Isključi svetlo, osvetli problem!

Objavljeno: 27.03. 12:54

iskljuci-sveto

U subotu, 28. marta u 20:30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla u okviru akcije Sat za našu planetu, koju organizuje WWF – Svetski fond za prirodu. Inicijativa Sat za našu planetu nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila ovoj manifestaciji.

“Većina eksperata se slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše. Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu”, izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji na konferenciji za medije koja je organizovana danas u Ustanovi kulture Parobrod.

 

“Od kritične važnosti je smanjenjenje emisije gasova koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije. Pozivamo sve građane da isključe svetla u subotu 28. marta i uključe se u akciju „Sat za našu planetu”, dodala je Dimović.

Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika nadmašila je rekord – obeležena je u 160 zemalja u preko 7000 gradova.

iskljuci-svetlo-1

Centralne manifestacije u okviru akcije Sat za našu planetu biće održane u subotu 28. marta 2015. godine, od 20.30 časova do 21:30, na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju. U Beogradu će ovom prilikom na Trgu Republike biti organizovana izložba u mraku pod nazivom Isključi svetlo, osvetli problem, a nastupaće i dečji hor Kolibri. Posetioci će, moći da pogledaju izložbu u mraku, zapravo okretanjem pedala na stacionarnim biciklima osvetliće problem i videti panele na kojima su prikazani problemi uzrokovani klimatskim promenama.

iskljuci-svetlo-2

WWF – Svetski fond za prirodu u Srbiji poziva sve građane da se uključe u akciju i daju svoj doprinos prisustvovanjem javnim događajima u gradovima širom Srbije, ali i uključivanjem u Facebook likovni konkurs.


faris.yuma@gmail.com'
Piše:
ŠTA VI KAŽETE? Ostavite komentar


Komentari koji sadrže vređanje i širenje mržnju, kao i netoleranciju biće obrisani. Ukoliko želite sličicu pored komentara, registrujte se na sajtu www.gravatar.com

Jelena Karleusa 1
Hot or not

Jelena Karleuša probušila nos

Otkako je počelo snimanje nove sezone pevačkog šou programa Zvezde Granda, Jelena Karleuša je dobila inspiraciju za eksperimentisanje više nego ikad.

Prijavi se za naš newsletter

Najnovije vesti prvo stižu u tvoj inbox!
Ime
E-mail