Beovizijski skandal: RTS neće da ukloni pesmu o nasilju nad ženama

Pesma Svadba velika koju izvode Bora Dugić i Balkubano je o muškarcu koji je poneo bombu za slučaj da ga devojka koju prosi odbije!

Tekst pesme je o muškarcu koji je došao da zaprosi devojku, za koju ne zna da li će prihvatiti, pa je poveo „kuma i brata“ i poneo bombu.

Delovi teksta glase „poneo sam bombu, poneo sam draga, jer te ludo volim“, zatim „ako kažeš ne, razneću ja sve“, „čik mi reci ne, eksplodiraće“…

„Poneo sam bombu, da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima“, takođe je jedan od delova pesme.

Autonomni ženski centar zahtevao je hitno povlačenje pesme “Svadba velika” u izvođenju Bore Dugića i “Balkubano” iz takmičenja za Beoviziju 2020. i sa svih platformi Radio-televizije Srbije gde se pesma promoviše, jer smatra da promoviše nasilje prema ženama.

Autonomni ženski centar smatra da je nedopustivo davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla „ne“, koji promoviše ideju da žena treba da bude „moja ili ničija“, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

Javio se i RTS, koji je saopštio da pesmu neće povući, već da će tekst sporne numere biti izmenjen.

“Pesma „Svadba velika“, koju izvode Bora Dugić i „Balkubano“, ostaće u takmičenju ovogodišnje Beovizije. Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je u razgovoru i dogovoru sa autorima doneo odluku da će tekst pesme biti promenjen.” rekli su iz RTS-a,

“RTS želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama,” dodali su.

Brzo se pojavila i nova verzija pesme, a umesto bombe u pesmi se sada pominje – bomba. Numeru su, inače, pisali Nikola Burovac Danijel Đurić.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.