Kako je naga fotografija Marc Jacobsa promenila dalji tok mode?

(foto:Instagram)

Kada kreće nova sezona Survivora?

Prijavi se na newsletter i saznaj među prvima.

(foto:Instagram)

Svedoci smo toga da su društvene mreže, polako ali sigurno, zamenile modne piste dok su modni trendovi brzinom svetlosti počeli da se šire putem interneta. 

Tu prekretnicu u online modnom svetu prvi je načinio Mark Jacobs kada je na društvenoj mreži podelio sa svojih 450. 000 pratilaca fotografiju na kojoj pozira potpuno nag.

Nekada tiha modna industrija je, zahvaljujući društvenim medijima, postala svima dostupna, ali ubrzo se predomislia i vratila proverenim, starim vidovima promocije.

Sektor koji ima najviše koristi od društvenih mreža je moda, ali u poslednje vreme pojavio se novi sloj modnih dizajnera, social-shy vizionara tj. socijalno-stidljivih vizionara, koji skoro da ne koriste društvene medije i ne gledaju na njih kao na strateško oružje.

Nagi selfi poznatog dizajnera (foto: Instagram)

Tako, poznatog dizajnera Alexanedra Wanga u Balenciagi zamenio je jedva poznati dizajner Demna Gvasalia koji je na čelu i svog street style brenda Vetements, koji postoji tek tri godine, ali već je napravio zapažene korake u modnoj industriji. Kreativna direktorka Hermesa, Nadega Vanhee Cybulski, probudila je znatižalju za novu kolekciju jer je stavila fokus na samu kreaciju, ne na sebe. To su neočekivani potezi u današnje vreme kada društveni mreže igraju krucijalnu ulogu u ‘dizanju buke’ oko novih trendova, preko njih brzo se šire novine o određenom brendu, a iste mreže su im danonoćno na raspolaganju. Moda je sveprisutna, a za nju su od posebnog značaja mreže Instagram i Pinterest koje čine sadržaj preglednim.

Međutim, modna kuća Balmain je, kako bi omogućila svojim potrošačima još bliži pristup kreacijama, lansirala kolekciju u saradnji sa hight-street brendom H&M i tako je promovisala na društvenim mrežama. Kreativni direktor modne kuće Balmain nije imao ništa protiv toga da bude u centru zbivanja, ali ima i dalje onih koji se takav vid promocije ne podržavaju, pa tako o najuticajniji dizajnerima poput Cristophera Baileya iz Burberry-ja, Phoebe Philo, Miuccie Prada, Rafa Simonsa i Hedi Slimanea, najmanje znamo. Ti ‘anti-social’ dizajneri se služe logikom „manje je više“ i vode se tim da misterija i tajanstvenost bude znatiželju, a oni koji tim načinom privlače pažnju jedini opstaju u svetu modne insustrije. Nove generacije kao što je platforma Snapchat, omogućavaju veću privatnost i još realnije i jasnije sagledavanje brendova, a ko zna šta nas još čeka.

Ipak, mi smo mišljenja da su društveni mediji i modna industrija savršeni spoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POSLEDNJE VESTI