Pre 5 godina, oni su pokazali kako je to kad povređuješ nekoga koga voliš

Maybe that's what happens when tornado meets volcano (foto: Screenshot)
Maybe that’s what happens when tornado meets volcano (foto: Screenshot)

Pre 5 godina, početkom avgusta, burne reakcije je izazvala jedna pesma. Razlozi za to su bili brojni, a svaki sledeći je bio opravdaniji od prethodnog i davao je obilje materijala za komentarisanje i iznošenje mišljenja.

Pre svega, radilo se o kolaboraciji za koju nikada ne bismo pomislili da bi mogla biti realizovana, a kamoli da će nešto tako nespojivo zvučati toliko usaglašeno. Eminem RihannaIsti onaj Eminem koji je najveći deo svojih prethodnih 6 albuma posvetio prozivanju upravo onakvih pevačica kakva je RihannaIsta ona Rihanna koja je prošla kroz pakao partnerskog nasilja, kada ju je bivši dečko Chris Brown do te mere pretukao da joj je slomio nos i bio uzrok zbog kog joj je urađeno više operacija na licu, pa bi bilo sasvim očekivano da se kloni likova kao što je reper, koji i sam ima istorijat nasilničke prošlosti, ispraćen kako u medijima, tako i u pesmama posvećenim bivšoj supruzi Kimberly Scott.

Međutim, upravo ta činjenica što su doživeli isti problem, doduše u različito podeljenim ulogama nasilnika i žrtve, učinila je Rihannu i Eminema savršenim spojem jer su bacali posve drugačije svetlo na isti problem i oslikavali njegove različite aspekte.

Pesma Love the way you lie, koju potpisuje američka kantautorka Skylar Grey, spojila je u sebi reperov nefilterisani bes i kajanje, koji se smenjuju iz stiha u stih, kao i pevačicino priznanje da je i sama donekle kriva za situaciju u kojoj se našla, jer je pronašla ljubav u tom bolu.

“Volim je utoliko jače što više patim zbog nje”, priznaće u jednom momentu Eminem, što sa sobom nosi i jačinu cele ove pesme jer se bavi aspektom ljubavi o kom se malo ko osmelio da piše. U štampi su svakodnevno osvitali tekstovi skandalizovanih kolumnista koji nisu mogli da poveruju da je neko spreman sa toliko detalja da opisuje nasilje, fizičko i verbalno, nad osobom za koju tvrdi da je voli. Ali, prema Rihanninim rečima, upravo u tome leži tajna uspeha pesme jer je široka publika, od kojih mnogi nisu doživeli takvo nešto, dobila drugačiji uvid u destruktivnu i autodestruktivnu vezu, u kojoj je nemoguće opstati, ali ju je ujedno nemoguće i prekinuti.

Čuveni režiser Joseph Kahn, koji je mlađoj publici najpoznatiji po spotovima koje je uradio za poslednji album Taylor Swift, dodatno je upotpunio snagu ovako bolno iskrene pesme tako što je virtuozno dočarao smenu nasilja i ljubavi prateći turbulentnu vezu jedne od najlepših glumica današnjice Megan Fox Dominica Monaghana, zvezde Gospodara prstenova i serije Izgubljeni.

Love the way you lie postala je najprodavanija pesma u Britaniji 2010. godine, a samo u Americi je kupljeno preko 6 miliona primeraka singla.

Tri meseca kasnije, na internetu se pojavila i druga verzija, napisana iz Rihannine perspektive, gde se daje mnogo bliži uvid u to kako se ona oseća. Dok je originalna verzija pesme bazirana na muškom uglu, pa tome odgovara i brži, energičniji ritam, u Love the way you lie, part 2 preovladava baladični ton.

“Pa, možda sam ja, naposletku, mazohista, čim pokušavam da pobegnem od svega ovoga, ali ne želim da odem”, još jednom će brutalnom iskrenošću kupiti sve Rihanna.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.