Noć muzeja: Meci kojima su ubijeni kralj Aleksandar i Draga Mašin

Jedno revolversko zrno kojim je ubijena Draga Mašin, kao i jedno koje je nađeno u sobi gde je izvršen atentat na kraljevski par Obrenović biće izloženi 16. maja u okviru Noći muzeja.Dr Jelena Simić, kustos Muzeja nauke i tehnike, kaže da će posetioci izložbe „Kobni maj 1903“ u okviru 12. manifestacije Noć muzeja moći i da čuju priču o ovom događaju, ali da vide i izvod iz obdukcionog nalaza.

Zaverenici su u noći između 29. i 30. maja 1903. (po starom kalendaru), nakon ulaska u dvor, pretraživali prostorije u potrazi za kraljem Aleksandrom Obrenovićem i kraljicom Dragom Mašin. Po pronalasku tajne prostorije, vrata su razbijena, i na kraljevski par je pucano iz revolvera. Tela kraljevskog para Obrenović izmasakrirana su sabljama i izbačena kroz prozor u dvorsku baštu.

U okviru postavke „Kobni maj 1903“ u Muzeju nauke i tehnike – Odeljenju Muzej Srpskog lekarskog društva biće prikazan tekst izvoda iz obdukcionog protokola tela kralja Aleksandra i kraljice Drage koji je u Institutu za sudsku medicinu u Lundu (Švedska) pronašao 1991. dr Slobodan Savić, profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Odštampan tekst na engleskom jeziku nalazio se na zidu lekarske sobe, a poreklo teksta niko od kolega u Švedskoj nije znao.

Povezane vesti

Back to Top

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.