Prati nas

Extra

Poznati podržali UNICEF i obeležili Svetski dan deteta

Više od 262 miliona dece ne ide u školu, 650 miliona devojčica stupa u brak pre svog 18. rođendana, a čak 5,4 miliona dece širom sveta je umrlo pre petog rođendana od bolesti koje se mogu lečiti. U Srbiji deca čine samo 17.3% stanovništva. 9.5% dece žive u apsolutnom siromaštvu. Skoro 20% dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30% dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu, 30% dece ispod 5 godina života nema ni 3 dečije knjige u kući, a 1 od 4 dece između do dve godine starosti je iskusilo fizičko kažnjavanje.

Ovo je samo deo porazne statistike koja je obeležila Svetski dan deteta koji se slavi širom sveta, a mnogobrojne poznate ličnosti i online inflenseri pridružili su se UNICEF-ovom izazovu #GoBlue ili #PlavoZaSvakoDete i pozvali sve da se uključe u rešavanje problema i zahtevaju bolju budućnost za svu decu.

Ambasadorka UNICEF-a Ana Ivanović među prvima je podržala akciju uz sledeću poruku: “Obrazovanje. Sigurnost. Ljubav. Zdravlje. Ovo je moja želja za svako dete. Molim vas da pomognete Unicefu u Srbiji da ovo ostvarimo i donirajte.”

Brojne poznate ličnosti i online inflenseri uključili su se kako bi podigli svest o problemima dece na dan kada se slave dečija prava. Među njima su bili i Goca Tržan, Jovana Joksimović, Sergej Ćetković, Stefan Buzurović, ali mlade snage Marina Ćosić, Andrija Jović, Marija Žeželj, Slaven Došlo i mnogi drugi…

Mlada influenserka Biljana Stojković postala je promoterka za mlade UNICEF-a.

Zvezda serije Čudnije stvari Millie Bobby Brown, proglašena je najmlađim ambasadorom UNICEF-a, a u obeležavanju Svetskog dana deteta pridružili su joj glumac Liam Neeson, pevačica Katy Perry i glumac Orlando Bloom.

Svetskim danom deteta obeležava se godišnjica Konvencije o dečijim pravima, a u Srbiji je podržan niz aktivnosti. Deca su sa umetnicima u mnogim školama iscrtavali murale, bili su gosti Narodne skupštine Republike Srbije, vođen je dijalog o problemima tinejdžera na konferenciji u Domu omladine, održane su aktivacije u šoping centrima. Akciju su podržale brojne institucije kao što je Filozofski fakultet i kompanije kao što je UNIQA osiguranje, koji su održali dečiji kolegijum.

Klikni da komentarišeš

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iz kategorije Extra

To Top