Search
Close this search box.

Nagrade za „Parazit“, Pitta, Zellweger: Ovo su dobitnici Oskara 2020.

Oskar za najbolji film dodeljen je južnokorejskom filmu Parazit, za koji je Oskara dobio i njegov reditelj Bong Džun Ho, dok je Joaquin Phoenix nagrađen za najbolju mušku, a Renee Zellweger za najbolju žensku glavnu ulogu.
„Parasite“ je prvi film u istoriji koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljeg filma. „Sve vreme ste nas podržavali i niste se ustručavali da nam dajete snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom“, poručila je ekipa filma tokom preuzimanja nagrade. „Parasite“ je osvojio ukupno četiri Oskara – za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenario, tri Oskara dobio je film „1917“ – za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su „Once Upon a Time… in Hollywood“ i „Le Mans ’66“ osvojili po dve nagrade. Uloga u filmu „Joker“ donela je prvog Oskara Joaqinu Phoenixu, koji je tako postao drugi glumac u istoriji koji je za ulogu Džokera dobio Akademijinu nagradu. Pre njega posmrtno je dodeljena Heatu Ledgeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film „Vitez tame“. Zahvaljujući na nagradi istakao je kako mu je gluma podarila izvanredan život te da misli kako se ovakve prilike trebaju koristiti kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorišćavanja prirode. Renee Zellweger Oskara je osvojila za ulogu slavne glumice Judy Garland u filmu „Judy“. „Ova godina u kojoj sam slavila Judy Garland bila je podsetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsećamo se ko smo“, rekla je ona. https://www.youtube.com/watch?v=dBMgCYiH-fs Podsetila je da Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu te da ovu nagradu smatra produžetkom njene ostavštine. Renee je već 2004. osvojila nagradu za sporednu glumicu za film „Cold Mountain“, a uz to ima još dve nominacije. Ceremonija je i ove godine održana bez domaćina. Na bini su se smenjivali glumci koji su saopštavali imena dobitnika nagrada u određenim kategorijama.

Spisak dobitnika Oskara

Najbolji film: „Parasite“ Glavna muška uloga: Joaquin Phoenix (Joker) Glavna ženska uloga: Renee Zellweger (Judy) Sporedna muška uloga: Brad Pitt (Once Upon a Time… in Hollywood) Sporedna ženska uloga: Laura Dern (Marriage Story) Režija: Bong Džun Ho (Parasite) Originalni scenario: Parasite (Bong Džun Ho, Han Džin Von) Adaptirani scenario: Jojo Rabbit (Taika Vaititi) Međunarodni film: Parasite (Južna Koreja) Fotografija: 1917. Montaža: Le Mans ’66 Scenografija: Once Upon a Time… in Hollywood Kostimografija: Little Women Šminka: Bombshell Originalna muzika: Joker (Hildur Guonadotir) Originalna pesma: „(I’m Gonna) Love Me Again“ (Rocketman/ Elton Džon) Zvuk: 1917. Montaža zvuka: Le Mans ’66 Vizualni efekti: 1917. Animirani film: Toy Story 4 Kratkometražni animirani film: Hair Love Dokumentarni film: American Factory Kratkometražni dokumentarni film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) Kratkometražni igrani film: The Neighbors’ Window

POSLEDNJE VESTI