YouTube odlučuje: Da li je homofobičan humor govor mržnje ili slobodan govor?

Jutjuberi širom sveta već dva dana vode raspravu na društvenim mrežama zbog drame između  kontraverznog kreatora Stevena Crowdera i novinara i producenta Vox kanala Carlosa Maza. A ono što je počelo kao prozivka preraslo je u drasičnu reformu na YouTubu koja će direktno uticati na živote hiljada kreatora.

Naime, Carlos Maze se krajem prošlog meseca javno požalio zbog dugotrajnog zlostavljanja i vređanja koje trpi od strane Stevena, kada je na Twitteru između ostalog napisao:

Od kada sam počeo da radim za Vox, Steven Crowder snima video za videom kako bi ’dokazao’ da ono što pričam o Trumpovom režimu nije tačno. Svaki od tih klipova uključuje i konstantne prozivke na račun moje seksualnosti i nacionalnosti.

Carlos je uz tvit dodao i editovan video Stevena Crowdera koristeći prozivke kao što su kvir, Meksikanac ili gospodin gej sa Voxa. On je ovim putem zahtevao od YouTuba da reaguje i obriše Stevenov kanal, nakon čega je usledio Stevenov odgovor.

https://twitter.com/gaywonk/status/1136057689585410050

Steven je u svom klipu, objavljenom na YouTubu, izjavio da nije želeo da se njegove reči protumače kao homofobične ili rasističke prozivke, već kao humor i lično mišljenje, objašnjavajući:

Da li sam te ikada nazvao ’gej latino voditelj Voxa’? Naravno! Ali nisam očekivao da ćeš biti toliko uvređen time, ako uzmemo u obzir da je tvoj username na Twitteru Gay Wonk. Da li sam rekao da si kvir koji šuška dok priča? Stvarno se ne sećam, ali zvuči kao nešto što bih rekao. Ali zašto je to homofobična uvreda, kada sam sebe nazivaš kvirom? Stvarno sam mislio da je kvir jedan od najpogodnijih termina za LGBT individuu, ali ako ne razumem pravila molim vas ispravite me.

Njihova zavada je privukla veliku pažnju YouTube zajednice, ali i organizacija koje se bave pravima LGBTQ+ zajednice, zbog čega je ova platforma morala da reaguje. Oni su javno na Twitteru napisali da ne mogu da obrišu Stevenov kanal kao što  Carlos traži, jer nije prekršeno ni jedno pravilo, tj. ono što je Steven izjavljivao u svojim videima je slobodan govor i lično mišjnje:

Proverili smo sve klipove koji su prijavljeni i iako njegov odabri reči može da povredi nekoga, njegove objave ne krše pravila naše platforme. Za nas je jako bitno da svim kreatorima, od novinara do voditelja, dozvolimo da izraze svoja mišljenja. Mišljenja nekada mogu biti uvredljiva, ali ako ne krše pravila, klipovi će ostati na našem sajtu.

https://www.youtube.com/watch?v=oQbpbsY7qVQ&t=153s

Ovakav odgovor je jako uvredio Carlosa i ostatak LGBTQ+ zajednice, pa su usledili komentari poput:

Zbog njegovih klipova sam postao meta zlostavljanja zbog čega se osećam očajno. Ipak, nisam ljut na Crowdera, jer će uvek biti monstruma na ovom svetu. Besan sam na YouTube, koji tvrdi da je podržava LGBT kreatore i da se pridržava politike koje zabranjuje zlostavljanje.

Masa je žestoko osudila ovakav odgovor YouTuba, pa je juče iznenada došlo do drastične promene u pravilniku, koja je odmah stupila na snagu i bez upozorenja promenila život mnogim kreatorima.

Za početak YouTube je promenio mišljenje i demonetizovao Stevenov kanal, što znači da jutuber više ne može da zarađuje od YouTuba. No, ovo je bio samo početak, jer su u narednim satima demonetizovani na hiljade kanala raznih nezavisnih kreatora. Prema novom pravilu, ako želite da zarađujete od svojih klipova na YouTubu, ne smete da snimate sadržaj zbog kojeg će se bilo ko osećati ugroženo ili neprijatno.

Pravilo je izazvalo uzbunu u YouTube zajednici, jer su kanali brojnih poznatih jutubera pod rizikom da budu demonetizovani, uključujući i kanal najvećeg nezavisnog jutubera PewDiaPia, čiji humor mnogi često doživljavaju uvredljivim.

Iako je YouTube ovo pravilo donelo pod pritiskom, čini se da apsolutno niko ne slaže sa njim, jer je čak Carlos Maza izjavio da je nezadovoljan, jer je očekivao da će se Stevenov kanal zauvek obrisati, ističući da ga ovo neće sprečiti da snima uvredljive klipove, jer njegovi glavni prihodi dolaze od prodaje mercha.

Povezane vesti

Back to Top

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.