in

Novak i Jelena Đoković unajmili trenera za mozak

Novak i Jelena Đoković nedavno su unajmili trenera za mozak.

Naime, teniser i njegova supruga smatraju da je pored fizičkog zdravlja, jako bitno i psihičko. Sa njima radi jedan je od najpoznatijih stručnjaka i trenera za moždanu efikasnost Džim Kvik, koji je nedavno učestvovao u okviru Novakovog projekta “Samosavladanje”.

Kvik je Novaku i Jeleni savetovao da je važno da se bore protiv svih automatskih negativnih misli.

„Ako redovno govorite sebi da ne možete nešto, ili da ste prestari za nešto, ili da niste dovoljno pametni da nešto uradite, nećete to ni uraditi,“ kaže Kvik.

Na primer, ako primetite misao koja kaže da ne možete da naučite da programirate, odmah recite sebi: „Ja to mogu da naučim“. S vremenom, on kaže da će te negativne misli početi da nestaju i tako ukloniti prepreku učenju.

Ono što jedete je važno, smatra Kvik, naročito kada je reč o sivoj masi u vašem mozgu, koja čini spoljni sloj mozga koji je uključen u kontrolu mišića i senzornu percepciju kao što su vid i sluh, pamćenje, govor i donošenje odluka. Zato Kvik predlaže da jedete jednu porciju dnevno onog što se naziva „hrana za mozak”. Takođe smatra da je čitanje odlična vežba za vaš um.