Search
Close this search box.

Ovo su najbolji muzički spotovi u 2016. godini

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

#LEMONADE The Visual Album. Available now on BEYONCE.TIDAL.COM

Фотографија корисника Beyoncé (@beyonce) дана


Početak nove godine je uvek i vreme da se podsetimo muzičkih spotova koji su obeležili proteklu godinu.

Kao i svaka prethodna, i 2016. je donela veliki broj novih umetnika, dok su nama dobro poznate muzičke zvezde novim hitovima učvrstile svoje pozicije na svetskoj top listi.

Muzičke dive su uvek postavljale trendove, pa je tako i jedan od noviteta, koji je ove godine doživeo ekspanziju, uspešno predstavila Beyonce, izbacivši u aprilu svoj novi album pod nazivom Lemonade. Naime, ona je odlučila da snimanje kratkih mužičkih spotova više nije in, pa je rešila da napravi dugometražni muzički film. Njen primer su sledile i mnoge druge poznate ličnosti, pa smo imali prilike da, na jednom mestu preslušamo sve pesme izvođača kao što su Drake, The Weekned, Todrick Hall itd.

Da se podsetimo najboljih mužičkih spotova iz ove godine:

1. Beyonce, Formation (i kompletan Lemonade album)

Kontroverzan album, koji je pevačica predstavila bez neke prethodne najave, izazvao je spekulacije o navodnoj prevari njenog supruga, Jay-Zija. Nakon premijere, publika je povela raspravu o tome da li je diva svoj šesti studijski album zaista posvetila svom mužu, javno mu poručivši šta zaista misli i zna. Da li je sve bio samo marketinški trik, ili se iza toga krije nešto više, Queen B nije ni do danas obrazložila, a nešto više o ovom maestralnom albumu, pročitajte OVDE.

Iako su sve pesme predstavljene u ovom filmu vredne pomena, najviše se ipak istakla numera Formation, u kojoj se Beyonce bavi uvek aktuelnom temom rasizma i govori o nezadovoljavajućem ponašanju prema Afroamerikancima, pa se zato ovaj video i našao na prvom mestu.

2. David Bowie, Lazarus

Ovu godinu ćemo pamtiti i po gubitku nekih od najvećih umetnika, među kojima i čoveka koji je bio mnogo ispred svog vremena, David Bowiea. David je bio vizionar, pa je, shodno tome, nekako prigodno što njegov poslednji rad govori o borbi da se oseća slobodno, sve do gorkog kraja. Iako ga zdravlje nije služilo tokom snimanja ovog mužičkog videa (što je naglašeno scenama u bolničkom krevetu), izvanredni duh ovog umetnika ni u jednom trenutku nije bio zahvaćen opakom bolešću. Iako su mnogi umetnici, nakon njegove smrti, na različite načine odali poštovanje Bowiju, i iako će mnogi, kako se približava godišnjica, tek izaći sa novim načinima da se zahvale ovom čoveku na njegovom doprinosu istoriji muzike, teško da će iko prevazići tribute koji je David podario sebi.

3. Solange, Cranes in the Sky

Druga Knowles sestra našla se na trećem mestu liste sa svojom numerom Cranes in the Sky, za koju se čini da nema početak i kraj, ali ima sredinu: seriju prikaza same Solange, kojoj se, u pojedinim kardovima, pridružuje jos par devojaka, u cilju portretisanja bola. Spot slavi tamne žene, tamnu eleganciju i pokazuje kakav život bi one mogle da vode kada bi bile nesputane.

4. PUP, Sleep in the Heat

Tuga ne poznaje granice. Osoba može osećati istu (pa čak i goru) bol nakon gubitka kućnog ljubimca ili nekog rođaka. Kako reći „Uradio sam sve što sam mogao“, „Volim te“ „Zbogom“ čovekovom najboljem prijatelju? Spot, u kom glavnu ulogu tumači mlada zvezda serije Stranger Things, nema odgovor na to pitanje, ali savršeno ilustruje neraskidivu vezu između deteta i njegovog krznenog prijatelja.

5. Leon Bridges, River

Kada je Leon premijerno objavio ovaj video, na početku Meseca istorije američkih crnaca, nije slutio da će postići toliki uspeh. Istaknuta karakteristika spota je kiša, koja je ključna u procesu isceljenja, koji River pokušava da dočara, ali takođe kazuje da ta ista kiša nikada stvarno ne prestaje. Sve što mi možemo da uradimo je da naučimo da dišemo kroz konstantan osećaj davljenja. Voda može da ugasi vatru, ali samo na određeno vreme.

6. Rihanna ft. Drake, Work

Iako je numera Work navela mnoge kritičare da otvore rasprave o kvalitetu današnje muzike, komentarišući besmisleni tekst i pogubni uticaj koji ovakve pesme imaju na kulturno obrazovanje današnje omladine, činjenica je da su Rihanna Drake izazvali rekaciju publike, bila ona pozitivna ili negativna. Svaka saradnja ovog bivšeg para se pokazala i više nego uspešna, pa ni ova nije izuzetak – video je prikupio više od 800 miliona pregleda i polako se približava prvoj milijardi.

7. Kanye West, Fade

Svi su bili iznenađeni kada je Kanye objavio video u kom ni on, ni njegova žena Kim Kardashian, nisu poneli glavne uloge. Umesto toga, ovaj ekscentrik je angažovao Teyanu Taylor, glumicu, tekstopisca i modela izvajanog tela. Spot prikazuje Teyanu koja izvodi trominutnu plesnu tačku, po uzoru na film Flashdance, a zatim završava pod tušem sa manekenom. Slobodno možemo reći da je malo ko ostao imun na čari zgodne melaskinje.

8. ANOHNI, Drone Bomb Me

Nekada su najbolji muzički spotovi teški za gledanje, a još teži za stvaranje. ANOHNI je originalno izrazila svoju kritiku o sve popularnijoj upotrebi dronova u ratu od strane američke vojske.  Za potrebe videa, ANOHNI je angažovala supermodela Naomi Campbell, koja je emotivno ilustrovala obe strane – i bombu i žrtvu – u ovom samodestruktivnom scenariju.

9. DJ Shadow ft. Run the Jewels, Nobody Speak

Pre nešto više od mesec dana, činilo se neverovatnim da sastanak UN članova, ili bilo koje okupljanje svetskih lidera, može da se pretvori u nešto divljačko, ali, imajući u vidu događaje od 9. novembra, čini se da je politička pristojnost stvar prošlosti. Upravo to su DJ Shadow i Run the Jewels fantastično predstavili u svom ostvarenju Nobody Speak.

10. Kendrick Lamar, God Is Gangsta

Tehnički, Lamar je ovu numeru premijerno objavio poslednjeg dana 2015, uoči Nove godine, pevajući o mizernom čoveku koji ima problem sa alkoholom i prezire sebe – ne baš praznično raspoloženje. Dve nedelje kasnije, na YouTube-u se pojavio i spot, koji za cilj ima da pomogne ljudima koji se bore sa mentalnim bolestima i da naglasi da nema sramote u tome da, u kritičnim trenucima, osoba potraži pomoć. Moćno.

Čini se da je 2016. godina bila prilično zanimljiva i revolucionarna, te sa nestrpljenjem isčekujemo nova muzička dela poznatih umetnika, a dotle ćemo uživati u ovogodišnjim ostvarenjima.

POSLEDNJE VESTI