Odgovori na sva pitanja: Šta se krije iza albuma ‘Lemonade’?

(foto: Instagram)

6. studijski album jedne od najpopularnijih pevačica na svetu podigao je veliku prašinu i otvorio brojna pitanja. Da li je Jay-Z varao svoju suprugu Beyonce? Da li je sve to marketinški trik kako bi se album bolje prodavao? Da li mu je oprostila? Ili to 34-godišnja pevačica razorno moćnog glasa, ipak, peva o braku svojih roditelja? A svi odgovori su, zapravo, tu, na samom albumu nazvanom Lemonade, i istoimenom filmu koji prati ovo izdanje.

To da li je prevara, koja je lajtmotiv svih pesama na albumu, stvarna ili fingirana, manje je bitno za umetničku stranu ovog projekta. Ipak, zanimljivo je to kako smo bili spremni da poverujemo svaki put da se jedan od najuticajnijih parova u muzičkoj industriji razvodi sve dok su oni to poricali, a kako se sada otvoreno preispitivanje krize u braku smatra lažnim.

Album Lemonade je, kao i njegov prethodnik, objavljen bez prethodne najave i, protivno dosadašnjim pravilima šoubiznisa da se ekranizuje svega nekoliko singlova, Beyonce je još jedanput snimila spotove za svaku od 12 pesama ponaosob. Međutim, osim što je vizuelna nadgradnja pesama sa ovog albuma mnogo mračnija, anksioznija i agresivnija u odnosu na vrcavo-erotični Beyonce iz 2013. godine osnovnu razliku čini to što su svi ti pojedinačni spotovi spojeni u smisaonu celinu koja prati jednu kompaktnu priču koja tek povremeno zađe u neke druge rukavce, ali se nikada ne rasipa i ne udaljava previše od dominantnog toka.

Film Lemonade je delo više režisera (među kojima se nalaze i čuveni Jonas Akerlund i Melina Matsoukas) na čelu sa Kahlilom Josephom čija je prepoznatljiva estetika obeležila celo ovo ostvarenje, te otuda ne treba da čudi što se radnja pesama ne poklapa sa onim što možemo da vidimo na ekranu nego je akcenat na stvaranju atmosfere, kao i zbog čega su izostale plesne partije po kojima je Queen B prepoznatljiva.

Celom ovom projektu zaokruženost daje maestralna Warsan Shire, 27-godišnja pesnikinja poreklom iz Somalije. Njene ranije objavljene zbirke pesama, a prevashodno Učim majku kako da me rodi, su osvojile značajna priznanja, a to što su baš njeni stihovi adaptirani za potrebe ovog filma nije slučajno. Osim teme prevare, motiv rasizma i viševekovnog nekorektnog odnosa prema Afroamerikancima je najdominantniji u celoj priči, te će otuda Beyonce ovom prilikom dati šansu brojnim mladim umetnicima crne boje kože da se umetnički izraze u brojnim aspektima filma, a sama Shire će obeležiti film stihovima koji pogađaju u samu srž, a koje će pevačica recitovati kao uvode u muzičke kompozicije.

(foto: Screenshot)

Film prolazi kroz 12 etapa koje svojim nazivima ukazuju na stadijume u kojima se Beyonce nalazi u periodu svog života u kom mora da se suoči sa tim da je osoba sa kojom je savila porodično gnezdo razrušila taj isti dom konstantnim prevarama.

Podsećaš me na mog oca. I on je bio mađioničar koji je mogao da bude na dva mesta istovremeno. Nastavio si tradiciju svih muškaraca u mojoj porodici, a to je da se vraćaš u naš dom u 3 ujutru i da me lažeš. Šta to kriješ od mene?”, zapitaće se ona pre nego što se baci sa vrha zgrade, ali ovo metaforičko samoubistvo će se završiti padom u porodičnu kuću potopljenu od podova do plafona jer nekada srećna žena sada ima osećaj kao da se guši jer sluti da je sve ono na čemu su počivali njeni temelji jedna velika laž.

