Najkontroverznije scene seksa u filmovima!

Po nekim istraživanjima, scene seksa u filmu su glavni mamac za punjenje bioskopskih blagajni. Iako umemo da se zgrozimo nad eksplicitnim prikazima seksa, ipak se pokazalo da za uspeh filma obično važi “što više, to bolje”!

Marlon Brando i Marija Šnajder u filmu "Poslednji tango u Parizu"

Među prvima je na tu kartu zaigrao velikan ranog filma, Sesil B. DeMij. Početkom 20-ih godina prošlog veka sablažnjavao je javnost svojim filmovima poput “Manslaughter” i “Deset zapovesti”, testirajući granice dopuštenog prikaza golotinje, seksa i razvratnosti na velikom ekranu.

Nakon DeMija, žeđ publike za seksualnim pikanterijama zadovoljio je Vilijam A. Velman svojim kultnim delom “Wings” iz 1927. godine. Osim što je bio prvi film u istoriji koji je osvojio Oskara, publiku je zaprepastio prvim poljupcem dvojice muškaraca.Međutim, to su bili tek počeci duge filmske tradicije šokiranja javnosti eksplicitnim scenama seksa.

Podsetimo se nekih od najkontroverznijih:

“Poslednji tango u Parizu”, iz 1972. godine

Film Bernarda Bertolučija nastao je iz njegovih ličnih maštarija, a rezultat na filmu bio je toliko kontroverzan da je reditelj završio na sudu u rodnoj Italiji. Iako je optužnica da snima ilegalnu po**ografiju odbačena, Bertoluči je na pet godina lišen svih građanskih prava, uključujući i pravo na glasanje. Priča o sredovečnom Amerikancu koji se nakon samoubistva svoje žene prepušta sadomazohističkoj i psihotičnoj vezi sa mladom Parižankom danas je publici u sećanju uglavnom zbog scena seksa, a najviše zbog zloglasne scene sa maslacem. Iako je scena analnog seksa uz pomoć maslaca simulirana, suze na licu Marije Šnajder su stvarne, prouzrokovane šokom i iznenađenjem. Naime, spomenute scene nema u scenariju, nego je Marlon Brando odlučio da improvizuje, ne konsultujući se pritom sa svojom partnerkom. Zanimljivo je da su, uprkos kontroverznom statusu filma, reditelj Bertoluči i Marlon Brando nominovani za Oskara.

“Cruising”, iz 1980. godine

Davno pre nego što su “Planina Brokeback” i “Milk” izazvali proteste zbog homoseksualnog ljubakanja, Cruising je izluđivao publiku zbog prikaza fetišističkog i nasilnog gej seksa. Film započinje upozorenjem da prikazuje samo jedan segment homoseksualnog miljea, međutim homoseksualne grupe su ga uprkos tome shvatale kao anti-gej oglasom. I danas se film smatra homofobnim, u bioskopskim blagajnama je propao, a što je najgore doveo je do povećanja nasilnih zločina nad homoseksualcima. I najokoreliji obožavaoci Al Paćina pokušavaju da zaborave da je upravo on glumio glavnog protagonistu usred brojnih scena prikaza homoseksualnog seksa. Jedna od najkontroverznijih i najčešće komentarisanih je scena takozvanog fistinga u noćnom klubu, koja je i u današnje vreme tolerancije naspram homoseksualne tematike podjednako uznemirujuća kao i pre skoro trideset godina kad je film prvi put prikazan.

“Devet i po nedelja”, iz 1986. godine

Vruće ljubavne scene između seksipilne Kim Besindžer i tada popularnog “opasnog momka” Holivuda, Mikija Rurka, uznemirile su podjednako i javnost i kritičare. “Devet i po nedelja”‘ bio je prvi visokobudžetni film sa eksplicitnim seksualnim prizorima nakon “Poslednjeg tanga u Parizu”. Bizarna romansa koja obiluje scenama kreativnog, ali i prilično perveznog seksa rasplamsala je maštu i mnogih snimatelja koji su svoja kasnija ostvarenja posvetili ovom kultnom erotskom klasiku kopirajući najpoznatije scene, poput seksualnih igrica sa hranom ili kockice leda na golom telu Kim Besindžer. Evropska publika imala je zadovoljstvo da gleda u bioskopima punu verziju filma, dok su scene masturbacije i uverljivog prikaza seksa bile previše za američku publiku koja je morala da se zadovolji skraćenom i pitomijom verzijom.

