Ovo je 7 tajni stihova albuma ‘Born this way’ koji je pre 6 godina postao #1 na današnji dan

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Magazin Billboard je odao počast Lady Gagi zato što je pre tačno 6 godina njen, po mnogima najepohalniji, album Born this way postao broj jedan na njihovoj listi najprodavanijih albuma na svetu. Iako su ovaj album voleli milioni, sama pevačica je naknadno priznala da joj je bilo potrebno da snimi vrcavi pop album kao što je bio ARTPOP budući da je Born this way nastao tako što je otvoreno na videlo iznela sve svoje nesigurnosti tokom odrastanja i sazrevanja, kao i neke od najmračnijih delova iz tog perioda.

U to ime, odlučili smo da otkrijemo neke od tajni sakrivenih u tekstovima pesama, koje su promakle čak i najvernijim fanovima kontroverzne pevačice.

  • Marry the Night je, prema rečima same Gage, najdraža pesma koju je napisala za ovaj album zato što nosi najsnažniju poruku. „Dugo mi je trebalo da prihvatim činjenicu da i ja posedujem mračnu stranu, odnosno da nisu baš sve crte mog karaktera pozitivne. Mene čine i dobra i loša strana i tek kada sam naučila da volim obe postala sam zadovoljna sobom“, izjavila je jednom prilikom ona. Osim toga, drugi razlog zbog posebnog mesta koje ova pesma ima u njenom srcu su i podsećanja na vezu sa najvećom ljubavlju njenog života (pored Taylora KinneyaLüc Carla sa kojim je raskidala nekoliko puta, ali mu se uvek iznova vraćala. Konobar kog dva puta ljubi u ovoj pesmi je upravo on, kao što se i njegov automobil, nazvan Ginger, spominje u trećoj strofi pesme, kada poručuje da ne želi da mu štiklama napravi rupe na sedištima jer su tu vodili ljubav. Njemu su, uostalom, posvećene i pesme Heavy Metal Lover, Electric Chapel You and I.

  • Zanimljivo je i to da je Luc Carla u spotu You and I glumio upravo Taylor Kinney, koga Gaga nije poznavala pre snimanja tog spota. Sa Kinneyjem je nakon toga bila nekoliko godina u vezi, ali do medija nije došla informacija da ga je prevarila sa Luc Carlom. Naime, u pesmi You and I Gaga govori o tome kako je njihovo jurenje jedno drugog trajalo celih 6 godina, dok se u pesmi Brooklyn Nights (koja je godinu dana nakon objave ovog albuma završila na internetu) govori o njihovom poslednjem sastanku kako bi vodili ljubav poslednji put pre nego što se zauvek raskinu, prilikom čega Gaga taj susret naziva završnicom 7 godina njihovog turbulentnog odnosa (7 years of our bad luck dating).

  • Government Hooker je, zapravo, ispevana iz perspektive Marilyn Monroe, a upućena je (kome drugom?) Johnu Kennedyju. 
  • Intro pesme Bad Kids preuzet je iz pesme They don’t care about us Michaela Jacksona, sa tom razlikom što Gaga reč garbage menja u horse shit. (Baš nas briga za to što govore. Dosta je više sa tim sr*njem!)

  • Najveća zabuna koju je Gaga napravila na ovom albumu nastala je oko pesama Judas i Bloody Mary. Iako naslovi pesama jasno upućuju na Judu, apostola koji je izdao Isusa Hrista, i Krvavu Meri, duha koji se pojavljuje u ogledalu i predviđa budućnost, oni zapravo nemaju mnogo veze sa samim pesmama (osim što je muškarac kom je posvećena pesma Judas nazvan tako jer je izdajnik). Međutim, ključevi za razumevanje ove dve pesme nalaze se u apokrifnom Jevanđelju po Magdaleni, koje Crkva ne priznaje, dok mnogi veruju da ga je zaista napisala Marija Magdalena, te da je bila jedan od najbližih Hristovih apostola. Prema ovom jevanđelju, zbog toga što je žena apostol najveći je problem je imao Sveti Petar, a upravo je njemu i upućena pesma Judas. Naime, u ovoj pesmi (ispevanoj iz ugla Marije Magdalene, koja je prema kanonizovanoj Bibliji oprala Isusu noge suzama i obrisala je kosom (što se spominje u prvoj strofi ove pesme)), osim imena Jude u refrenu sve drugo upućuje na Svetog Petra: 1) Čak i kada me tri puta izda – Juda je jedanput izdao Hrista, dok je Sveti Petar to učinio tri puta, kao što je i sam Isus prorekao; 2) Čak su mu i proroci oprostili – Judi, prema Bibliji, nije oprošteno za izdaju, dok Petru jeste; 3) Cigla na kojoj se može izgraditi kuća, koja se spominje u drugoj strofi, zapravo je opštepoznati simbol Svetog Petra, koji je kamen na kom će biti podignuta crkva.

  • Kao što je već rečeno, ni Bloody Mary nema nikakve veze sa Krvavom Meri, nego ponovo sa Marijom Magdalenom (za koju je Gaga otvoreno rekla da ju je glumila u spotu za pesmu Judas). U ovoj pesmi se ponovo tematizuje Jevanđelje po Magdaleni, u koje su navodno verovali i najveći renesansni umovi. Jedan od njih se i spominje u pesmi, a to je Mikelanđelo koji će ljubav Magdalene i Hrista (koju su crkveni poglavari sakrili od vernika) ovekovečiti u kamenu (misli se na statuu Pieta (standardni prikaz u kom Bogorodica oplakuje Hrista nakon raspeća), za koju se već vekovima proučavaoci spore zbog čega je Bogorodica predstavljena toliko mlađom od Hrista (kada bi trebalo da bude u kasnim 40-im godinama). Pontius koji se spominje u pesmi je zapravo Pontije Pilat koji je osudio Hrista na smrt, dok je rešenje stiha Čekaću te na planinama iznad Pariza u tome što se upravo tamo nalazi Magdalenina crkva, u kojoj se veruje da je sahranjena.
Mikelanđelova Pieta (foto: Wikipedia)
  • Pesma Black Jesus / Amen Fashion napisana je za modnu reviju koju Gaga nikada nije imala. Ipak, taj san je ispunila na neki način u spotu za pesmu Applause, u kom se vide kadrovi revije u kojoj ona upravo izgleda kao opozitna verzija Isusa.

POSLEDNJE VESTI