Kompletan vodič kroz TikTok, 1. deo: Šta sve treba da znaš o (n)ovoj društvenoj mreži

Nova - stara društvena mreža
Nova – stara društvena mreža Ako ste „stari“ da se sećate pesme Tik Tok, koju je Kesha objavila 2009. godine, znači da još uvek niste dovoljno stari da ne znate čemu služi aplikacija TikTok, na kojoj su danas svi kul tinejdžeri i malo stariji ljudi. Ipak, ako ste od onih koji ne znaju, pred vama je naš vodič kroz svet TikTok aplikacije: šta je, ko je na njoj i zašto moraš da je skineš već danas.

Šta je TikTok?

Aplikacija je lansirana još u aprilu 2014. godine, pod imenom Musical.ly, a nakon što je kineska kompanija ByteDance u novembru 2018. kupila aplikaciju, u avgustu 2018. godine rođen je TikTok. TikTok je poznat po ratkim snimcima u kome ljudi lipsinkuju, odnosno pevaju na plejbek, učestvuju u raznim izazovima (sećate se Maneken izazova u kome je učestvovao čitav svet), a zahvaljujući uticaju koji ima na mlade, mnogi muzičari baš zbog ove aplikacije imaju uspeha na muzičkim listama.

Čemu služi TikTok?

Iako je isprva služio za lipsinkovanje uz omiljene pesme, TikTok videi razvili su se u više različitih pravaca. Čim napraviš nalog, tvoj feed će ispuniti najrazličitiji videi iz svih sfera: od plesa, preko gimnastičara do komičara. Sve ih povezuje neka vrsta audiosnimka – pesma ili glas, isečak iz serije, reklame i tome slično, a njih birate iz galerije audio zapisa. Kao i na ostalim društvenim mrežama, možete da aplicirate razne filtere, ostavljate (i skupljate) komentare i lajkove, a tu su i influenseri… jer kako bez njih.

Šta je TikTok izazov?

Ako se sećate Facebook izazova, poput onog sa kofom leda – minus humanitarni deo. Uglavnom, svaki izazov na TikToku sastoji se od specifičnog pokreta, plesa ili mimike koju neko treba da uradi uz određenu pesmu. U njemu učestvuju i poznati, ali češće i obični korisnici, zbog čega se neretko u medijima o njima piše. Neki od najpopularnijih TikTok izazova su emoji izazov, gde je korisnici trebalo da u 15 sekundi naprave izraze lica poput emojija koji su im zadati.

Zašto se priča o TikToku?

TikTok je relativno popularan već godinama, no pravu ekspanziju doživeo je tek prošle godine – pre svega zbog raznih izazova, ali i zbog hip hop zvezde Lil Nas X-a. Njegov singl Old Town Road postao je viralan zahvaljujući mimu na TikToku, a pesma je potom završila na vrhu Billboardove Hot 100 liste i liste Hot R&B/Hip Hop pesama.

Ko su TikTok zvezde?

Kao što su Vine, YouTube i Instagram izgradili influensere i zvezde sa milionskim auditorijumom, ista je situacija i sa TikTokerima. Među najvećim zvezdama na ovoj mreži su Baby Ariel, Jacob Sartorius, Loren Gray, bliznakinje Lisa i Lena (generalno, svi blizanci ikada), Mackenzie Ziegler, Hype House. O njima ćemo pisati u posebnom tekstu koji vas čeka već sutra. Do tada, zapratite nas na TikToku!

POSLEDNJE VESTI