in , ,

Proglašene srpske gej ikone i homofob godine

(foto: Instagram/Facebook)
(foto: Instagram/Facebook)

Portal GayEcho je proglasio gej ikone i homofobe za 2015. godinu. Titulu gej ikone dele major u penziji Helena Vuković i glumac Slaven Došlo, dok je reditelj Jug Radivojević proglašen za homofoba, saopštio je Gej lezbejski info centar.

Helena Vuković i Slaven Došlo su ovo priznanje dobili zbog svog doprinosa unapređenju položaja LGBT populacije u Srbiji.

Helena Vuković na Trans Paradi (foto: Facebook)
Helena Vuković na Trans Paradi (foto: Facebook)

„Prošlu 2015. godinu možemo proglasiti trans godinom zbog povećanja vidljivosti trans populacije i problema sa kojima se suočava, naročito kada su u pitanju njihova neregulisana lična dokumenta. Najviše napora na poboljšanju položaja trans populacije svakako je dala trans aktivistkinja Helena Vuković“, navodi se u saopštenju. Naime, Vukovićeva je jedna od organizatorki prvog trans festivala Transfrontal održanog u maju i prvog Ponosa trans osoba koji je organizovan 20. septembra u Beogradu prošle godine.

Slaven Došlo (foto: Instagram)
Slaven Došlo (foto: Instagram)

Glumac je priznanje dobio zbog uloge u filmu Pored mene. Reditelj Stevan Filipović kaže da je bilo zaista teško pronaći mladog glumca koji nema problem da glumi homoseksualca u prvom domaćem filmu koji prikazuje gej poljubac između dva muškarca.

Jug Radivojević (foto: Screenshot)
Jug Radivojević (foto: Screenshot)

Sa druge strane, titulu najvećeg homofoba dobio je Radivojević zbog homofobične cenzure mjuzikla Mamma mia! Pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej momenti.

„Uzimajući u obzir da mnogi mladi glumci nisu hteli da glume homoseksualca u filmu Pored mene i homofobičnu cenzuru mjuzikla Mamma mia! moramo da iznesemo naše razočarenje i zabrinutost za srpsku kulturnu scenu koja bi trebalo da bude progresivna, a ne konzervativna kao što jeste“, zaključuje se u saopštenju.