Mlade nade: upoznajte Igora Mitrovića

Kako nam iz Makedonije uvek stižu odlični glasovi i vrlo talentovani muzičari, ovoga puta predstavljamo vam jednog, kog do sada verovatno niste imali prilike da upoznate. U pitanju je dvadesetogodišnji pevač Igor Mitrović, koji se ovim mini intervjuom predstavlja srpskoj publici, iako je u Makedoniji već poznato ime. Sa Igorom smo ćaskali o njegovim dosadašnjim uspesima, njegovim poznanstvima sa nekim velikim svetskim zvezdama, neizbežnom poređenju sa Tošetom Proeskim i još nekim temama…
Igor Mitrović je već poznato ime pop muzike u Makedoniji, a sada želiš da se predstaviš i srpskoj publici. Pored taletna, koji je neosporan, šta misliš da te izdvaja od kolega tvoje generacije? Da prvo pitanje nije upućeno meni, bilo bi mi lakše da dam odgovor jer nije baš lako biti objektivan kada procenjuješ sebe i sopstvenu karijeru, ali pokušaću da budem iskren i naravno korektan u odnosu na svoje kolege. Najpre, mislim da je razlika između mene i kolega moje generacije u tome što sam do svojih muzičkih uspeha dolazio uglavnom sopstvenim radom, bez možda nije neskromno reći, bilo čije podrške. Takođe verujem da moj trud da u svemu što radim ostanem svoj, a ne delom neko drugi ko je već dostigao veliki uspeh na muzičkoj sceni, predstavlja još jedan bitan elemenat moje različitosti. Verujem da je moja upo**ost i ljubav prema muzici, dobra motivacija za ono dalje u mojoj karijeri i verujem da u muzičkom moru najrazličitijih pevača ima mesta i za moju muziku i moju poruku, kao i za energiju koju stvaram i šaljem slušaocima kroz svoje pesme. Iako me dosta vaših kolega do sada opisivalo i komentarisalo kao jednog sramežljivog, emotivnog pevača, što jeste dobar utisak o jednom delu moje umetničke ličnosti, ja itekako umem da budem intrigantan i neobičan i mislim da ću jako brzo uspeti da pokažem kakve sve muzičke i umetničke kvalitete imam. Verujem da moje vreme tek dolazi.

Muzikom si počeo da se baviš jako rano? Smatraš da je to tvoje životno opredeljenje? Koja su tvoja interesovanja pored muzike? Muzika je moja prva ljubav, ona prva ljubav iz detinjstva koja se nikada ne zaboravlja… Svoju prvu ljubav upoznao sam u šestoj godini kada sam se pridružio dečjem horu Zlatno slavojče i od tada smo nerazdvojni. Vremenom sam shvatio da ogromnu količinu kreativne energije koju nosim u sebi mogu iskazati i kroz neke druge umetnosti, a ne samo kroz muziku. Tada sam otkrio svoju drugu ljubav – dizajn. Upisao sam fakultet za dizajn i multimedije koji mi odlično ide i koji izuzetno volim. Našao sam idealnu kombinaciju i mogu reći da uspešno flertujem sa moje dve prve ljubavi. Moja druga ljubav daje mi jedan interesantan način za sopstveno i umetničko usavršavanje.

