Search
Close this search box.

Beyonce: Žena koja nam je pokazala drugačiji vid feminizma

INGLEWOOD, CA - AUGUST 24: Beyonce performs onstage at the 2014 MTV Video Music Awards at The Forum on August 24, 2014 in Inglewood, California. (Photo by Jason LaVeris/FilmMagic)

Feminizam, kao društveni pokret i ideologija čiji je cilj definisanje, uspotavljanje i branjenje jednakih političkih, ekonomskih, kulturalnih i socijalnih prava žena, je menjao svoje oblike kroz decenije, a 21. vek, kao moderno doba, sasvim prirodno zahteva obnovljene vidove ovog fenomena.

Jedan od najblistavijih primera borbe za jednaka prava polova oličen je u američkoj r’n’b pevačici Beyonce Knowles-Carter. Iako mnogi sa rezervom daju ulogu uzora javnim ličnostima koje se ne kreću u sferi nauke, politike ili drugih društveno bolje kotiranih i cenjenijih oblasti to mišljenje je potpuno neosnovano. Pre svega, većinski deo populacije (a naročito mladih ljudi) češće čita popularne magazine ili prati scenu industrije zabave nego što prelistava publikacije koje se bave ozbiljnijim temama ili gleda političke ili naučne programe. Samim tim je i uticaj poznatih ličnosti koje prate milioni na društvenim mrežama nemerljiv.

Spomenutu pevačicu prati 46 miliona na Instagramu, 14 miliona na Twitteru, 63 miliona na Facebooku, a još 8 miliona je pretplaćeno na njen zvanični YouTube kanal koji broji preko 4 milijarde pregleda. Svidelo se to nekome ili ne, ono što Beyonce ima da kaže dalje se čuje nego reč neke dobitnice Nobelove nagrade ili politički uticajne žene.

R’n’b diva je ponosno preuzela štafetu svojih prethodnica koje su izdejstvovale pravo glasa i jednaka novčana primanja za muškarce i žene.

Iako je tokom cele svoje karijere zagovarala ideju o jakoj i samostalnoj ženi, i pevala himne lepšem polu kao što je Run the world, ona je tek na petom studijskom albumu, koji je izdat krajem 2013. godine, otvoreno nazvala sebe feministkinjom u pesmi Flawless.

Pravi viralni hit je postala rečenica I wake up like this (Budim se ovakva), iako je često pogrešno interpretirana. Ono što je Beyonce želela da poruči nije to da je njeno telo lišeno nedostataka kao što su celulit ili bore nego da je savršena upravo zbog toga što je jaka, sofisticirana, talentovana i inteligentna žena koju mnogi pokušavaju da obezvrede tako što je smeštaju u kalup njegove ženice, kako glasi jedan od stihova. To njegova se, naravno, odnosi na njenog partnera, repera Jay Zija, koji je podjednako moćan i uticajan u poslu kojim se bavi što ih čini jednim od najimućnijih parova na svetskoj javnoj sceni.

Ono novo što Knowelsova daje feminizmu je posve drugačiji prototip jedne pripadnice ovog pokreta. Ona ne negira svoju lepotu i ne želi da se odrekne lične higijene, dok su mnoge feministkinje ovog i prošlog veka odbijale da se depiliraju ili nose odeću koja ističe njihove obline. Queen B, kako glasi nadimak ove pevačice raskošnog glasa, takođe, za razliku od njih nema odbojan stav prema seksu ili muškarcima, te je tako ponosna što uz sebe ima čoveka koji je čini kompletnom. To što je mega-popularna ne znači da ne može da odvoji vreme samo za sebe kako bi se posvetila porodici. Isto tako, sa druge strane, to što je majka i supruga ne znači da ne može da bude zavodljiva, seksi i uspešna u poslu kojim se bavi. Ona je na svom primeru dokazala da može da se uda, zatrudni, rodi dete, vrati se top formu, bude posvećena majka i supruga, da ponovo snimi album broj jedan i obiđe ceo svet sa rasprodatom turnejom. I, opet, da u poslu kojim se bavi, a koji je postao mašinerija za pravljenje novca na prvom mestu, ostane toliko jaka da donese odluku da izda album bez ikakve promocije i snimi spotove za sve pesme na albumu što se finansijski i logički gledano kosi sa svakim PR planom, a da opet u samo prvoj nedelji proda milion kopija istog. Ukratko rečeno, ona je primer da je sve moguće i da su ostalo izgovori.

Na kraju nam ostaje samo da poslušamo nekoliko reči lično od r’n’b dive i to onih koje je rekla kroz svoje pesme.

“Savršenstvo je bolest ove nacije, ali ne možeš popraviti ono što ne vidiš. Duša je ona kojoj je potrebna plastična operacija.” (stih iz pesme Pretty hurts)

“Mama me je naučila kako da obavljam kućne poslove, tata kako da opraštam onima koje mrzim, sestra da jasno i glasno kažem ono što mislim, a muž kako da se osećam kao da nemam nijednu manu.” (stih iz pesme Flawless)

“Učimo devojke da same rešavaju svoje probleme i da ih učine što nebitnijim. Govorimo im: ‘Treba da budeš ambiciozna, ali ne previše. Treba da uspeš, ali ne i da budeš isuviše uspešna jer ćeš onda ugroziti muškarce.’ Zato što sam žena od mene se očekuje da se udam i da sve druge životne izbore podredim tome. Iskreno govoreći, brak može da bude izvor zadovoljstva i uzajamne podrške, ali zašto onda učimo devojke da teže braku, ali ne i muškarce? Devojke odgajamo tako da misle da su im druge devojke konkurencija, ali ne u poslu ili drugim dostignućima, što bi bila dobra stvar, nego u osvajanju pažnje muškaraca. Učimo devojke da ne mogu da budu seksualno slobodna bića na isti način na koji su to muškarci.” (stih iz pesme Flawless)

Izvor: Herbeauty.com

POSLEDNJE VESTI