Preminuo Đorđe Balašević

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima i legendarni muzičar Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini u Novom Sadu, potvrđeno je za RTS.

Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine gde se lečio od upale pluća.

Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Poznat kao jedan od najboljih tekstopisaca na ovim prostorima, Balašević nije oduvek bio svestan svog talenta, o čemu je svojevremeno pričao za magazin Story.

“Detinjstvo sam, kao i ceo dosadašnji život, proveo u istoj kući, a četiri generacije pre mene odrasle su na tom istom mestu. U svojoj kući se osećam originalnim, tu sam svoj na svome i tu odgajam svoju decu. U Ulici Jovana Cvijića, na koju danas ne možemo da izađemo zbog parkinga, proveo sam pravo tomsojerovsko detinjstvo. Imao sam pet godina stariju sestru Jasnu, koja nažalost više nije živa, ali uz nju sam rano naučio da čitam i postao pravo čudo od deteta. To mi se kasnije obilo o glavu, jer je za mene do osmog razreda sve bilo podređeno igri”, rekao je on svojevremeno za Story.

“Nikada nisam išao u muzičku školu, bio sam jednostavno muzikalan i stalno sam nešto pevušio u sebi. Nisam razumeo zašto je mojim vršnjacima čudno što umem da napišem tekst. Meni se podrazumevalo da to svako zna, a tek sam kasnije shvatio da imam poseban talenat. Bilo mi je osamnaest godina kada sam uzeo gitaru u ruke, i mada sam slušao brojne komentare da to ne radim jer je za sviranje kasno, počeo sam da pravim  pesme za koje sam znao da nikada neću moći nikome da ih objasnim. Sebe nisam smatrao muzičarem, već sam, kada god bih popunjavao neki formular u mesto za zanimanje upisivao – tekstopisac”, ispričao je Balašević.

POSLEDNJE VESTI