Prati nas

Život

Facebook je smislio jeziv način da vas prati čak i kada ga ne koristite

Facebooku je odobren patent koji bi mogao da bude korišćen da se detektuju ljudi sa kojima provodite vreme. Ideja je da vam neko sa kim provodite puno vremena ili osoba sa kojom ste flertovali bude preporučena kao Facebook prijatelj.

Kompanija želi da koristi senzore u vašem telefonu kako vi detektovala ljude u vašoj blizini u različitim situacijama. Na primer, Facebook može da meri jačinu vašeg signala, tako da stajanje u blizini nekoga može da se razlikuje od situacije u kojoj dva stranca stoje u istom kafiću, piše Teen Star, a može čak i da otkrije da li igrate sa nekim prateći aplikacije koje mere vaš puls i vašu fizičku aktivnost.

Ova opcija možda na prvi pogled deluje uzbudljivo, jer to znači da ćete mnogo lakše naći osobu sa kojom ste flertovali prošlo veče u baru, ali treba uzeti u obzir  i pravo na privatnost i bezbednost korisnika.

Ako osoba A želi da uhodi osobu B i sedi blizu nje u autobusu svaki dan, da li će Facebook predložiti osobu B osobi A kao prijatelja, otkrivajući podatke koje osoba B možda ne bi želela da osoba A zna?

Deca koja koriste ovu aplikaciju mogu da budu u riziku od seksulanih predatora koji na ovaj način mogu da prikupe određene podatke kkako bi stekli poverenje svoje mete. Još ako u obzir uzmemo Facebookovu istoriju brige o podacima korisnika, sa velikom sigurnošću možemo da očekujemo da se ti podaci nađu i u rukama drugih kompanija.

Zabrinuti korisnici su iskazali svoje brige povodom nove opcije, ali čelnici ove mreže se društvene mreže se još uvek nisu oglašavali.

Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top