Prati nas

‘Pepsi’ nije jedina zabranjena: Najkontroverznije reklame ikada

Hot!

‘Pepsi’ nije jedina zabranjena: Najkontroverznije reklame ikada

Mnogo prašine podigla je poslednjih dana reklama za Pepsi u kojoj supermodel Kendall Jenner jednom limenkom bezalkoholnoh pića miri demonstrante i policiju i šalje potpuno pogrešnu poruku, naročito u trenucima kada se brutalnost pripadnika zakona prema onima koji protestvuju nažalost primenjuje u celom svetu.

Ova, za mnoge najgluplja reklama ikada, odmah je povučena, a čelnici Pepsija izdali su saopštenje u kome priznaju svoju grešku i upućuju izvinjenje, sa posebnim akcentom na mladu Kendall koja se takođe našla na meti oštrih kritika.

Međutum i pre ove, mnoge reklame izazvale su brojne kontroverze zbog poruke koju šalju te su mnoge naišle na osudu javnosti zbog rasizma, šovinižma, objektifikacije žena, rasizma i drugih oblika diskriminacije kroz pogrešnu poruku koje su slale.

(foto: Nivea)

(foto: Nivea)

U martu 2017. godine, kompanija Nivea naišla je na negatine kritike zbog slogana Belo je čistoća pod kojim je na Facebooku promovisala novi dezodorans. Nakon brojnih komentara, obrisali su spornu fotografiju.

Šta li je Ashton Kutcher mislio kada je prihvatio da u reklami za Popchips glumi Raja – da nekako ovo neće ispasti ekstemno rasistički?

(foto: Screenshot)

(foto: Screenshot)

NAT Grupa, autobuska kompanija iz Velike Britanija, pokušala je da promoviše jeftin prevoz fotografijom nage devojke i sloganom: “Vozi me ceo dan za samo 3 funte”. Naravno odmah je zabranjena zboh seksualizacije.

Cark’s Jr. jedan je od najpoznatijih zabranjenih reklama u kojoj mokra Paris Hilton jede hamburger i pere automobil.

(foto:  Steven Klein/Alexander Wang Denim)

(foto: Steven Klein/Alexander Wang Denim)

Nije teško videti zbog čega je ova kampanja za farmerke Alexandra Wanga izazvala toliko kontroverzi. Golišava fotografija modela Anne Ewers bila je glavna vest 2014. godine.

(foto:  Dolce & Gabbana)

(foto: Dolce & Gabbana)

Još jedna presekualizovana modna kampanja izazvala je pravu buru. U pitanju je Dolce & Gabbana i njihova reklama sa Alessandrom Ambrosio i četvoricom polunagih muškaraca koja je mnoge podsetila na scene grupnog silovanja.

Burger King je izazvao buru ovom reklamom za piletinu u kojoj vidimo Mary J. Blige. Iako nije prikazana na televiziji, 2012. je oštro kritikovana kao rasistička.

Jedna kompanija iz Teksasa proslavila je godišnjicu tetorističkin napada 9/11ovom veoma uvredljivom reklamom kako bi promovisala rasprodaju svojih dušeka.

PETA je snimila ovu vrlo mučnu reklamu u kojoj je lanac restorana KFC opisala kao kamp za mučenje pilića koji su prikazani u ljudskom obliku.

Ova autralijska reklama za kodome postavlja pitanje: Šta bi se desilo kada bi ljudi vodili ljubav usred prodavnice? Zabranjena je iz očiglednih razloga.

Reklama u kojoj se opisuje kako stvari oko sebe vidimo kada popijemo pivo za mnoge je bila uvredljiva.

Sony je 2014. godine izbacio reklamu za Play Station ali je ona brzo uklonjena jer je njena dvosmislenost bila prilično jednosmerna.

(foto: Bernardo's)

(foto: Bernardo’s)

Šokantne fotografije brzo su uzrokovale da ova reklama bude zabranjena, ali se čelnici kompanije Bernardo nisu izvinili uz obrazloženje da je podigla svest o siromaštvu dece.

(foto: : Paddy Power)

(foto: : Paddy Power)

U reklami irskog lanca kladionica Paddy Power otvoreno je klađenje koja će starica prva preći ulicu, ali neki su stekli utisak da je zapravo ulog na to koju će prvu udariti auto koji se približava.

(foto: Calvin Klein Jeans)

(foto: Calvin Klein Jeans)

Model Lara Stone je bila zaštitno lice farmerki Calvin Kleina, ali je reklama brzo zabranjena jer je odavala utisak nasilja i silovanja.

Kompanija za internet poslovanje i domene GoDaddy je 2015. godine snimila reklamu koja je trebalo da bude prikazana za vreme Super Bowla. Ali mnogi su je osudili zbog premise da se izgubljeno štene vraća vlasnici koji ga zatim prodaje.

Loading...


Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top