đorđević koji su svesni svog kvaliteta, imaju svoju publiku i nemaju problem niti sumnju u uspešnost njihovog koncerta kod nas na obostrano zadovoljstvo.

Mladih muzičara posle dužeg vremena opet ima i za to su pretpostavljam delom zaslužne škole koje su se pojavile u poslednjih par godina a delom i jedan klub koji je nažalost zatvoren pre 6 meseci, a bio je prava jazz jazbina i davao šansu svima da nastupe i tako napreduju. Radim na tome da sa tom ekipom u starom prostoru kluba otvorim jedan pravi jazz klub koji Beogradu zaista nedostaje.

Da, imaćemo dva dobra kluba sa dobrom live muzikom sledeće godine!

2. Mišo, ti si pre svega muzičar pa tek onda vlasnik najstarijeg lokala u Srbiji. Kako si došao do ideje da otvoriš klub BAC?

Miša: Slučajno.
Završio sam turneju, imao sam sjajnu ekipu koja je pripremala i radila tu turneju i nisam želeo da ih izgubim. Ušao sam u klabing zaista sučajno. Sada je Bitefartcafe veliki deo mene i mog života, a ekipa koja radi, druga porodica. Pomenuću neke od najbližih saradnika: manager kluba Đura sa mnom je 13 godina i moj je savetnik kada su osoblje i ugostiteljstvo u pitanju. Raša, Vlada i Joca su tu 12, Cule 11, a Tijana, moja desna ruka za sve i zvanično executive manager kluba, 8 godina. Ko radi vredno i pošteno u ovom klubu uvek će imati posao.
Ovaj posao nije glamurozan kako se to verovatno čini ljudima koji nisu u toj priči. Radi se preko dana, a dežura se noću tako da ili jesi ili nisi u ovome. Drugačije ne može.

3. Veliki bendovi su nastupali u Bitefu, da li ima neki sa kojim posebno volite da sarađujete?

Miša: Pre godinu dana sam se jako iznenadio kad sam jedan poznati svetski bend doveo u Beograd. Obično menadžment postavlja milion pitanja, ali ovo je bilo too easy. Nisam izdržao pa sam ih, kada su došli, pitao kako mi je to uspelo i dobio najlepši mogući odgovor: Imate jako dobre ocene i svi vas hvale među agencijama. Da, imamo jako dobre odnose sa svim muzičarima koji su kod nas nastupali pa se zato i rado vraćaju. Od ovih sa ex Yu prostora pomenuću Massima Savića, Rundeka i Urbana, a od stranaca uvek ćemo iznova rado ugostiti Keziah Jones, Raul Midona, Tortured soul, Mario Biondi i druge.

Ovde moram da izdvojim mog dragog prijatelja Manu Katchea koji dugo nije svirao u klubu, ali sa kojim se uvek rado privatno vidim i čujem. Uostalom, on je i bio glavni razlog što sam završio ploču koju ću, nadam se, u narednih par meseci i konačno izdati… iako mi više ni rođena majka ne veruje da će se to ikad dogoditi.

4. Ovog leta ste napravili fenomenalan Musicology festival na kom su nastupile jedne od vodećih zvezda današnjice. Šta vam je donelo to iskustvo?

Miša: Čekao sam taj festival i pripremao se godinama. Prošle sezone napravio sam jedan prikriveni festival (13 koncerata u 3 meseca) i shvatio sam da mi to zaista možemo. Iako nije bio trenutak zbog dramatične ekonomske situacije u Srbiji pa onda i zbog poplava koje su prilično uzdrmale sve građane Srbije, nisam čovek koji baš ume da odstupi kad prigusti tako da nismo odustali i zaista nam se vratilo na najlepši način. Festival je organizovan perfektno, kritike su najbolje moguće i mislim da, kada smo sad u ovoj situaciji ovako izgurali festival, od Musicology možete da očekujete puno izdanja i svake godine sve bolji i konkretniji program.

Postavljeno je od strane jednog kritičara pitanje zašto baš naziv Musicology, uz prigovor da je možda ime pretenciozno, ali ja smatram da nije. Evo kako ja na to gledam: Išao sam u muzičku školu. Išao sam i u predškolsko. Ova prva godina za nas je upravo to, predškolsko. Da se vidimo, upoznamo, shvatimo koliko nas ima i dogovorimo da li možemo i kako dalje. I divno nam je bilo. Prezadovoljan sam količinom publike i ljudima koji su naša publika. Sledeće godine krećemo svi zajedno u prvi razred. Planiramo redovne radionice sa poznatim stranim i domaćim izvođačima, koncerte jedanput mesečno, a sve će se to i kroz festival provući. Kako će to izgledati videćete od 23. do 26. jula na drugom Musicology festivalu :)

5. Do sad ste imali zatvoreni/zimski klub na skveru Mire Trailović kao i Summer Stage BitefArtCafe-a na Kalemegdanu. A sada se selite gde?

Miša: Pa selimo se, a i ne selimo se. Da, BITEFARTCAFE kao klub i koncept selimo na lokaciju koja se nalazi samo 135m dalje, u okviru Kulturne ustanove Palilula, u Mitropolita Petra 8, ali kao firma ne idemo nigde jer ćemo na staroj lokaciji, u BitefTeatru, nastaviti sa radom. I stari prostor takođe renoviramo, sve u dogovoru sa Bitef teatrom, i pravimo gore najavaljeni Jazz klub.

Malo smo povećali i pojačali, odnosno osvežili ekipu nekim mladim snagama i zaista od oba kluba možete s pravom puno da očekujete.

Novi klub je prostor većeg kapiciteta i na neki način logičan nastavak svega što smo do sada radili. Zahvaljujući pregradnom zidu lako je prilagodljiv kapacitetu od 150 do 700 ljudi iako je naš plan da radimo na bazi 450 ljudi.
Ono što će nas izdvajati u ponudi je svakako najbolja ventilacija u gradu, vrhunsko EAW ozvučenje, ali što je još bitnije, prostor je i akustično obrađen tako da će naši gosti zaista moći da uživaju u perfektnom zvuku. Rasveta, veliki toaleti, nameštaj… jednostavno o svemu se vodilo računa i mislim da je NOVI klub nešto što je Beograd odavno zaslužio i predugo čekao.
Uostalom već krajem meseca bićete nam gosti na otvaranju i uverićete se sami.

6. S obzirom da ste nas navikli na super provode i najbolju muziku u gradu, koje novine možemo da očekujemo u novom klubu?

Miša: Pa sve će biti novo, a opet, ostaćemo verni našem osnovnom pravcu, nastupima najboljih muzičara uživo na bini Bitefartcafea.

Ono što je osnovna razlika je to da ćemo raditi 7 dana nedeljno, od 09 do 01 preko nedelje, a vikendom do 04 ujutru, a planiramo na proleće i otvaranje restorana u sklopu kluba, ali o tom potom.

Ako pričamo o programu ne bih otkrivao sve planove, ali za sada planiramo glamurozno otvaranje, Stand Up petkom predveče, cover bendovi kao i uvek vikendom, a koncerti četvrtkom. Upravo kad je četvrtak u pitanju apetiti su mi sad porasli i možete očekivati velika i lepa iznenađenja. Utorkom ćete imati prilike da čujete šta naši najpoznatiji DJevi slušaju kući privatno, a o ostalim programima najbolje da se raspitate na našem sajtu Bitefartcafe.com.

Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top