U daljim monolozima ćemo saznati koje je sve faze prošla pitajući se da li joj je neveran onaj koga voli više od sebe, a nakon toga i na koje se sve načine bori protiv te neumitne istine. “Ako je to ono što zaista želiš mogla bih da nosim njenu kožu preko svoje. Njenu kosu preko moje. Njene ruke kao rukavice. Njene zube kao konfete. Kožu sa njene lobanje kao kapu. Da se oslanjam na njenu grudnu kost kao o štap. Možemo svo troje da poziramo za fotografiju. Da ovekovečimo tebe i tvoju savršenu devojku.”

Nakon Intuicije, Poricanja Besa koji obiluju isuviše agresivnim segmentima, doduše prikazanim sa mirnoćom koja još više izaziva nelagodu, dolazimo do poglavlja Ravnodušnost Praznina. “I, šta ćeš reći na mojoj sahrani sada kada si me ubio? Ovde počiva ljubav mog života kojoj sam pucao u srce bez oružja u svojim rukama. Ovde počiva majka moje dece, rođene i nerođene. Počivaj u miru, moja istinska ljubavi, ti koju sam uzimao zdravo za gotovo. Njen Bog sluša. Njen Raj će biti ljubav bez izdaje. Pepeo pepelu, a prah k*rvama.”

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

Usleđuje faza u kojoj se Beyonce kratkotrajno otrgne od svega, provodi se i uživa u životu ne bi li mu dokazala da može bez njega i to postaje prvi momenat u kom on želi da je vrati, dok na njenu bol nije obraćao pažnju. Tu ona uviđa sličnost između situacije kroz koju prolazi sa nevernim suprugom i odnosa koji su imali njeni roditelji; otac koji je svoje dane proveo na ivici sigurnosti opijen adrenalinom koji mu takav život donosi i majka koja je izgubila godine čekajući ga da se vrati na pravi put i umiri njene strahove. Međutim, ona, iz odgovornosti prema majci, ne želi da ponovi taj obrazac i trudi se da pronađe korene muželjevog varanja koji, kako ona smatra, leže u nesigurnosti. “Kada sam se konačno vratila kući rekla sam mu da me pogleda u oči. Zašto se odričeš Raja? Zašto smatraš da ga ne zaslužuješ? Zašto se bojiš ljubavi? Zašto misliš da je nemoguće da se nešto tako lepo desi tebi? Zašto, kada si ti ljubav mog života…?”

Spas nalazi u veri; veri u Boga i veri u muškarca koji ju je izneverio jer je svesna da joj je to poslednje pribežište na ovom svetu.

(foto: Screenshot)
(foto: Screenshot)

Film Lemonade, obeležen odavanjem počasti crnoj rasi i pevačicinim korenima, okončava se prizorima porodične sreće i sekvencama iz privatnog života. U epilogu će, konačno, biti objašnjeno zbog čega album nosi takvo ime, kao i šta je esencija spokojnog života. Baš kao što je sve otpočelo poređenjem sa mađioničarom upravo se tako sve i završava.

“U posudu nasuti pola litra vode, šoljicu šećera, sok od 8 limunova i narendanu koru jedne polovine limuna. Tečnost više puta presuti iz jednog vrča u drugi. Procediti kroz čistu gazu.
Bako, ti si poput alhemičarke iscedila zlato iz života koji nije bio nimalo lak, zaklinjući se u sve lepe stvari koje su ostale u prošlosti. Pronašla lek tamo gde ga nije moglo biti. Otkrila si protivotrov u vlastitoj kuhinji. Razrešila si se kletve uz pomoć svoje dve ruke. Prenela si ove instrukcije svojoj ćerki, a ona svojoj.
‘Imala sam uspone i padove, ali sam uvek nalazila unutrašnju snagu da se uzdignem. Kada bi mi život servirao limunove ja bih napravila limunadu.’

Baka mi je, pored ovoga, takođe, rekla da ništa što ima istinsku vrednost ne može biti ugroženo bilo čim. Prava ljubav me je spasila. Sa svakom suzom došlo je iskpuljenje i ono što me je mučilo postalo je izvor moga spasa. Izlečićemo se. Počećemo iznova. 

Ti si mađioničar. Spoj me ponovo na isti onaj način na koji si me presekao napola. Učini da nestane žena koja sumnja u tebe. Publika tapše, ali mi je ne čujemo.”

Povezane vesti