in

Biković: Ne smeta mi kad kažu da sam nacionalista


Foto: Instagram

Miloš Biković istakao je da mu ne smeta kada ga nazivaju nacionalistom, jer ne misli da je to loša stvar.

U intervjuu za portal Nova.rs, istakao je kako on doživljava nacionalizam – kao ljubav prema otadžbini.

„Nacionalizam se stalno kod nas pominje u nekom negativnom kontekstvu, a ja ne mislim da je nacionalizam negativan. Negativan je šovinizam, fašizam, nacizam. Ali ja nacionalizam doživljam kao ljubav prema duhu svog naroda, dok patriotizam definišem kao ljubav prema svojoj otadžbini. U tom smislu nemam ništa protiv kada me nazivaju nacionalistom“, izjavio je on.

„Pored uslova uzrokovanih koronom, u Srbiji me je u poslednjih godinu i po dana najviše vezala želja za promocijom naše zemlje kroz filmove, posebno ‘Balkanska međa’ i ‘Hotel Beograd’. Takođe, i snimanje filma ‘Južni vetar’ koji je trenutno u toku, je nešto što me istovremeno i inspiriše, ali i zadržava u zemlji“, rekao je Biković.

Mnogo se govorilo o mogućem uticaju koji „Južni vetar“ može da ima na omladinu, ali Biković kaže da serije imaju uticaj na ponašanje pojedinaca, ali ne na način kako mnogi tumače.

„Verujem da su razne serije mogle da inspirišu gledaoce na to kako će se obući, ošišati, ali ne postoji ni jedna serija ili film koji mogu da vas nateraju da postanete kriminalac, osim ako već niste deformisana ličnost na taj način. Ličnosti koje nisu formirane, pod tim mislim na decu, svakako da treba da prate TV program pod roditeljskim nadzorom i kontrolom. Ali niko nije postao kriminalac zato što je gledao neku seriju. Da je to moguće, šta bi onda bilo sa milionima i milionima gledalaca filmova i serija kao što su ‘Kazino’, ‘Kum’, ‘Sopranosi’, ‘Igra prestola’ i sl. Ne ide to baš tako, i svi to vrlo dobro znaju“, smatra Biković.

Biković očekuje da će nastavak „Južnog vetra“ biti na „značajno višem nivou“.

„Kako u smislu priče, tako i produkciono. Sa serijom smo uspeli da održimo kvalitet i da podignemo lestvicu, a sa filmom koji sada snimamo mislim da idemo i nekoliko koraka dalje„, poručio je glumac.

Foto: Instagram

Odgovarajući na pitanje o (ne)izražavanju stavova, Biković je rekao da se trudi da javno komentariše ono u šta se razme i ono za šta veruje da je umesno.

„Bežim od toga da komentarišem one stvari gde sam površno informisan, jer baš tu postaje izražen taj element mogućeg uticaja javnih ličnosti. Ukoliko sam ja na neki način pogrešno informisan ili izmanipulisan, stavovi koji onda iznosim mogu da se prenesu na one koji mene prate i veruju mi, a smatram da bi to onda bilo pogrešno“, rekao je on.

Biković kaže da ne krije ljubavni život, ali se trudi da svojim privatnim životom ne skreće pažnju sa svog stvaralašva.

„Moj ljubavni život je baš to – moj ljubavni život. Uvek ima onih koji žele da pogedaju kroz ključaonicu i da vide šta se dešava kod nekog drugog. To je isti onaj nagon zbog kojeg postoji rijaliti programi. A sve nas to jako udaljava od umetnosti, i zato se veoma trudim da jednom rukom pomažem razvijanje kultura, a da drugom rukom štitim ono što skreće pažnju sa toga“, rekao je Biković.