Otvoren peti Mikser festival!

Peti Mikser, najveći regionalni festival kreativnosti i inovacija, svečano je otvoren sinoć u zgradi Beogradske zadruge (Geozavoda), izvođenjem Akademskog hora Collegium Musicum.

Festival je zvanično otvorila Maja Lalić, kreativni direktor Miksera, skrenuvši pažnju na temu ovogodišnjeg festivala Tranzit, kroz koju se postavlja pitanje kako da se utiče na promene ne samo zgrade Geozavoda, već i cele Savamale.

Ispred same zgrade otkriven je simbolični spomenik velikom zadužbinaru Luki Ćeloviću-Trebinjcu, koji je podigao zgradu Geozavoda i mnoge druge u Savamali, pretvorivši ovaj deo grada od poplavljenog Malog pijaca u najurbaniju gradsku četvrt toga doba. Ovim činom Mikser festival želi da skrene pažnju na zaboravljenog dobrotvora Beograda, koji nikada nije dobio pravi spomenik, i čije su zadužbine u Savamali, koje su među najlepšim primerima arhitekture Beograda, prepuštene propadanju.

U zgradi Geozavoda otvorene su i dve izložbe – najveća izložba mladih regionalnih dizajnera Ghost Project: Dizajn u tranziciji u šalter sali i izložba dizajnera iz Makedonije Ministry of Pleasure na prvom spratu.

Šta će se do 2. juna dešavati u Savamali pogledajte na zvaničnom sajtu festivala i na njihovoj FB stranici.

Povezane vesti

Back to Top