Ko sve stiže na Sziget World Music stage?

FOTO: CSUDAI SÁNDOR/SZIGET
FOTO: CSUDAI SÁNDOR/SZIGET

Ove godine posetioci Szigeta mogu očekivati sjajnu muziku koja dolazi iz celog sveta. Međunarodno priznati program će ponuditi širok raspon nastupa na „Ostrvu slobode“, s posebnim naglaskom na romske običaje i tradiciju. Karte sa popustom su i dalje dostupne do kraja aprila.

World music stage na Szigetu je postao glavno mesto za ovaj žanr u Mađarskoj u proteklih 15 godina. Mnoge ikone svetske muzičke scene su nastupale ovde i program ne samo da odražava nove trendove u svetu muzike, nego utiče i na muzički ukus publike. World Music Stage se sada spojio sa prethodno odvojenim Roma Tent, Afro-Latin Reggae binom i Hungaricum village stejdžom, stvarajući kutak za sve ljubitelje ove vrste muzike.

Sziget i Mađarska su uporište svetskoj muzičkoj sceni već godinama, a organizacijski tim je vrlo ponosan na ovo dostignuće. Činjenica da će Budimpešta biti domaćin WOMEX-u, World Music Expo u oktobru 2015. godine je još jedan važan korak.

Sastav će imati poseban naglasak na romskoj muzici koja dolazi iz svih krajeva sveta. Dhoad Gypsies from Rajastan je kolektiv besprekornih, mudrih i spiritualnih muzičara i pevača koji će stići iz Indije, dok iz Rumunije dolaze Taraf de Haidouks kao jedan od kamena temeljaca romske muzike današnjice.

Goran Bregović i njegov bend za svadbe i pogrebe donosi brak romskih limenih duvača, tradicionalnih bugarskih melodija, električne gitare i tradicionalnih udaraljki, a tu je i Boban Marković najpoznatiji Balkanski trubač. Počevši svoju novu koncertnu sezonu u Mađarskoj, svetski poznati brass band je postigao gotovo sve što se jedan bend može nadati da će postići.

The Egyptian Project okuplja muzičare svetske klase koji na virtuozno sviranje dodaju slojeve elektronskih ritmova. To je projekat Jérôme Ettingera i debitantski album pod nazivom Ya Amar je najpotentniji album koji proizlazi iz ove zemlje od kad su politički nemiri počeli. Osim toga, mađarska romska muzička scena će biti zastupljena od strane Romengo koji donose novi zvuk istočne europske romske muzike, i sa Parno Graszt koji svira tradicionalnu muziku.

Pored fokusa na romskoj muzici, klasici iz svetske muzike će takođe biti zastupljeni, kao na primer portugalska fado zvijezda Marisa. Sziget ponosno predstavlja i nemački brass band revolucionara LaBrassBanda i najpopularniji evropski klezmer bend iz LondonaShe’Koyokh. Iz Mauritanije nam stiže afrorock, Noura Mint Seymali, kao i bend koji crpi inspiraciju iz afrobeat-a Helsinki-Cotonou Ensemble, koji koriste svoje iskustvo iz džez muzike da bi pomešali vudu ritmove sa modernim urbanim muzičkim dodirom.

Imam Baildi su počeli sa semplovima i remiksovanjem grčkih pesama iz 40-ih, 50-ih i 60-ih godina. Prvi album benda je dospeo na sedmo mesto na „European World Music Charts“ i tamo ostao tri meseca. Roy Paci & Aretuska Allstars su stvorili jedan od veselijih i zabavnijih projekata koji su pogodili italijansku muzičku scenu. Zaštitni znak Antwerpen Gipsy-Ska Orkestra je uviek bio vrela mešavina istočno-evropske romske muzike i jamajčanskog ska, začinjena s buntovnim duhom. Dolaze iz Francuske, zovu se HK & Les Saltimbanks i vešto kombinuju hip-hop, harmoniku, violinu i bore se za identitet radnika širom sveta.

Ukrajinski „etno-haos“ DakhaBrakha će doneti neočekivano, osvežavajuće novu viziju istočno-evropskim muzičkim korenima. Che Sudaka su danas poznati kao grupa mestizo muzike širom sveta, dok će La Chiva Gantiva doći sa mešavinom afro kolumbijskih ritmova s drugim stilovima muzike koji oni vole: rock, funk i afrobeat. Osnovani od strane pisca Rina Durante-a 1975. godine, Canzoniere Grecanico Salentino smatra se italijanskim vodećim i najduže postojećim tradicionalnim muzičkim ansamblom. Dolaze iz Salenta, štikle italijanskog poluostrva.

Listu mađarskih izvođača upotpunjuju i Besh o Drom, mešavina folk muzike i savremenih instrumenata, u stilovima u rasponu od džeza do svetske muzike, dok je LB27 formirana iza gvozdene zaveese 1985. godine, kada je nekoliko ljudi shvatilo da su Mađari gladni karipskog stila koji je nedostajao u muzičkoj sceni.

Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) su tradicionalni ska veleposlanici Mađarske i jedan od najvažnijih energičnih mladih bendova s različitim korenima istočne Evrope.Söndörgő je jedan od najaktivnijih i zanimljivih svetskih muzičkih grupa u Mađarskoj. Njihov je cilj podsticanje i očuvanje južnoslovenske tradicije Srba i Hrvata kao u raznim naseljima u Mađarskoj. Osim toga, Szalonna és Bandája, doneće autentične mađarske narodne pesme na ples!

Da se žurka nikad ne završi pobrinuće se: GypsySoundSystem, DJ Borzin, DJ Luca Vaga, DJ Lord Sassafras i DJ Tagada.

Povezane vesti