Kako gledanje rijalitija utiče na gledaoce na dugoročnom planu?

(foto: Screenshot)

Voditeljka Tatjana Vojtehovski je nedavno izjavila kako je nekada morala u gluvo doba noći da ide po parkovima kako bi pronašla prostitutke za intervju, dok je danas potrebno otići u bilo koji rijaliti.

Ova izjava je zaintrigirala novinare Alo-a, te su je oni pitali da obrazloži svoju tvrdnju, a mi vam njeno objašnjenje prenosimo u celosti.

“Na osnovu čega sam to (da su prostitutke) zaključila? Pa na osnovu toga što su u nekim rijaliti formatima učesnice seksualne radnice. Neke od njih i procesuirane su za te radnje”, izjavila je Tatjana, a onda se pozabavila rijalitijem kao fenomenom.

“Popularnost rijaliti formata nije uža specijalnost Srbije, takvi formati postoje u svetu i takođe privlače pažnju gledalaca. Svakako da i među rijaliti formatima postoji razlika u kvalitetu i načinu na koji su rađeni. Rijaliti formati koji imaju agresivan medija plan, ili svakodnevno emitovanje se obraćaju gledaocima koji svakako imaju više vremena, jer je za takve formate potrebno vreme da bi se pratili. Da bi shvatili odnose veće grupe ljudi unutar formata, da bi gledali svaki dan kako se takvi odnosi menjaju, za to je potrebno da imate višak vremena, dovoljno naklonosti ka voajerizmu i dovoljno nedostatka sopstvenog života kako bi gledali tuđe. Opet, i među tim formatima koji se emituju svakodnevno postoje razlike. Nisu svi urađeni sa istim sadržajem i ne potenciraju iste radnje. Problem je sa onim formatima koji se počinju isključivo bazirati na nasilju i raskalašnom ponašanju, koje je samo po sebi cilj i koje predstavlja jedini sadržaj”, istakla je Vojtehovska.

“Ne znam kako utiču na tu populaciju, meni ne prija da gledam formate u kojim svi u isto vreme urlaju jedni na druge ili se polivaju, tuku, ili pijani po čitavu noć pevaju. Takav sadržaj u meni stvara nervozu, i zato ga ne gledam. Ako svakodnevno imate nasilje u formatu, o kome svakodnevno izveštavaju print i onlajn mediji, svrstavajući to u normalne tokove redovnog sadržaja, verovatno se šalje poruka da je takvo ponašanje dozvoljeno, čim nije sankcionisano od regulacionog tela, a još je i podsticano od producenata i kreatora takvih sadržaja. I da se razumemo – takvo neprimereno ponašanje nije ekskluziva samo rijaliti formata. Može se uočiti i prepoznati i u drugim programskim sadržajima i kod javnih ličnosti koje se plasiraju u drugačijim žanrovskim TV formama, pa čak i u svakodnevnim stranačkim saopštenjima možete prepoznati neprimereno ponašanje i verbalnu agresiju, što svakako spada u agresiju”, zaključuje voditeljka.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.