Search
Close this search box.

31 razlog zbog kog Lady Gaga treba da bude ponosna na dan svog 31. rođendana

HOUSTON, TX - FEBRUARY 05: Lady Gaga performs during the Pepsi Zero Sugar Super Bowl 51 Halftime Show at NRG Stadium on February 5, 2017 in Houston, Texas. (Photo by Patrick Smith/Getty Images)
https://www.youtube.com/watch?v=uBKDi5ZX2mY

Lady Gaga danas proslavlja 31. rođendan, pa smo u to ime odlučili da se podsetimo istog broja razloga zbog pevačica, koja je po mnogima već stekla status legende, treba da bude ponosna na sebe.

 1. Ove godine je nastupila na poluvremenu finala Super Bowla (taj nastup možete pogledati OVDE), što je u isto vreme pratilo 150 miliona gledalaca, čime ne samo da je oborila rekord gledanosti u istoriji Super Bowla, nego je ovaj spektakl ovenčan titulom najgledanijeg muzičkog događaja u istoriji. 
 2. Samo nedelju dana kasnije je na sceni Grammyja nastupila sa jednim od svojih najdražih bendova Metallicomčime je još jednom dokazala da pored popa i džeza, može podjednako dobro da prođe kao rok zvezda.
 3. Peti studijski album Joanne, prodat u preko milion primeraka, učinio ju je prvom osobom u ovoj deceniji koja je imala četiri broj 1 albuma na zvaničnim top listama.
 4. Od početka karijere do danas njeni albumi su prodati u preko 27 miliona primeraka.
 5. Na to treba dodati i 146 miliona singlova.
 6. RIAA ju je zvanično proglasio najprodavanijim digitalnim umetnikom sa legalno onlajn preuzetIh preko 59 miliona singlova.
 7. Jedini je muzičar čija su čak dva singla (Just dance Poker Face) legalno preuzeti preko neta preko 7 miliona puta svaki.
 8. Uskoro je očekuje turneja na kojoj će širom sveta promovisati novi album, a čime će dodatno uvećati zaradu od neverovatnih 500 miliona dolara koje je zaradila na dosadašnjim turnejama.
 9. Dosad je oborila čak 12 Ginisovih rekorda.
 10. Upisala se i u istoriju MTV VMA nagrada nakon što je osvojila čak 13 trofeja.
 11. Između ostalih značajnih priznanja, može da se pohvali sa čak 6 osvojenih Grammyja.
 12. Posebno mesto na njenoj polici zauzima priznanje National Arts Awards za mladog umetnika.
 13. Iako je prvenstveno pevačica, ni njena glumačka karijera nije prošla nezapaženo, te je tako ovenčana Golden Globe nagradom.
 14. Prva je pevačica kojoj je Songwriters Hall of Fame uručio Cotemporary Icon Award time odajući počast njoj kao kantautoru, odnosno osobi koja stoji iza muzike i tekstova na svojim albumima.
 15. Pevačica, glumica, multiinstrumentalista, tekstopisac i kompozitor? Ne, Gagi ni to nije dovoljno, pa ju je Koncil modnih dizajnera Amerike nagradio Fashion Icon lifetime achievement nagradom za doprinos modi i pravoj maloj revoluciji koju je napravila na ovom polju.
 16. Prestižni magazini kao što su Billboard Time su je proglasili jednom od najuticajnijih osoba u protekloj deceniji.
 17. Osim toga što je, od strane kolega i publike, priznata kao pop ikona, LGBT zajednica u njoj vidi jednog od najvećih uzora i boraca za ljudska prava.
 18. Nikako ne treba zaboraviti ni njen humanitarni rad, kao i fondaciju koja nosi ime po njenom drugom studijskom albumu Born This Way, a koja je i više nego aktivna godinama unazad.
 19. Koliko interesovanje vlada za ono što može reći ili učiniti u uživo programu govori i činjenica da je epizoda nove sezone RuPaul Drag Race, u kojoj se ona pojavila kao specijalni gost-sudija, prema zvaničnim podacima proglašena najgledanijom epizodom ovog šoua ikada.
 20. U doba kada se mnoge velike zvezde osuđuju zbog pevanja na plejbek, Lady Gaga je jedna od retkih čije pevanje nikada nije dovođeno u pitanje, pa čak i kada uporedo izvodi veoma zahtevne koreografije.
 21. Njene pesme podjednako dobro zvuče u klubu, kao i onda kada sedne za klavir i predstavi potpuno drugačiju verziju iste pesme.
 22. Mnogi njeni nastupi se i danas pamte, bilo da je krvarila na sceni, bacila se u kazan odbačenih pop zvezda, izvela 4 potpune transformacije na sceni u roku od 4 minuta ili poslužila kao platno na kom je priznata umetnica Millie Brown naslikala umetničko delo.
 23. Osim saradnje sa brojnim priznatim umetnicima današnjice (kao što su Araki, Jeff Koons ili Marina Abramović) serija njenih portreta je bila izložena u Luvru.
 24. Mnogi artefakti koji su obeležili njenu karijeru se i danas čuvaju u muzejima, poput čuvene haljine od mesa.
 25. U budućnosti je, takođe, očekuju velike stvari, kao što je još jedan album džez klasika sa džez veteranom Tonyjem Benettom i debi u glavnoj ulozi na velikom platnu rame uz rame sa Bradleyem Cooperom. 
 26. Iako su je neke od najvećih pop legendi pohvalile nikada nije javno govorila o tome, tako da će verovatno zauvek ostati tajna šta joj je to David Bowie poručio tokom jednog razgovora, kao što bi ostala tajna da je ona jedini izvođač kog je Michael Jackson lično predložio da nastupi na njegovoj poslednjoj (nikad održanoj) turneji, da to nije sa javnošću podelila njegova sestra Janet Jackson.
 27. Većina javnih ličnosti koja ju je svojevremeno prozivala i nazivala prolaznom senzacijom su naposletku prešli preko svojih reči, a Christina Aguilera je čak i snimila duet sa njom. Gaga, sa svoje strane, nikada nije javno odgovorila na sve ružne reči koje su joj kolege uputile.
 28. Mnoge njene rečenice, rečene spontano u intervjuima, se godinama kasnije citiraju. Spomenimo samo jednu od njih: Svi stvaramo neke svoje fantazije zato što je to najlakši način da preživimo ovakvu stvarnost.
 29. Nikada se nije libila da javno ukaže na stvari koje su pogrešne u društvu, te se tako neumornim zalaganjem izborila za donošenje nekoliko zakona, a uvek je javno i direktno podizala svoj glas protiv najmoćnijih ljudi u Americi (ko bi zaboravio čuveni vrisak: Obama, znam da me trenutno slušaš, ali da li me zaista čuješ?)
 30. Iako je na sceni već skoro celu deceniju nikada nije punila stranice žute štampe ispovestima vezanim za emotivni život, te su tako javnosti jedva ostale poznate dve duge veze u kojima je bila; 6-godišnja sa Luc Karlom i 5-godišnja sa Taylorom Kinneyem. 
 31. Za sve godine koje tek dolaze i koje će biti podjednako uspešne. Srećan rođendan, Gaga!

POSLEDNJE VESTI