Već sa 14 godina našao si se u jednom talet šou. Kakvo je to bilo iskustvo za tebe? Da, sa 14 godina učestvovao sam u TV show-u namenjenom mladim talentima. Pravila takmičenja odredila su da moj protivnik i ja pevamo jednu od pesama iz repertoara već izuzetno poznatog Tošeta Proeskog. Moj protivnik je tada dobio više glasova od stručnog žirija, ali ja se uvek rado sećam tog svog učešća ne samo zato što je to na izvestan način bio push up za moju karijeru, već i zbog toga što je Toše Proeski kao član žirija, smatrao da je moja interpretacija bolja. Tošetovi komentari za moju interpretaciju su bili odlični i tada sam zaista bio presretan što sam dobio pozitivne kritike od naše najveće zvezde. To je iskustvo koje je dosta uticialo na moju dalju karijeru. Imao si puno uspeha na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima, šta ti je ostalo u najboljem sećanju? Imao sam sreće da u svoju dosadašnju muzičku karijeru mogu da uvrstim dosta uspešnih festivalskih nastupa. Nastupao sam na Makfestu, Ohrid Festu, pa zatim dva puta na takmičenju za izbor predstavnika Makedonije na EUROSONGu (treći put će, verujem biti onaj što donosi sreću), zatim Internacionalni festoval u gradu Cesme (Turska), dva puta sam učestvovao na festivalu Sunčane Skale i osvojio treće mesto sa pesmom Zauvek, mada se slušaocima ili muzičkim urednicima mnogo više dopala pesma Anđeli ljubavi koju sam takodje izveo na ovom festivalu. Dosta nagrada, među kojima svakako najvažnija pop-rok pobednik Youth festivala u Bugarskoj, nagrada koju stručni žiri dodeljuje za interpretaciju i nastup. Upoznao sam Kevina Kostnera i predivnu Lizu Mitcel na jednom festivalu u Rusiji, što mi je svakako bila velika čast. Posebno se radujem što mogu da kažem da sam tokom tog kratkog druženja mogao da primetim da su i Kevin i Lizi sasvim, da tako kažem obični ljudi, ili možda je bolje reći skromni u odnosu na svetsku slavu koju su dostigli, vrlo raspoloženi za druženje sa nama, umetnicima koji još nisu iskusili slast slave svetske zvezde, ukratko izuzetno prijatni ljudi koji ostavljaju utisak vredan dugog sećanja.

Veliki broj muških izvođača iz Makedonije imao je sličnu sudbinu da iz ovih ili onih razloga budu upoređeni sa Tošetom Proeskim. Ta poređenja nisu zaobišla ni tebe, kako reaguješ na njih? Toše Proeski je jedan jedini i neponovljivi umetnik i čovek. Njegova tragična smrt teško je pala svima nama koji smo ga voleli, kojima je bio uzor i primer kako postati i ostati veliki. On nam je ostavio veliko nasledstvo i neprocenjiv primer predivne ličnosti kakvoj svi treba da stremimo. U nekom od prethodnih odgovora već sam rekao da je Toše imao poseban značaj na početku moje karijere, ali ni tada a ni sada nisam želeo da kopiram njegov način interpretacije ili nastupa, on je jedinstven i smatrao sam da je za mene kao čoveka i umetnika bolje da od Tošeta i drugih uspešnih umetnika učim kako da postanem bolja osoba u svim sferama života i da moju muziku i poruku koju šaljem kroz svoju muziku učinim jedinstvenom. Nadam se da će publika prepoznati ovu moju nameru i nadam se da će me prihvatiti kao Igora Mitrovića. Toše je Toše, legenda čije ćemo umetničko delo čuvati s ponosom i poštovanjem. Šta možemo da očekujemo od tebe i koji su tvoji planovi za budućnost? Imam dosta planova koje tek treba da realizujem a u onoj nezgodnoj fazi su kada još uvek o njima ne mogu javno da pričam.  Uskoro ću imati premijeru spota za pesmu Lažljiva čiji su autori gospodja Ana Morgan – Petrović, moja draga prijateljica i autorka koja je stvorila mnoge lepe pesme koje sam pevao na raznim internacionalnim festivalima i Boban Apostolov Gianni, takodje moj dragi prijatelj koji je svojim aranžmanima obojio muziku i tekst mojih pesama. Spot za Lažljivu radio sam sa Dariom Jankovićem, pregovaram sa izdavačkim kućama oko objavljivanja mog prvog albuma i iskreno se nadam da će i publika u Srbiji čuti i voleti moje pesme.

POSLEDNJE VESTI