“Poslednje Hristovo iskušenje”, iz 1988. godine

Reditelj Martin Skorseze znao je i pre premijere filma da mu predstoji borba sa neshvatanjem hrišćanskog dela publike zbog prikaza potpuno golog Isusa na krstu, ali još više zbog prikaza seksa između Isusa i Marije Magdalene. Prvi bojkoti započeti su mesecima pre prvog prikazivanja, čim je procurela vest da takva scena postoji. Uvredu hrišćanstvu nije ublažila ni činjenica da su sporni kadrovi samo deo vizije u kojoj Đavo stavlja Isusa na iskušenje, a prerasli su u svojevrsni bojkot hrišćanske publike. Na samom kraju, publika je u nimalo hrišćanskom duhu pribegla nasilju. Bojkoti su kulminirali u Francuskoj, gde je grupa vernika javno najavila svoj dolazak na bioskopsku premijeru, koja se završila Molotovljevim koktelom bačenim na filmsko platno.

“Romansa X”, iz 1999. godine

Kad se ovaj film pojavio, Pol Verhoeven je žario i palio Holivudom dotad neviđenim prizorima seksa u “Niskim strastima” i “Showgirls”, međutim “Romansa X” je pokazala da je Verhoeven mala beba prema rediteljki Ketrin Brijo. Iako film prikazuje nesimulirani felacio i penetraciju, nekim čudom nije završio na policama rezervisanim za po**o filmove. Objašnjenje je jednostavno – rediteljka ipak ne koristi seks isključivo kao očiti mamac za gledaoce, nego kao alat za prepričavanje emotivnog značenja seksualnog aspekta ljubavne veze. Uz prvi prikaz erekcije na filmu i brojne scene nesimuliranog seksa, ovaj film se smatra prekretnicom u filmskom prikazivanju nepo**ografskog seksa.

“Nepovratno”, iz 1999. godine

Film Gaspara Noea bio bi dovoljno kontroverzan samo zbog scene brutalnog i vrlo realističnog razbijanja glave aparatom za gašenje požara, ali najviše zgražavanja izazvao je izuzetno nasilnim i bolno dugim devetominutnim prikazom analnog silovanja i premlaćivanja lepe Alex, koju je uverljivo odglumila Monika Beluči. Kako bi pojačao neugodnost kod gledalaca za vreme ubistva i silovanja, reditelj Noe prvih trideset minuta filma je “začinio” skoro nečujnim zvukom frekvencije 28 Hz. Sličnu buku stvara potres, a kod ljudi prouzrokuje vrtoglavicu, mučninu, čak i povraćanje. Kad se sve sabere u jednu celinu, “Nepovratno” se smatra filmom koji drži rekord po broju gledalaca koji su napustili bioskopsku salu u sred prikazivanja.

“9 orgazama”, iz 2004. godine

Film prati ljubavnu vezu mladog Meta i Lize, čija strast su koncerti rok grupa, nakon kojih neminovno sledi ispoljavanje strasti u krevetu. Iako će se mnogi mladi verovatno poistovetiti sa romantičnom idejom filma, makar u mašti, poenta cele priče je upravo u nesimuliranom seksu i scenama u kojima se “sve vidi”, od penetracije do ejakulacije. Kjeran O’Brajen i Margo Stili, dvoje glavnih protagonista, upoznali su se samo tri dana pre snimanja, a van seta nisu međusobno komunicirali kako njihov odnos izvan filma ne bi uticao na hemiju tokom snimanja.

“Shortbus”, iz 2006. godine

Film reditelja Džona Kamerona Mičela premijeru je doživeo na festivalu u Kanu, a nedugo zatim i prikazivanje na Toronto International Film Festivalu. Obe manifestacije dotad nisu prikazale eksplicitnije scene seksa. Priča o emotivno siromašnim Njujorčanima začinjena je prikazima nesimulirane masturbacije, orgija, sadomazohističkog bičevanja, ejakulacije kao i  seksa trojice muškaraca. U poslednjoj sceni po prvi put u mainstream filmu prikazuje se oralni seks dvojice muškaraca, a scenu potencira treći učesnik koji svom ljubavniku koji prima felacio peva američku himnu u anus. Za divno čudo, film je podigao neverovatno malo prašine, nije uzrokovao nijedan bojkot hrišćanskih grupa, ukazujući na mogućnost da je današnja javnost spremna na realističan prikaz seksualnog odnosa sa svim njegovim aspektima.

“Požuda, oprez”, iz 2007. godine

Poslednje ostvarenje oskarovca Anga Lija još je kontroverznije od “Planine Brokeback”. Film je doživeo nekoliko izmena kako bi uopšte dospeo u bioskope, a i cenzurisana verzija pršti prizorima seksa za koji se i danas vode rasprave da li je simuliran ili stvaran. Sa političkim intrigama prepliću se scene sadomazohističkih seksualnih igrica koje, prema rediteljevim rečima, imaju za svrhu prikazati emotivnu stranu ljudske intime i transformaciju likova kroz upoznavanje sopstvenog tela.

Eto vam raznih ideja koje filmove da uzmete da gledate sa devojkom ili dečkom… ;)

Izvor: Tportal.hr

Povezane vesti

Back to Top