Prati nas

Extra

Proglašene srpske gej ikone i homofob godine

(foto: Instagram/Facebook)

(foto: Instagram/Facebook)

Portal GayEcho je proglasio gej ikone i homofobe za 2015. godinu. Titulu gej ikone dele major u penziji Helena Vuković i glumac Slaven Došlo, dok je reditelj Jug Radivojević proglašen za homofoba, saopštio je Gej lezbejski info centar.

Helena Vuković i Slaven Došlo su ovo priznanje dobili zbog svog doprinosa unapređenju položaja LGBT populacije u Srbiji.

Helena Vuković na Trans Paradi (foto: Facebook)

Helena Vuković na Trans Paradi (foto: Facebook)

“Prošlu 2015. godinu možemo proglasiti trans godinom zbog povećanja vidljivosti trans populacije i problema sa kojima se suočava, naročito kada su u pitanju njihova neregulisana lična dokumenta. Najviše napora na poboljšanju položaja trans populacije svakako je dala trans aktivistkinja Helena Vuković”, navodi se u saopštenju. Naime, Vukovićeva je jedna od organizatorki prvog trans festivala Transfrontal održanog u maju i prvog Ponosa trans osoba koji je organizovan 20. septembra u Beogradu prošle godine.

Slaven Došlo (foto: Instagram)

Slaven Došlo (foto: Instagram)

Glumac je priznanje dobio zbog uloge u filmu Pored mene. Reditelj Stevan Filipović kaže da je bilo zaista teško pronaći mladog glumca koji nema problem da glumi homoseksualca u prvom domaćem filmu koji prikazuje gej poljubac između dva muškarca.

Jug Radivojević (foto: Screenshot)

Jug Radivojević (foto: Screenshot)

Sa druge strane, titulu najvećeg homofoba dobio je Radivojević zbog homofobične cenzure mjuzikla Mamma mia! Pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej momenti.

“Uzimajući u obzir da mnogi mladi glumci nisu hteli da glume homoseksualca u filmu Pored mene i homofobičnu cenzuru mjuzikla Mamma mia! moramo da iznesemo naše razočarenje i zabrinutost za srpsku kulturnu scenu koja bi trebalo da bude progresivna, a ne konzervativna kao što jeste”, zaključuje se u saopštenju.

2 komentara

2 Comments

  1. Marko B.

    13. 01. 2016. at 23:33

    Au tesko je poljubiti muskarca i glumiti geja. Pa samo u Srbiji to mozemo da ocekujemo. Nikada necemo ni biti normalna drzava ako ovako nastavimo sa ovim homofibicnim sranjem!

  2. Ahmad Nedzad

    14. 01. 2016. at 01:06

    LGBT zajednica se prema Srbiji i svojim sunarodnicima odnosi kao cuvar Jasenovackog logora prema zatvorenicima. Dokle god je tako bice neomiljeni medju narodom.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Iz kategorije Extra

To Top